Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Usko­ro no­vi početak »No­ve bra­zde«

Prije četiri mjeseca u »Hrvatskoj riječi« pisali smo o situaciji u Đurđinu, mjestu od iznimnog značaja za ovdašnje Hrvate. U tom kontekstu objavljen je tekst »Brazde podjela«, koji se bavio i poljokombinatom »Nova brazda«. Direktor »Nove brazde« Bogdan Zagorac, kojeg su sugovornici spominjali u negativnom kontekstu, za »Hrvatsku riječ« nije želio dati izjavu. Zaprijetio je kako će podnijeti tužbu ukoliko samo bude spomenut. Imajući u vidu tu situaciju, uredništvo »Hrvatske riječi« arhiviralo je dio materijala, od tonskih zapisa razgovora s mještanima do policijskih priopćenja o podnijetim kaznenim prijavama. No, Zagorac tužbu nije podigao.
    Iskoristivši u to vrijeme napravljeni intervju s potpredsjednikom Vlade Republike Srbije Józsefom Kaszom, postavljeno mu je pitanje što, kao bivši gradonačelnik Subotice, misli o cjelokupnoj situaciji u Đurđinu. Ogradivši se kako nije upućen u srž događaja, ali poznajući problematiku »Nove brazde« i Đurđina, te konflikata »Nove brazde« i stanovništva Đurđina, József Kasza je rekao kako je to školski primjer kako ne treba jedna privredna organizacija raditi u okviru jednog naselja. »Umjesto da razvija ekonomske odnose i ekonomske poslove u interesu tog stanovništva koje je ipak najbliže toj organizaciji, prelazi se na politički teren i proizvodi se politički sukob što je našim sredinama nesvojstveno i veoma opasno. Siguran sam da će rješenje tog problema biti u privatizaciji tog ekonomskog subjekta, i tamo gdje kapital traži efikasnost, neće biti mjesta za politiku«, rekao je tada Kasza.

DIREKTOR: I, doista, privatizacija neće mimoići niti »Novu brazdu«. Inicijativa za privatizaciju pokrenuta je 30. srpnja ove godine, da bi prospekt o ovoj tvrtki bio objavljen 20. rujna na internet sajtu Agencije za privatizaciju. Na tom mjestu su navedeni brojni podaci o samoj tvrtki, a nama je bio zanimljiv podatak da u rubrici ‘direktor’ stoji ime Leposave Gemeš, a ne Bogdana Zagorca. Kontaktirajući đurđinsku tvrtku saznajemo da je podatak koji je objavila Agencija za privatizaciju netočan. Mada Leposava Gemeš radi tamo, ona ipak nije direktor.
    Ali, što se tiče »Nove brazde«, iznenađenja su tek moguća. Gostujući u emisiji TV Subotice zajedno s predsjednicom Općinskog vijeća saveza sindikata Margaretom Mrđanov, regionalni koordinator Ujedinjenih granskih sindikata »Nezavisnost« Ljubo Zajović prozvao je Margaretu Mrđanov zbog skrivanja otkaza koji je dobio jedan uposleni. »Rekao sam Vam – pazite gospođo, doći će do suda. Došlo je do suda. Sada stvari teku vrlo nepovoljno i po njega i po Vas«, rekao je Zajović, govoreći o »Novoj brazdi«, ali ne želeći ulaziti u detalje.

NADE ILI ILUZIJE: Nekadašnji v. d. direktora »Nove brazde«, a sada uspješni poduzetnik, vlasnik poduzeća »Agria« Lazar Baraković iznosi svoj stav o tome: »Ne znam što se može očekivati od privatizacije, jer nemam uvida. Kada bi se to obavilo korektno i kada bi bilo konkurencije i pravog nadmetanja, to bi bilo dobro, u posjed bi došao netko tko želi raditi, organizirati proizvodnju, zaposliti ljude… Ali, ako se skriva, radi ispod žita, to će biti loše i za uposlene i za selo. Za očekivati je upravo ovo drugo, jer se sve do sada u proteklih deset godina dešavalo u tom pravcu«, kaže Baraković, koji je preko 30 godina proveo radeći u »Novoj brazdi«.
    Nakon javne aukcije bit će poznato kakva će biti sudbina »Nove brazde«. Hoće li to biti novi početak s novom rukovodećom postavom, ili će stari vlastodršci još snažnije stegnuti kombinat, a njime i selo.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika