Arhiv tekstova Arhiv tekstova

TELEX

Održana VI. sjednica
Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća

De­fi­ni­ra­ni kri­te­ri­ji za ran­gi­ra­nje
pro­je­ka­ta

Izvršni odbor Hrvatskog nacionalnog vijeća održao je svoju šestu redovitu sjednicu s ciljem sagledavanja, nakon sto dana postojanja Izvršnog odbora, do sada postignutog i ponovnog stavljanja na dnevni red već iniciranih projekata a do čijeg realiziranja nije došlo iz različitih razloga. Sjednicu je sazvao predsjednik IO HNV Lazo Vojnić Hajduk, a prisustvovali su predsjednik HNV Josip Ivanović, članovi Izvršnog odbora Marinko Prćić, Dujo Runje, Berislav Skenderović i Tomislav Žigmanov, te tajnik HNV Ladislav Suknović i predsjednik e-vlade Zoran Vojnić Tunić.
Na sjednici se raspravljalo o deset točaka dnevnog reda, između ostalog o Prijedlogu raspodjele sredstava iz Pokrajinskog proračuna za koji je bio raspisan natječaj a na koji se javilo 14 hrvatskih udruga.
    IO HNV je definirao kriterije na temelju kojih će Komisija za prijedlog raspodjele bodovati podnijete projekte i zatim tako formiranu listu proslijediti Tajništvu Izvršnog vijeća Vojvodine, koje dodjeljuje sredstva. Kriteriji su: teritorijalna pravičnost, značaj institucije u provedbi hrvatskih nacionalno-strategijskih interesa, značaj programske aktivnosti u sferi visoke kulture, baštine, manifestacija od općeg značaja na razini APV, kadrovska osposobljenost institucije, subjektivna procjena svrsishodnosti projekta, korespondiranje programa sa statutarnim odredbama institucije. Komisiju će činiti predstavnici udruga koje su podnijele projekte, i članovi IO HNV. Sredstva koja je Pokrajina izdvojila za hrvatske udruge, istina, nisu velika, 320.000 dinara, a ukupna suma svih projekata s kojima su konkurirale udruge na natječaju iznosi 2.089.252 dinara.
    Odobrena sredstva čine, dakle, samo 15 posto od traženih i ona će se rasporediti, na osnovu rang liste, za sedam projekata u sumama od 10 tisuća do 100 tisuća dinara.
    Predsjednik IO HNV Lazo Vojnić Hajduk izvijestio je prisutne i o potpisivanju ugovora o korištenju sredstava Državnog proračuna Republike Hrvatske za programe iz područja kulture, za opremu i nabavku knjiga.
    Dio sjednice bio je posvećen i razmatranju odluke i donošenju zaključaka o bližem uređivanju pitanja službene upotrebe jezika i pisma nacionalnih manjina na teritoriji AP Vojvodine, te je donijeta odluku da se hitno sakupe svi potrebni statistički podaci o nacionalnoj strukturi u naseljima u Vojvodini u kojima žive Hrvati, jer ostvarivanje prava ovisi o broju, odnosno postotku pripadnika nacionalne manjine u određenom naselju. Odjel za informiranje i službenu uporabu jezika će, zatim, u najskorijem mogućem roku dati konkretne prijedloge sukladno odluci o bližem uređivanju pojedinih pitanja službene uporabe jezika.
    Raspravljalo se i o statusu medija čiji je osnivač APV i o promjenama koje će uslijediti nakon prenošenja osnivačkih prava na nacionalna vijeća. IO HNV smatra da je očuvanje medija na hrvatskom jeziku od prioritetnog značaja i da je veoma bitno sačuvati radio-program na hrvatskom jeziku i »Hrvatsku riječ« u interesu hrvatske nacionalne manjine, i u funkciji informiranja na vlastitom jeziku.
    U ostalom dijelu sjednice voditelji Odjela iz pojedinih resora podnijeli su izvješće o dosadašnjem funkcioniranju, a podnijeto je i izvješće o dosadašnjem radu Izvršnog odbora u cjelini. Dogovoreno je i da će se uskoro posjetiti hrvatske udruge u Srijemu i Podunavlju, a te će posjete organizirati potpredsjednici HNV iz tih regija. Cilj ovih posjeta je i da se izaberu članovi odjela HNV po različitim sadržajima iz ovih regija.
Priopćenje za javnost
Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini

Ure|iva~ka politika pripada uredni{tvu

Predsjedništvo i Vijeće DSHV-a na svojoj sjednici 24. kolovoza zaključili su da je propust nazočnih rukovodećih članova DSHV-a koji su bili u Bačkom Brijegu na sastanku s tamošnjim članovima DSHV-a što se nisu odmah ogradili od neodmjerenih i neutemeljenih izjava pojedinih članova DSHV-a, koji su došli na sastanak u Bački Brijeg, a nisu bili članovi delegacije DSHV-a. Izjave se odnose na uvredu vlč. Andrije Kopilovića, kao i neodmjerenih primjedbi koje su se odnosile na uredništvo i redakciju »Hrvatske riječi«.
    Zbog ovoga se Predsjedništvo i Vijeće DSHV-a naknadno ograđuje od ovakvih postupaka i iznosi da takve izjave pojedinaca ne predstavljaju stav rukovodstva DSHV-a.
    Jedina zamjerka Predsjedništva i Vijeća je da su ove izjave pojedinaca dobile u javnosti veliki publicitet, a manje je iznijeto u javnost o samom tijeku razgovora koji je bio na kvalitetnom nivou i od interesa za Hrvate na tim prostorima.
    Sukladno zaključcima na izvanrednoj Skupštini od 20. srpnja 2003. godine Predsjedništvo i Vijeće izvještavaju javnost da žele suradnju sa svim sredstvima informiranja, sa svim hrvatskim institucijama i da se ne žele miješati ni u uređivačku politiku javnih glasila, niti u rad bilo koje druge institucije i organizacije, ali da isto to bude i u obratnom smjeru, naravno, svatko ima pravo iznijeti svoje mišljenje i stavove.
    Zbog ovoga Predsjedništvo i Vijeće ponovno ističu da uređivačka politika u javnim glasilima pripada uredništvu i redakciji, a da eventualne primjedbe i različita mišljenja nisu razlog da se takve primjedbe i mišljenja imaju smatrati kao stavovi nepovjerenja u uredništvo i redakciju, ovog puta u »Hrvatsku riječ«

Subotica, 24. kolovoza 2003.
VD predsjednika
Petar Kuntić, dipl. ing.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika