Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Povratak starom zvuku

Velikani hrvatske rock scene, popularni sastav »Prljavo kazalište«, ponovno su u vrhu s najnovijim dugosvirajućim albumom »Radio Dubrava«, čiji istoimeni naslovni hit vlada eterom. Za razliku od mnogih grupa u kojima je frontmen najčešće pjevač, kod »prljavaca« je to basist Jasenko Houra, idejni tvorac i vođa banda koji je glazbeno obilježio posljednje dvije decenije.

4Iako je još prerano davati sud o još uvijek »vrućem« albumu »Radio Dubrava«, kako biste iz prve ruke ocijenili najnoviji dugosvirajući materijal?
Vrlo mi je teško komentirati najnoviji album, jer prošlo je i suviše malo vremena od njegova izlaska. Mislim da ću, tek poslije godinu dana moći u potpunosti dati konačni sud, ali, ovako iz prve ruke, poslije prvih koncerata i reakcije publike, mislim da smo pogodili. Turneja »gura« odlično, svuda gdje sviramo primljeni smo izuzetno, skinuti pilot singl »Radio Dubrava« izvrsno kotira na svim top ljestvicama i radio postajama.

4Promotivna turneja, na koju ste krenuli početkom ljeta, obišla je već gotovo cijelu Hrvatsku...
Svirali smo pilot koncerte baš svuda, od Istre do Dalmacije, da bi prema ugovorenim obvezama započeli veliku turneju s jeseni na kojoj ćemo biti sve do konca drugog mjeseca iduće godine.

4Očevidna je kriza i recesija na velikoj glazbenoj sceni. Reakcije publike pokazuju da su se vaši fanovi uželjeli glazbe svog omiljenog banda, jedne od posljednjih velikih hrvatskih rock grupa.
I rockeri su, na neki sličan način, poput vrhunskih sportaša, i teško je opstati u velikom glazbenom cirkusu koji se svake večeri seli u drugi grad. U sveopćoj recesiji koja vlada svijetom ni glazba nije pošteđena. Mi smo sretni spoznajom da smo uspjeli opstati na sceni, i što naša vjerna publika još uvijek podržava i dolazi na naše koncerte.

4Poslije više od dva desetljeća aktivnog  pisanja tekstova i glazbe, gdje nalazite porive insipiracije za nove hitove?
Moja prva i vječita inspiracija je ulica. Dokle god ona ne prestane govoriti, neće nestati ni inspiracije za nove stihove i glazbu, pogotovu u onom socijalnom miljeu kojeg se često dotičem u pjesmama. Moje životno opredjeljenje je biti uvijek u oporbi, jednoj konstruktivnoj oporbi koja će jednog dana pomoći malom čovjeku da mu bude bolje. Ali, ukoliko bi taj trenutak stigao, ponovno bih bio u oporbi, jer moj lagani bunt je izvor moje inspiracije.

4Ali i poslije toliko godina još uvijek je primjetan entuzijazam kojim zračite na sceni...
Scena je finalna nadgradnja onog što je napisano i skicirano u pripremi, ali tek izlaskom na nju imate prigodu vidjeti kome ćeš svirati i za koga si napravio spomenuti materijal. Dok radiš na pjesmama ne možeš znati za koji profil publike stvaraš glazbu, ali kada ga vidiš u ponesenoj masi koja zna riječi svih pjesama, onda ni entuzijazam ne može biti manji.

4Gdje crpite snagu za naporne svirke, duga putovanja i svakodnevni »road life« (život na cesti)?
Čuj, možeš raditi i u rudniku, ni to nije nimalo lako. Izbor životnog zanimanja, poput sporta koji često poredim s našim zanimanjem, iz određenog prvobitnog zadovoljstva preraste u normalni posao kojim se baviš zarad vlastite egzistencije. On je takav, i ukoliko nema ni trunke zadovoljstva, onda to nije dobar posao.

4»Prljavo kazalište« je oduvijek bilo poznato po specifičnom zvuku, koji se tijekom godina na određeni način mijenjao, ali se na najnovijem uratku čini se, vraćate starom, izvornom zvuku.
Na albumu »Radio Dubrava« smo se trudili da u šest pjesama vratimo stari zvuk »Prljavog kazališta«, boju zvuka koju smo imali na početku novog vala s kojim smo ušli u glazbene vode. Želja nam je bila da ovaj dugosvirajući materijal miriši na stare uratke, uz određene primese ska ritma i određenog reperskog i hip hop pristupa pisanju pjesama.

4S druge strane, rodonačelnici ste uvođenja tamburaške glazbe u hrvatski rock, sada već klasične pjesme »Uzalud vam trud svirači«.
Jednostavno nisam imao bolji način skicirati dah i vrijeme Slavonije u vrijeme kada je pjesma nastala, nego puštajući tamburicu da ona sama odslika moju namjeru. Prvotna namjera te pjesme je bila vjerno prikazati slavonski mentalitet, isti onaj na koji se može naići u bilo kojoj birtiji ili lokalu.

4Pjesma koja je postala zaštitni znak vašeg banda, ali i cijele jedne epohe, u biti je pjesma koju ste posvetili svojoj majci.
»Mojoj majci« je nastala u dahu, naprosto u par minuta, bez ikakvih političkih i inih konotacija i ljudi je mogu u potpunosti razumijeti tek kada im se nešto slično dogodi. Tijekom prošlih godina ova pjesma nije bila samo moja, jer su je svi svirali, da sam u nekim trenucima pomišljao da ona i nije uopće moja, ali mi se sada, poslije dužeg vremena, ona ponovno vraća. Jer, ona će uvijek biti moja najdraža pjesma.

4Hoćemo li biti u prilici čuti uživo »Radio Dubravu« na nekoj od pozornica u Vojvodini ili SCG?
Zasad ne, jer su svi termini do četvrtog mjeseca iduće godine popunjeni, tu je i američko-kanadska turneja, ali ukoliko naš menadžment odluči, možda.                  
 g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika