Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Riječi i djela

Prigodni govori političara na razrušenom i izranjavanom groblju više nisu dovoljni. Ako se ima namjera sačuvati makar i blijeda sjena države, njeni organi moraju djelovati. Policija, tužiteljstvo i sudstvo, prije svega. Antikriminalistička akcija »Sablja« pokazala je kako državna vlast može biti efikasna kad joj se hoće, a neriješena i nekažnjena skrnavljenja grobalja pokazuju kako ona može biti neefikasna kad joj se neće.
    Jer, niti je ovo prvi put da »junaci« divljaju po grobljima, niti je prvi put da se od praznih obećanja i zaklinjanja ne odmiče danima nakon događaja. Privedenih, pretresenih i zapisanih je i u ranijim prilikama bilo, ali adekvatna zakonska osuda gotovo je uvijek izostajala.
    Druga je stvar što rukopis najnovijeg iživljavanja na novosadskom Katoličkom groblju, i pored uhićenja dvije maloljetne osobe koje su, navodno, sve priznale, a koje, eto, nemaju veze s politikom, upućuje na organiziranost onih koji su to osmislili i odradili. Takvu ocjenu izveli su sami predstavnici pokrajinske i gradske vlasti dan po incidentu. Naknadno spominjanje »satanista« i »satanizma« samo je skretanje s prave teme i bezobrazno ublažavanje onoga s čim se Novi Sad surovo suočava – sve očitije reorganiziranje i jačanje ekstremističkih ideja i projekata zasnovanih na etničkoj i vjerskoj netrpeljivosti.
    Ukoliko je netko spreman zavaravati se kako je nerazumno rušenje gradskog jezgra u Novom Sadu poslije nekakve dobijene utakmice »samo« slučajni incident, ili kako je verbalni nacizam nekog kvazipovjesničara na državnoj televiziji »samo« sloboda mišljenja i govora, ili kako je natpis »Srbija ubija« na petrovaradinskoj Crkvi sv. Križa »samo« običan grafit, onda neka taj »netko« i preuzme odgovornost za ono što će se ovdje u budućnosti događati.
    A, kakva je atmosfera u Novom Sadu, najbolje su shvatili, a možda su je sami i kreirali, predstavnici stranke koja je duboko upletena u grozote koje su u bliskoj prošlosti činjene u okruženju, čiji je predsjednik na sigurnom u zemlji tulipana, a čiji se zamjenik upravo kandidira za predsjednika države. Ta je stranka za početak predsjedničke kampanje svoga kandidata odabrala upravo Novi Sad, kao grad u kojem se na ideji nacionalizma može okupiti možda i najveći broj ljudi u ovoj zemlji. Miting zakazan za 5. listopada po svojoj će scenografiji, sudionicima i demonstraciji primitivizma biti već viđeno, što je, zapravo, najveća optužba protiv aktualne Vlade u Beogradu, veća od svih korupcijskih i drugih afera zajedno.
    Narodni pokret Otpor nije uspio s inicijativom da se dotični zamjenik lustrira i da mu se, zbog sudjelovanja u prethodnoj vlasti, onemogući kandidiranje za predsjednika države. Toliko ismijavani dozirani legalizam vraća nam se kao bumerang, a razrušeno groblje u Novom Sadu ostaje kao još jedna opomena. Vlastima, ali i svima ostalima.
Z. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika