Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ljubav nema cijene

Crkva je oduvijek tražila načina kako ljudima pomoći u njihovim konkretnim potrebama. Tako je nastao i Caritas. Iz vjere, u prvom redu. Caritas ne samo da pomaže bez obzira na vjeru, naciju, opredjeljenje i boju kože, Caritas brine za čovjeka.
    Posjetili smo subotičku podružnicu Caritasa u okviru Subotičke biskupije i razgovarali s koordinatoricom volontera Gizelom Skenderović i dr. Tünde Borcsok Cs., liječnicom u klubu Caritasa.
    »Caritas znači ljubav, božju ljubav, i nama je to uvijek bila i jest osnovna smjernica«, kaže dr. Tünde Borcsok. »U okviru Caritasa kreiran je klub. Rad u klubu počeo je u travnju minule godine, kada smo bez ičije i ikakve potpore krenuli s radom, više intuitivno. No, istinsko djelovanje kluba pri Caritasu počelo je tek u rujnu 2002. godine. Radimo svakoga dana od 8 do 18 sati. U početku je s članstvom išlo teško, sada imamo stalne članove, njih stotinu i dvadeset, koji plaćaju simboličnu mjesečnu članarinu od dvadeset dinara. Oni za tu sumu dobivaju boravak u klubu, korištenje montažnog kupatila u Gajevoj ulici, koje nam je poslao talijanski ogranak Caritasa. Članovi kluba dobivaju pregled u ambulanti dva puta tjedno. Članovi našeg kluba također imaju prostorije za korištenje u kojima mogu igrati razne društvene igre, u kojima gledaju TV, u kojima prisustvuju raznim kulturnim manifestacijama. Eto, u četvrtak dolazi dr. Stantić sa svojim tamburaškim orkestrom, primjerice. Ponedjeljkom i četvrtkom mogu se koristiti usluge našeg frizera, srijedom se sastaju naše pletilje i vezilje i udruga naših članova koja se bavi ručnim radom, sekcija za šlingeraj. Planiramo dovesti u klub i stalnog pravnog savjetnika kao i stručnoga sociologa, koji bi jednom ili više puta tjedno davali stručne savjete našim članovima. U daljem su izgledu osnutak zbora i kazališne trupe. »
    O volonterskom radu u kućnoj njezi Gizela Skenderović kaže: »Od danas, 22. rujna, počinjemo davati besplatni ručak najugroženijima s naših spiskova. Začeci naše djelatnosti datiraju još od studenog 2001. godine, mada smo mi još u najtežim, ratnim vremenima dijelili pakete s hranom i inim potrepštinama, čak i štednjake i ogrjev, dakle od početka devedesetih, praktično. No, radili smo u manjem obimu – tek tri radnika. Bila su to pionirska vremena. Istinski je naš rad počeo tek 1. siječnja ove godine, zahvaljujući donaciji europskog Caritasa. Imamo 13 radnika, sedam higijeničarki, pet medicinskih sestara, svećenika, sve su to volonteri. Program kućne njege koji je naša primarna misija ne obuhvata samo stare osobe, nego i hendikepirane. Imamo vrsnu suradnju s Gerontološkim centrom, Zdravstvenim centrom, kao i sa Centrom za socijalni rad. Ulazimo u domove preko stotinu naših sugrađana, ali nam je i dalje teško doprijeti do onih kojima je pomoć ponajviše potrebna, ponajviše zbog toga što oni, ma koliko shvaćali kako su sve naše usluge besplatne, imaju tu skrovitu bojazan da ćemo im mi na neki način ipak iskati neki novac iz njihovih skromnih ušteda, mirovina, uzeti im dio kuće, a oni su najčešće u situaciji da ništa, baš ništa nemaju. Caritas znači ljubav, a ona nema cijenu. Božja naročito«, napominje Gizela Skenderović.
Za sve zainteresirane, adresa Caritasa u Subotici je Zmaj Jovina broj 20, a telefonski brojevi, za sve kojima je njihova pomoć ili njihove usluge potrebna: (024) 559-139, te 524-315.
R. G. T.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika