Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Moćno žen­sko oružje - kar­min

Svaka žena u svojoj taškici ima bar dva ruža ili sjaja za usne. Usne uvijek moraju biti lijepe, njegovane i u prvom planu. Ruževi su postali obvezna inventura make up-a. Ovo kozmetičko pomagalo izrađuje se u širokoj lepezi boja, od klasičnih crvenih varijanti do hipersrebrene ili ultra plave boje, s glitersima, dodatnim sjajem ili zvjezdicama. Postoje različite vrste, ovisno od sastojaka koji se upotrebljavaju: mat, takozvani trajni glosses (s manje boja i puno sjaja) i mnogi drugi…
    Treba znati pronaći pravu boju ruža koja odgovara vašim usnama, šminki i garderobi. Nemojte eksperimentirati mnogo. Odlučite se za dvije do tri standardne boje koje vam odgovarjau i tako kupovina ovog rekvizita neće biti problem i nećete trošiti previše vremena. Pronađite pravu marku i boju i – počnite s uljepšavanjem.
    POVIJEST KARMINA: Iako karminiranje usana danas izgleda sasvim »prirodno«, kroz povijest to nije bilo tako. Izuzetak su stari Egipćani, za koje se zna da su koristili neku vrstu biljnog ekstrakta za bojenje usana. Međutim, 1770. godine engleski parlament donosi zakon kojim se zahtijeva kazna za svaku ženu koja je muškarca namamila u brak korištenjem kozmetičkih sredstava, što se smatralo oblikom veštičarenja. U XIX. stoljeću kraljica Viktorija javno objavljuje da je šminkanje nepristojno i time trasira put modi blijedih lica, koja potom dugo traje.
    Početkom XX. stoljeća stvari se mijenjaju i mnoge se žene odlučuju na upotrebu šminke i, naravno, ruža. Make up postaje nezaobilazan detalj svake poslovne, uredne žene koja vodi računa o svom izgledu.
    Namjera ruža je istaći ljepotu usana, osmjeha i, konačno, čitavog lica. Stoga se i dešava da upravo njegov loš izbor umanjuje sklad lica. Najčešće se griješi u izboru boja. Mnoge žene još vjeruju da jarkocrveni ruž najbolje ističe usne i čini ih punijim. Ova boja, međutim, upravo smanjuje usne. Dalje, jarkocrveni ruž ne odgovara boji kose, očiju i tena svih žena i one ga ne trebaju koristiti. Crveni ruž i sve tamnije boje ističu zube, tako da ga ne treba koristiti kada zubi, recimo, nisu potpuno bijeli. Boja ruža, recimo, treba biti u skladu s bojom tena, očiju, zuba i, naravno, odjeće. Male usne djelovat će punije ako se na njih nanese nježnija nijansa ruža, i malo sjaja koji ponekada treba staviti na sredinu donje usne. Danas je samo sjaj sasvim dovoljan.
    Pri izboru ruža naročito treba obratiti pažnju na njegovu kompaktnost. Neki ruževi djeluju lijepo kada se nanesu, ali se brzo na naborima usana ili uglovima stvore posebni slojevi. Svaki novi ruž prvo treba testirati u kući i nositi ga nekoliko sati kako bi se vidjelo kako se ponaša.
    Za usne čiji oblik treba malo doterati, a naročito za usne koje nemaju jasne konture, najbolje je ruž nanositi četkicom, jer se tapkanjem postiže najbolji korektivni efekt. Prilikom nanošenja ovog, kao i bilo kog drugog ruža, treba paziti da tragovi ruža ne ostanu na zubima, jer to također stvara loš dojam. Ukoliko se koristi olovka za usne, ona treba biti u nijansi ruža, a najbolje je nabaviti mekše olovke, jer se njima lakše i preciznije iscrtava linija.
    ŠTO JE ŠTO: Ruž – klasičan oblik ruža je stik. Osim u stiku, postoje ruževi koji se nanose četkicom (pakirani u kutijice kao na primjer sjenka za oči). Međutim, postoje različite vrste ruževa u stiku – tečni, sake (tvrdog stanja), dvobojni, trajni. Kvalitetni ruževi pored pigmenata boje sadrže i prirodne voskove i ulja, na primjer ricinusovo ulje, palmin vosak, pčelinji vosak i lanolin. U sastav ulaze i materije koje hidratiziraju kožu usana, kao recimo aloe vera, jojoba i vitamin E….
    Olovka za usne: izgleda kao bojica, a služi za pojačavanje konture usana. Ona uokviruje usne i sprječava razlivanje ruža. Treba biti iste nijanse kao ruž, inače je prijelaz suviše upadljiv. Apsolutno je zabranjeno, s gledišta dobrog ukusa, kombinirati, na primjer, ljubičastu olovku i roza ruž. Dozvoljeno je da se olovka razlikuje najviše dvije-tri nijanse od boje ruža. Radi lakšeg nanošenja, korisno je olovku držati u hladnjaku.
    Sjaj za usne: postoje sjajevi različitog mirisa (uglavnom voćni), kao i oni bez mirisa, različitih nijansi, kao i bezbojni. Svi oni usnama daju sjaj i vlažan izgled, a uz to ih i njeguju. Sjaj se može nanijeti samostalno ili preko ruža.
    Pored toga što na usnama djeluje osvježavajuće, ruž ima niz prednosti – sve veći broj karmina danas ima u sebi hidrantne sastojke koje usnama vraćaju vlagu; karmin može dati boju vašem licu i osvježiti vas kad ste umorni; sve veći broj karmina i sjajeva sadrži zaštitna sredstva, pa su usne manje izložene štetnom djelovanju sunčevih zraka pomoću UV filtera; karmin može promijeniti oblik vaših usana. Ukoliko imate tanke usne, olovkom možete proširiti ivice vaših usana i popuniti ih karminom. Preporuča se tečni karmin koji u sebi ima sjaja, pa usne time djeluju još punije i senzualnije. Ukoliko koristite običan karmin, premažite ga slojem sjaja, ili još bolje lagano ga nanesite tapkajući.    I, ne zaboravite, vašu poruku napišite karminom na ogledalu... crvenom bojom... VOLIM TE... poruka je jasna.                                       
M. M.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika