Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Bunarićko hodočašće

Kao i svake godine, tako je i ovoga kolovoza zadnji vikend označen Bunarićkim proštenjem. Na Marijanskom svetištu na Bunariću za vikend 30. i 31. kolovoza održat će se proštenje na koje hodočaste brojni vjernici iz cijele Vojvodine. Za razliku od prijašnjih godina, ono će se sada dogoditi u uređenom svetilištu, jer je Bunarić poprimio svoju formu kako se to dugo godina planiralo. Omogućeno je odvijanje stalne molitve, jer je drevna kapela zastakljena i u njoj je trajno smješten lik Bunarićke Gospe. Kapela je zasvođena, te je tako sada prikladna za molitvu. Također je podignut novi veliki oltar, kao i kapela Presvetog sakramenta i prostor za ispovijedanje. Novi je križni put uređen, kao i prostor za pjevače. Cijeli je prostor osvijetljen i ozvučen, a osigurano je i parkiralište desno od ulaza na Bunarić.
    Prema riječima mr. Andrije Kopilovića red bogosluženja je sljedeći:
    »U subotu 30. kolovoza je veliko bdijenje. U Katoličkoj crkvi kao i u ostalim kršćanskim crkvama blagdan počinje velikim bdijenjem, pa tako započinje i Bunarićko proštenje. Služba pokore u subotu počinje u 19 sati, svečana krunica je u 20 sati, a služba svjetla s procesijom sa svijećama počinje u 21 sat. Služba svjetla se sastoji od akatistosa - što je drevna molitva Majci Božjoj iz četvrtoga stoljeća iz Starigrada, a za to vrijeme se uz pjesmu obavlja i procesija sa svijećama. Početak svečane mise je u 22 sata, predvodi je  msgr. Stjepan Beretić. Zatim slijedi tiha molitva   koja traje cijelu noć u kapeli Presvetoga oltarskog sakramenta.
    U nedjelju 31. kolovoza prva misa je dvojezična s početkom u 7 sati, a predvode je franjevci. U 8 sati počinje svečana biskupska misa na mađarskom jeziku koju predvodi monsinjor dr. Ivan Penzeš  , na novopodignutom oltaru. U 10 sati je svečana biskupska misa na hrvatskom jeziku koju predvodi nadbiskup zagrebački, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije i potpredsjednik Biskupske konferencije Europe monsinjor Josip Bozanić. U okviru te mise monsinjor Bozanić će blagosloviti obnovljeno cijelo svetište i novi mramorni oltar. U 16 sati je misa i blagoslov za bolesnike i pokojne hodočasnike, a misu predvodi vlč. Josip Lajs, župnik s Palića.
    Monsinjor Bozanić će imati više susreta tijekom svog dvodnevnog boravka u Subotici, tako da će u nedjelju 31. kolovoza u 18 sati otvoriti novu školsku godinu s katehetama i katehesticama u velikoj dvorani Katoličkog kruga, a u ponedjeljak 1. rujna posjetit će gradsko poglavarstvo u 9 sati u povodu Dana grada. U 10 sati je predviđen susret sa svećenicima i biskupima mitropolije, a u 16 sati ekumenski susret. U 18 sati u HKC »Bunjevačko kolo« monsinjor Bozanić bit će na svečanoj sjednici Katoličkog instituta za kulturu, povijest i duhovnost »Ivan Antunović« i postati će tom prilikom počasni član toga Instituta.«
    Najpoznatije vojvođansko Marijansko svetište na Bunariću pokraj Subotice na tom je mjestu kako kažu od pamtivijeka. Svetište je do sada imalo samo jedan improviziran objekt za vjersku službu, ali kako je od ove godine obnovljeno i preuređeno, sada ima oltar, kapelu, prostor za klanjanje i ispovijedanje, kao i sve druge prateće sadržaje.
Z. S.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika