Arhiv tekstova Arhiv tekstova

TELEX



Savjetodavni komitet Vijeća Europe razmatrao izvješća o položaju manjina
Vi­so­ka oci­je­na za iz­vje{}e

    Predstavnici vojvođanskih nacionalnih zajednica i članovi nevladinih organizacija susreli su se s visokim predstavnicima Savjetodavnog komiteta Vijeća Europe u nedjelju 28. rujna u Novom Sadu, a tema njihovog sastanka bilo je razmatranje alternativnih izvješća o položaju manjina u Vojvodini. U njegovom pisanju je pored rusinske, slovačke, romske, sudjelovala i hrvatska nacionalna manjina.
    U povodu ratifikacije Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina, Vijeće Europe, pored službenog državnog izvješća SCG, razmatra i izvješća koja podnose nacionalne manjine o njihovom položaju i kršenju prava garantiranih spomenutom Konvencijom, i oni se kasnije uspoređuju, te se time vrši monitoring nad provođenjem same Konvencije u državi potpisnici.
    Predstavnici Vijeća Europe, u čijem sastavu su bili Asbjorn Eide iz Norveške, Zdiskaw Galicki iz Poljske, te Antti Korekeakivi iz Irske, iznijeli su visoku ocjenu o kvaliteti podnijetog zajedničkog izvješća koji su uradile nacionalne manjine.
Alternativno izvješće hrvatske zajednice na temu »Okvirna konvencija za zaštitu nacionalnih manjina i hrvatska zajednica u Vojvodini – prva godina njezine primjene u SR Jugoslaviji«, predstavnicima Vijeća Europe obrazložio je Ladislav Suknović, tajnik HNVa, na temelju pristiglih izvješća s terena, koja su i uvrštena u ovaj rad, te postojećih problema s kojima se ova zajednica susreće.
    Na ovom skupu nazočna je bila i predstavnica Pokrajinskog tajništva za obrazovanje i kulturu Stanislava Pribiš, koja je glavnu zamjerku uputila na račun državnog izvješća, i neuključivanje pokrajinskih organa u njegovu izradu, te na pitanje predstavnika Vijeća Europe o efikasnijem provođenju i ostvarivanju prava nacionalnih manjina. Između ostalog, odgovorila je da treba nastojati ugasiti političke partije i udruženja koja raspiruju nacionalnu mržnju, što bi zapravo samo značilo implementiranje odredbi Ustavne povelje SCG, koja to i propisuje. U izradi Alternativnog izvješća hrvatske nacionalne manjine sudjelovali su Vladimir Bošnjak iz Novog Slankamena, Josip Stantić iz Subotice, mr. Mato Groznica iz Golubinaca, dr. Slaven Bačić iz Subotice, Tomislav Žigmanov iz Subotice, te Ladislav Suknović iz Tavankuta. Oni su u nekoliko mjeseci rada, prikupljajući informacije s terena i tumačenjem Okvirne konvencije, ugradili sve probleme s kojima se suočava hrvatska nacionalna zajednica u cilju zaštite i poboljšanja položaja njenih pripadnika.
L. S.

Vladika Irinej na obilježavanju papinog jubileja u Beogradu
Ujidenjenje crkava?

»Jubilej pape Ivana Pavla Drugog povod je da se zamislimo nad njegovom porukom i ličnošću. Naglasak u njegovoj misiji nije vršenje vlasti i jurisdikcije, nego služenje, čiji je izvor evanđeosko učenje, što doprinosi smanjenju razdaljina između kršćana i daje mu identitet autentičnog mostograditelja. Kad – tad doći će vrijeme jedinstvene kršćanske ekumene, a njen prvi episkop bit će, prema drevnom poretku, episkop grada Rima«, rekao je episkop bački Irinej (Bulović) na svečanoj akademiji kojom su, uz misu zahvalnicu u katedrali Blažene Djevice Marije na Neimaru i prijemom u Aeroklubu, Biskupska konferencija SCG i Apostolska nuncijatura u SCG krajem prošlog tjedna obilježile u Beogradu 25. godišnjicu pontifikata poglavara Rimokatoličke crkve.
    Povodom papinog jubileja objavljena je njegova knjiga poezije meditacija »Rimski triptih« u prijevodu na srpskom jeziku i organizirana izložba umjetničkih slika o njegovom djelu u katedrali na Neimaru. Svečanoj akademiji, između ostalih, prisustvovao je i Jozsef Kásza, potpredsjednik Vlade Srbije, a na misi zahvalnici Vojislav Milovanović, republički ministar vjera, dok su na obje svečanosti patrijarha Pavla predstavljali profesor Dimitrije Kalezić i arhimandrit Andrej (Čilerdžić). Vladika Irinej, koji je nedavno u Vatikanu imao neformalne razgovore sa visokim predstavnicima Rimske kurije, za učešće na akademiji, kako je sam naglasio, dobio je lični poziv »kao episkop SPC, a ne kao član centralnih crkvenih tijela«.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika