Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Predstoji period ozbiljnog rada

Demokratskom savezu Hrvata u Vojvodini predstoji period ozbiljnog rada, ali i preispitivanja, kako bi Hrvati na ovim prostorima i dalje mogli imati svoju nacionalnu stranku, zaključeno je prilikom obnavljanja rada Petrovaradinske podružnice DSHV-a prošlog petka u Petrovaradinu.
    Obnavljanju rada Petrovaradinske podružnice prisustvovao je vrh DSHV-a na čelu s Petrom Kuntićem, vršiteljem dužnosti predsjednika stranke. Kuntić se tom prigodom založio za razgovor i dogovor s predstavnicima druge hrvatske stranke – Hrvatskim narodnim savezom, kao i sa svim ostalim hrvatskim institucijama.
    »Pomirba je jedno od ključnih načela kojih ćemo se držati u narednom periodu«, naglasio je Petar Kuntić. »Moramo se izmiriti sa svima, a ponajprije sa svećenicima. Zatim, moramo se maksimalno integrirati u državu u kojoj živimo, i, na koncu, raditi na daljnjem razvijanju dobrih odnosa sa Republikom Hrvatskom i njenim Veleposlanstvom u Beogradu.«
    Kuntić je tijekom sjednice izjavio i da je u razgovorima s predsjednikom Hrvatske Stjepanom Mesićem i potpredsjednikom Vlade Srbije Miletom Isakovim napomenuo da će cenzus od 3.000 potpisa vjerojatno biti nedostižan za političku opciju organiziranja Hrvata u Vojvodini, te da ih je zamolio da se založe kako bi u novom Zakonu o političkim strankama taj cenzus bio smanjen.
    Na skupu na kojem je prisustvovalo desetak bivših petrovaradinskih aktivista DSHV-a Branko Melvinger, dugogodišnji predsjednik Podružnice, naglasio je kako se Srijemci nikada nisu ni svađali sa svećenicima, te da su upravo svećenici bili ti koji su okupljali i pomagali Hrvate u teškim ratnim godinama. Zdenka Popov, koja je na skupu najavljena kao »nova snaga DSHV-a« ustvrdila je da se DSHV po svaku cijenu mora sačuvati, jer inače »neće biti političke stranke koja bi zastupala interese vojvođanskih Hrvata«.
    Na sastanku se, također, moglo čuti kako Srijemci često nisu bili informirani o dešavanjima unutar DSHV-a, te da se od novog rukovodstva to svakako očekuje.
    Obnavljanje Petrovaradinske podružnice DSHV-a održano je u Župnom uredu Crkve svetog Križa u Petrovaradinu, zahvaljujući vlč. Marku Kljajiću, tamošnjem župniku.
    Na kraju je Petar Kuntić najavio održavanje Velikog sabora DSHV-a koncem ove, ili u siječnju sljedeće godine, koji bi ujedno predstavljao i izbornu skupštinu.                                                  N. S.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika