Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vrhunski nogomet i knjiga mogu skupa

Po mnogima prvo ime obrane koja je iznijela teret bronce sa Svjetskog nogometnog prvenstva u Francuskoj ‘98., bio je upravo Slaven Bilić, nekadašnji nogometaš »Hajduka«, »Karlsruhea«, »Evertona«, kojega je neugodna ozljeda natjerala na prerani prekid blistave igračke karijere. Ali, uza sva sportska odličja kojih je tijekom dugogodišnjeg uspješnog bavljenja nogometom bilo doista mnogo, »Bila« je uspio dosegnuti i jedno drugo, zbog kojeg će zauvijek ostati svijetlim slovima upisan u analima vrhunskog nogometa. On je jedini nogometaš s akademskom diplomom (diplomirani pravnik), koji je zaigrao u prestižnoj England Premier League…
4Pojasnite nam malo ozljedu koja Vas je, čini se, naprasno odvojila od vrhunskog nogometa.
U pitanju je bila neugodna ozljeda kuka koju sam »vukao« još od 1998. godine. Nakon SP pokušao sam još igrati, ali sam u sljedeće dvije i pol godine igrao samo nekoliko ozbiljnijih utakmica pod blokadama i lijekovima i, nažalost, morao sam ranije okončati karijeru.
4Koliko ste zadovoljni vlastitom karijerom, unatoč njezinom preranom kraju?
Mogu reći da sam zadovoljan, bez obzira na neželjeni prekid. Mislim da sam se dovoljno naigrao nogometa u ligama bivše države, naše Hrvatske, te u Njemačkoj i Engleskoj.
4Njemački ili engleski nogomet, kojemu biste natjecanju dali prednost?
Uz dužno štovanje kvalitete njemačkog nogometa, draže su mi bile »engleske godine«, jer igrati na otočnim stadionima je poseban doživljaj za svakog nogometaša. Atmosfera engleske publike je nešto što se zauvijek pamti.
4Izdvojite utakmicu za koju biste mogli kazati da nosi epitet »životne«.
Pobjede sa SP ‘98. nad Njemačkom ( 3:0) i Nizozemskom (2:1) nezaboravne su u majici »vatrenih«, dok bih se u klupskoj konkurenciji odlučio, svakako, za pobjedu mog »Hajduka« u finalu posljednjeg kupa Jugoslavije nad »Crvenom zvijezdom« u Beogradu (1:0), koja je tada bila prvak Europe, što još više daje na težini tog sportskog dometa. 
4Napuštajući nogometni teren kao igrač, iznenadno ste se vratili kao tre-ner. 
Lani je u »Hajduku« bila doista specifična situacija. Nakon odlaska Nenada Gračana, i u nedostatku adekvatnijeg rješenja, zamoljen sam da preuzmem momčad do kraja jesenskog dijela. Jednostavno nisam mogao odbiti, na koncu je sve to ispalo i dobro. Iskreno, za vrijeme aktivnog igra-nja nisam niti pomišljao na trenerski »kruh«, ali sam, pošto sam sjeo na »bilu« klupu shvatio da ne mogu bez nogometa.
4Kao studiozan čovjek, odmah ste se uhvatili trenerskih knjiga.
Trenerska epizoda razuvjerila je sve moje nedoumice u svezi budućeg angažmana u nogometu, pa sam odlučio završiti Višu trenersku školu na kojoj mi je ostalo još nekoliko ispita. Trenutačno ih spremam i vjerujem da ću koncem šestog mjeseca diplomirati.
4Što Vam, siguran sam, neće predstav-ljati problem budući da ste već stekli akademsko zvanje dipl. iur (diplomirani pravnik) i svrstali se u red rijetkih nogometaša intelektualaca. 
Vidite, ja dolazim iz obitelji prosvjetnih djelatnika. Otac mi je doktor nauka i sveučilišni profesor, i imperativ opće naobrazbe uopće nije dolazio u pitanje.
4Ipak, obveze vrhunskog profesionalca i knjiga često ne idu skupa.
Sve vam je stvar navike i osobne želje za učenjem. Vrhunski nogomet i knjiga mogu skupa, svakako uz izvanredno studiranje, jer redovito pohađanje predavanja nije mogućno. Konkretno, u mom slučaju zahvalan sam profesorima i kolegama koji su mi nastojali izaći u susret, nabavljajući mi literaturu, bilješke s predavanja, te ostale sitnice u svezi studija. Može se studirati uz nogomet, ali uz maksimalno organiziranje vremena propraćeno ranije razvijenim radnim navikama.
4Za Vas bi se onda moglo kazati da imate super organizirano vrijeme, jer ste se stigli okušati i u glazbenim vodama. Što ima novoga u Vašem bandu »Newera«?
Što će dalje biti s grupom »Newera«, zaista ovoga trenutka ne znam. Mi pomalo sviruckamo, kad uhvatimo zajedničkog vremena, ali me je sada trenutačna preokupacija s trenerskom školom pomalo udaljila od glazbe. Ukoliko se s jeseni prihvatim ozbiljnije neke momčadi, bojim se da će gitara biti samo svojevrsni, izdušni ventil.
4Vratimo se nogometu.  Prokomen-tirajte malo tekuće prvenstvo HNL-a i kakvi su izgledi Vašeg »Hajduka«?
Po mnogima »Hajduk« nikad nije imao perspektivniju momčad nego što je ova pojačana Rapajićem. Ali trenutačno je sve u rukama »Dinama«, koji nam bježi ne-ugodna četiri boda. Ostaju još dva kola osnovnog dijela prvenstva, a zatim slijede okršaji u »Ligi za prvaka«. Ukoliko »Dinamo« ne kiksa prije, ostaju nam međusobni dueli koji će vjerojatno presuditi novog prvaka Hrvatske.
4Koncem ožujka slijedi vjerojatno odlučujući nastup reprezentacije protiv Belgije u Zagrebu. Nakon osrednjeg starta u kvalifikacijama ovo je, čini se, posljednji vlak za EP u Portugalu.
Osobno mislim da ne bi trebalo izbornika Barića opterećivati s uspjesima »vatrenih«. Ova generacija je posve drugačija momčad koja tek treba pokazati svoje vrijednosti. Imamo mladih nogometaša koji igraju u najjačim europskim ligama, i koji su sposobni ostvariti plasman na EP u Portugalu. Uzmimo primjer Bugarske, koja je nakon izuzetne generacije Stoichkova i četrvrtog mjesta na SP u Americi ‘94., nakon nekoliko godina statiranja, ponovno u glavnoj roli vrhunskog europskog nogometa. U svezi aktualnih kvalifikacija za EP poraz protiv Bugara u Sofiji ne uzimam za kiks, jer su oni, primjerice dobili Belgiju na strani, ali neodlučeno s Estonijom nam zbilja nije trebalo. No, mislim da još ništa nije izgubljeno. Ima još dosta utakmica do kraja kvalifikacija. 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika