Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Četvrti susret mladih

Četvrti po redu susret mladih na Čikeriji poznatiji kao Čikerijada održan je 21 kolovoza. Polazak iz Subotice bio je u 8 sati ispred Župe Isusova Uskrsnuća. Većina mladih uputila se na Čikeriju biciklom, kao i prethodnih godina. Oko 9 sati okupili smo se na starom mjestu, kod križa. Ove godine ponovljen je rekordni broj sudionika – 160 mladih iz župa: Isusovo Uskrsnuće, sv. Terezija, sv. Rok, sv. Juraj, Marija Majka Crkve, Srce Isusovo -Tavankut, sv. Marko – Žednik, Presveto Trojstvo – Mala Bosna, Josip radnik – Đurđin, sv. Petar i Pavao – Bajmok.
    Kao i do sada održano je natjecanje u nogometu, propraćeno burnim navijanjem. Međutim, mora se priznati da je veće zanimanje izazvao ženski nogomet. Mladi su dan proveli igrajući odbojku, badminton ili jednostavno sjedeći u hladu uz razgovor i druženje. U 13 sati održana je sveta misa koju je predvodio ovogodišnji mladomisnik vlč. Goran Vilov uz koncelebraciju vlč. Marinka Stantića, inače organizatora Čikerijade. Vlč. Goran se u svojoj propovijedi osvrnuo na život i misli naših novih blaženika – Ivana Merza i Marije od Propetog Petković. »Ivan Merz i Marija od Propetog Petković jesu ideali, zvijezde na našem hrvatskom nebu koje nam sjaje i privlače nas svojim svjetlom … Još dugo, dugo nalazit ćemo mi mladi u sjajnoj osobi Ivana Merza te Marije od Propetog Petković inspiraciju za duhovni život«. Međutim, mladomisnik će ući u povijest čikerijade po načinu završetka propovijedi. Naime, htio nam je pokazati da se Božja riječ može naviještati i na jedan moderan način. Stihove koje je sam napisao otpjevao je u RAP stilu, što je po izrazima lica mladih, izazvalo oduševljenje. Ali mora se priznati da je ovakav oblik propovijedanja više za mlade. Nakon svete mise uslijedio je ručak. Tijekom ručka mladima su podijeljeni kratki upitnici koji su imali par intrigantnih pitanja i morali smo se dobro zamisliti kako bi odgovorili na njih. Pitanja je sastavio vlč. Marinko Stantić.
    Ove godine, na Čikerijadi, trebali smo imati i goste. Svoj posjet najavili su naš biskup msgr. Ivan Penzeš, ali zbog sprovoda vlč. Sörösa nije mogao doći, kao ni beogradski nadbiskup mons. Stanislav Ho-čevar, koji je zbog obveza morao ostati u Beogradu. Njih očekujemo iduće godine jer je onda mali jubilej – peta Čikerijada.
Stanislav Prćić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika