Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Nje­mački i fran­cu­ski stu­den­ti po­sje­ti­li Vu­ko­var

VUKOVAR – U Vukovaru su boravila izaslanstva njemačke studentske udruge Studentenforum im Toenissteiner Kreis, francuska studentska udruga Conference Olivaint, Forum mladih Europskog kruga – Hrvatska, Udruga za demokratsko društvo i Centar za europsku dokumentaciju i istraživanje Robert Schuman sudionika IV. međunarodne ljetne akademije, koja se ove godine od 4. do 10 listopada održava u Hrvatskoj pod nazivom »Stabilnost i prosperitet u jugoistočnoj Europi«.
    Izaslanstvo studenata u vukovarskom je gradskom muzeju primio vukovarsko-srijemski župan, Nikola Šafer, koji ih jer upoznao sa stanjem u županiji, te je istaknuo: »Vukovarsko-srijemska županija je u gospodarskom smislu značajan čimbenik u aktivnostima Hrvatske za ulazak u Europsku uniju. Povijesna je zadaća stvoriti uvjete, što se ljudskog potencijala tiče, za stvaranje kvalitetnog života na ovim područjima. Župan Šafer je također naglasio kako su svi koji žele stvarati i doprinositi razvoju Vukovara dobrodošli.
    Dr. Antun Čičin Šajn-predsjednik Europskog kruga i glavni organizator ovogodišnje ljetne akademije pojasnio je kako je došlo do osnivanja ljetne akademije: »Na inicijativu bivšeg njemačkog veleposlanika Haka koji je nekoliko puta boravio u Vukovaru osnovan je Europski krug Hrvatska koja u zajednici s Njemačkim studenskim forumom i sličnom organizacijom iz Francuske organizira ovu akademiju. Radi se o okupljanju mladih ambicioznih ljudi, potencijalnih budućih vođa njihovih zemalja, daleko natprosječne razine studenata«.
    Tijekom posjeta Vukovaru europski su studenti položili vijenac i zapalili svijeću na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, Spomen obilježju Ovčara te razgledali Arheološko nalazište Vučedol.g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika