Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Bajka Ivane Brli}-Ma`urani}

Ravnateljica Dječjeg kazališta u Subotici Valeria Agoston Pribila najavila je za ovu jesen i drugi komad »ansambla na hrvatskom«, bajku Ivane Brlić-Mažuranić »Kako je potjeh tražio istinu«. Ansambl na hrvatskom, de facto u subotičkom Dječjem kazalištu još ne postoji, ali će predstavu kreirati postojeći kadar ovog teatra skupa s onim nadarenim djevojkama i mladićima koji su ove zime igrali u komadu pokojnoga Balinta Vujkova »Ždribac zlatne grive« u režiji gosta iz Zagreba Želimira Oreškovića.

 

Kon­cert za or­gu­lje u su­bo­ti­~koj Katedrali

U subotičkoj Katedrali će se u nedjelju, 21. rujna s početkom u 19 sati i 30 minuta održati koncert za orgulje Csabe Paskoa. Na violončelu će muzicirati Vince Csonka a na violini Andras Homoki. Dirigirat će Imre Toplak a glazbenike će pratiti kamerni orkestar Tibora Pekara. Na programu su djela Bacha, Handela, Haydna, Heillera i Rheinbergera.

 

Pre­mi­je­re u split­skom HNK

Kazališna sezona splitskog Hrvatskog narodnog kazališta biti će otvorena 14. listopada baletnom predstavom »Bogovi nisu ljutiti« Staše Zurovca. Članovi Vijeća uprave drame, redatelji Georgij Paro (na slici) i Nenni Delmestre te glumac Elvis Bošnjak sastavili su bogat dramski program s čak osam premijera od kojih valja istaći Machiavellijevu »Mandragolu« u režiji Krešimira Dolenčića.

 

Iz­lo`ba hr­vat­sko­ga di­zaj­na

Ono najbolje što hrvatski dizajn ima ponuditi Europi i svijetu vidjet će se na izložbi koja će se održavati od 21. 10. do 16. 11. pod nazivom »03« u zagrebačkoj Gliptoteci. Prijašnja dva izdanja izložbe, 01 i 02, privukla su iznimnu pažnju hrvatske (i ne samo hrvatske) javnosti te se očekuje da predstavljanje produkcije iz protekle dvije godine pobudi jednak ili još veći interes.

 

Ope­re i ba­le­ti usko­ro u Su­bo­ti­ci

Upravnik SNP-a iz Novog Sada Miodrag Petrović i savjetnik za kulturu u gradskoj vladi Subotice Ildiko Lovas dogovorili su se početkom ovoga tjedna u Subotici da u tom gradu započnu i ustale se gostovanja ovog teatra s operskim i baletnim predstavama. Tako bi, na neki način, u Subotici bila oformljena stalna scena namijenjena operi i baletu. »Potpuno je prirodno da smo krenuli od Subotice, jer je ovaj grad imao operu prije Novoga Sada. Počeli smo sa Suboticom da bismo taj model primijenili i u drugim gradovima u Vojvodini« - izjavio je tom prigodom Petrović.

 

Po~eo 37. Bi­tef

Početkom tjedna počeo je u beogradskom Centru »Sava« 37. Bitef, na kojem će do 25. rujna biti odigrano jedanaest predstava iz devet zemalja, od kojih posebice valja izdvojiti predstavu Jozsefa Nagya glasovitog kazališnog djelatnika, igrača i koreografa podrijetlom iz Kanjiže naslovljenu »Filozofi« kreiranu u koprodukciji Nacionalnog centra za koreografiju iz Orleana, Festivala igre u Cannesu i Brigea, te »Hommage Nikoli Tesli«, talijanskog kazališta. Inače, multimedijalna predstava »Filozofi« će na ovogodišnjem Bitefu biti izvedena čak tri puta.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika