Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Položaj žene u pravnom sistemu Izraela

SUBOTICA – U okviru proslave Dana grada, u Kongresnoj dvorani Palate pravde u Subotici održano je veoma interesantno predavanje na temu »Bračni sporovi i predbračni ugovori«. Predavanje je održala direktorica Međunarodnog Židovskog centra za zaštitu ljudskih i ženskih prava iz Izraela Sharon Shenhav, koja je sucima općinskog i okružnog suda u Subotici predstavila sliku pravnog sistema Izraela, kako je i sama istakla zemlje pune kontroverzi, te ukazala na položaj žene u tom sistemu.
    U svom početnom predavanju Sharon Shenhav je prezentirala povijesni presjek razvoja pravnog sistema u toj zemlji, gdje je 400. godine prije Prvog svjetskog rata vladao pravni partikularizam sa potpunim ingerencijama vjerskih sudova, pa su tako postojali Šerijatski, Rabinski sudovi, te sudovi rimokatoličke i pravoslavne vjeroispovijesti. Po završetku Prvog svjetskog rata i poraza Turaka, Velika Britanija uvodi pravni sistem, ali bez velikog utjecaja na vjerske sudove. U današnjem Izraelu, stvorenom 1948. kao demokratska država, sustav pravosuđa pored vjerskih sudova, koji imaju ingerencije samo u rješavanju bračnih sporova, poznaje i civilne sudove koji su u ovoj oblasti nadležni za rješavanje imovinsko-pravnih pitanja te pitanje dodijele zajedničke djece.
    Obzirom da se u spomenutim sporovima primjenjuju vjerski zakoni koji su patrijarhalni i daju vrlo malo prava ženama, to stvara dodatne poteškoće za žensku populaciju koja zatraži razvod a isto tako i ukoliko muškarac ostari ovo pravo, jer kako je istakla Sharon, zakone tumače muškarci, zakone primjenjuju muškarci, a u sudovima sjede muškarci. Pošto su za ovu oblast nadležni vjerski sudovi, pravni sistem ni ne poznaje građanski brak nego samo vjerski, iako se brakovi sklopljeni izvan Izraela priznaju, problem nastaje kada se isti žele razvesti. Poseban osvrt u predavanju je učinjen na predbračne ugovore koji postaju sve popularniji iako postoje brojna oprečna mišljenja koja govore u prilog ili protiv istih.
    Obzirom na težak položaj žene u ostvarivanju svojih prava, u Izraelu postoji 25 udruga za zaštitu ženskih prava koje su u koaliciji sa spomenutim Centrom lobirale za izbor Sharon Shenhav u Komisiju za izbor sudaca vjerskih sudova. Ona je prva žena koja je uspjela ući u ovu komisiju u kojoj se pored dva nadrabina, dva rabina, ministra pravde, dva člana parlamenta nalaze i dva člana advokatske komore.
    Dolazak Sharon Shenhav upriličen je u tjednu proslave Dana grada a potpomognut je od strane lokalne samouprave i Židovske općine u Subotici.
 L. S.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika