Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ljevica me još uvijek sluša

Pravila profi tenisa, kada je u pitanju ranking tenisača na svjetskoj ljestvici najboljih igrača, jedna su od najsurovijih uopće. Svaki rezultat, osvojeni bodovi i dosegnuti plasman, ukoliko se ne obrane ili se pak ne osvoje novi, nestaju u zaboravu sjećanja. Relja Dulić Fišer (29), najveći vojvođanski talent u posljednjih dvadesetak godina uz najbolji svjetski ranking, nakon više od godinu dana pauze od aktivnog igranja odlučio se vratiti profi tenisu. Iz početka…
4U profi tenisu sve počinje od satelita, najnižih ciklusnih turnira na kojemu učešće uzimaju mladi neafirmirani tenisači. Kako Vam je bilo na ždrijebu prvog satelita SCG na kojemu ste se oficijelno vratili profi tenisu?
Moram priznati da sam se osjećao pomalo neugodno, obzirom da su tu bili golobradi igrači i po desetak godina mlađi od mene. Ali, odlučivši se na povratak, morao sam prebroditi i to…
4Na terenu je već bilo mnogo lakše…
U svakom slučaju, jer na terenu se ne gledaju godine već igra. Svjedoci smo mnogobrojnih igrača u »najboljim« godinama koji se svakodnevno ravnopravno nose sa mnogo mlađim protivnicima. Solidnim igrama, uz jedno izgubljeno finale, uspio sam osvojiti prvih sedam »povratničkih« bodova.
4No, cijela priča o povratku profi tenisu započela je početkom ljeta, kada ste maestralno odigrali prvu mađarsku ligu, osvojivši prvo mjesto sa svojom momčadi Tordas-MTK.
Na poziv vlasnika Tordas-MTK-a zaigrao sam i ove godine za momčad u kojoj sam nastupao prošle sezone, ali bez ikakvih igračkih pretenzija jer sam se, ostavivši aktivno igranje, posvetio trenerskom pozivu. Održavši riječ, vratio sam se na teren. Rezultati koji su usljedili, pobjeda protiv jednog od najboljih mađarskih igrača svih vremena Noszalya (nekad bio 98. igrač svijeta) i sveukupna titula najbolje momčadi mađarskog klupskog tenisa, uz obećanu podršku vlasnika kluba, promijenili su moju odluku o definitivnom napuštanju aktivnog profi tenisa.
4Čini se da godinu dana provedenih na trenerskoj klupi, osim izbrisanih nebranjenih bodova, nije uopće utjecalo na ljevicu koja Vas je svojevremeno »podigla« do i do danas impozantnog svjetskog broja 320.
Ruka me još uvijek igrački sluša, zahvaljujući aktivnom trenerskom angažmanu za vrijeme kojeg sam svakodnevno sparingirao s talentiranim igračem mlađe generacije Denisom Bejtulahijem, ali još moram raditi na fizičkoj spremi, jer se tijelo odviklo od golemih fizičkih napora koje iziskuju dugi mečevi grčevite borbe za svaki svjetski poen.
4U prvom dijelu profi karijere, prije prekida, penjući se svjetskom ranking ljestvicom odigrali ste brojne međunarodne turnire, pobjeđujući mnoge danas renomirane svjetske igrače.
Izdvojio bih Španjolca Ramirez-Hidalga, danas igrača koji se bliži ulasku u Top 50, s kojim imam pozitivnih 3-1, pa Rumunja Hanescua, također igrača iz prvih 100 s kojim imam pozitivan skor, ali, nažalost, to su samo lijepa sjećanja prošlosti.
4Vašu karijeru krasi i jedan »nesretni« rekord od dvanaest izgubljenih finala na satelitima i futuresima zaredom.
Igrajući na svim tim turnirima sve je bilo u redu do finala, a onda noć prije odlučujućeg susreta ne bih oka sklopio, i sutradan bi na teren izlazio potpuno drugi igrač. Poslije svakog izgubljenog finala hrabrio sam se da će sljedeći put biti bolje, a novo finale donosilo bi »staru priču«.
4Ipak plijeni vaša upornost, što bi moralo biti uzor mladim tenisačima, kojom ste se i pored brojnih razočaranja vraćali podignute glave na teren. Satisfakciju, makar materijalnu, doživljeli ste u trinaestom finalu osvojivši na banjalučkom Openu vrijednu nagradu-automobil Fiat Punto. Za to finale vezana je mala drama, karakteristična za vaše završne turnirske mečeve.
U mnogim izgubljenim finalima obično sam tijekom susreta dobijao prvi set, vodio i na koncu, gubio. U Banja Luci sam gubio set i 4-1 u drugom, na neki način oprostivši se s još jednom neosvojenom titulom, a onda se sve preokrenulo prvi puta u moju korist. Dobio sam drugi i finalni treći set, osvojivši svoje prvo finale i ključeve automobila namijenjenog pobjedniku.
4Nekoliko puta ste bili seniorski prvak države, nastupili ste nekoliko puta u Davis Cup momčadi SCG, a sada ste u ulozi trenera teniske reprezentacije.
Ulogu igrača zamijenio sam trenerskim mjestom u Davis Cup momčadi SCG, jer me privlači rad u trenerskoj struci i mogućnost prenošenja igračkog iskustva na mlađe igrače. Nažalost, porazom protiv selekcije Grčke u nedavnom finalu II Euro-afričke skupine SCG se nije uspjela plasirati u viši rang natjecanja.
4Tenisačka budućnost, igrač ili trener?
U najbližoj budućnosti pokušat ću spojiti obje uloge, ali prestankom aktivnog igranja svakako ću ostati uz profesionalni tenis u ulozi trenera (coacha).                        g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika