Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Čuva­jući bašti­nu čeka­ju na pri­zna­nje

U  Zagrebu je od 22. do 28. rujna pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića, a u organizaciji Hrvatske matice iseljenika, Hrvatskog građanskog društva Crne Gore, Grada Zagreba i Turističke zajednice Grada Zagreba organiziran Tjedan Hrvata iz Crne Gore. Tjedan hrvatskih manjina je prilika da se autohtone hrvatske manjine iz Europe predstave Hrvatskoj, a ovogodišnji gosti su se predstavili kroz brojne priredbe posvećene kulturnom i društvenom životu hrvatske zajednice u Crnoj Gori tijekom prošlosti i sadašnjosti.
    Organizirali su promotivnu degustaciju bokeške kužine, predstavljanje knjige »Pomorski trgovci, ratnici i mecene« autora dr. Miloša Miloševića, zatim izložbe »Pomorci i trgovci Boke«, »Boka i Murtić«, »Maslina-kamen-žena«, glazbeni scenski prikaz »Na kotorskoj pjaceti« u izvođenju ženske klape »Bisernice Boke«, koncert bokeljskih skladatelja, kazališne predstave »Betula u malu valu« i »Bokeški D-mol«, okrugli stol o položaju Hrvata u Crnoj Gori, a svečani Tjedan su završili svetom misom u zagrebačkoj katedrali koju je predvodio kotorski biskup mons. Ilija Janjić, te kolom Bokeljske mornarice.
    Bogatu izložbu o prošlosti crnogorskih Hrvata u velikoj su mjeri pomogle i crnogorske institucije koje su omogućile dopremanje eksponata iz Pomorskog muzeja Crne Gore iz Kotora, Istorijskog arhiva Kotor, Muzeja grada Perasta, te Dijecezanskog muzeja Kotorske biskupije, a otvorio ju je ministar kulture RH Antun Vujić. Dijelu programa predstavljanja Hrvata iz Crne Gore prisustvovalo je i izaslanstvo Hrvatskog nacionalnog vijeća na čelu s predsjednikom Izvršnog odbora Lazom Vojnićem Hajdukom.
    Od 1998. godine u Tivtu djeluje Hrvatsko kulturno društvo »Napredak«, zatim 2001. godine utemeljeno je Hrvatsko građansko društvo Crne Gore sa sjedištem u Kotoru, a politička stranka Hrvatska građanska inicijativa utemeljena je 2002. godine. Glavni oslonac bokeljskim Hrvatima je i dalje uglavnom Katolička crkva, tj. Kotorska biskupija. Tek će predstojeći popis stanovništva pokazati koliko danas ima Hrvata u Crnoj Gori, a oni sami pretpostavljaju da ih ima dvanaest tisuća. Hrvati u Crnoj Gori imaju dugu tradiciju, a o tome svjedoči i kotorska katedrala sv. Tripuna osvećena davne 1166. godine, dok sami počeci Kotorske biskupije sežu u starokršćansko vrijeme, u V. Stoljeće.        g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika