Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Nakon sunčanja

Kako se ljeto bliži kraju, barem što se kalendara tiče, naše tijelo traži adekvatnu njegu, umorno od izlaganja suncu i prekomjernog znojenja. Bavljenje sportom ljeti dodatno opterećuje organizam, a ionako pojačano znojenje postaje još jače. Preplanuli ten svakako je ugodan za oko, a modni trendovi diktiraju svoje, stoga ako ovo ljeto niste odoljeli čarima sunčanja, pružite svojoj koži osvježenje i ublažite nuspojave. Postoje mnogi pripravci koje možete napraviti sami kod kuće i uz minimalan trošak, a nakon toga ipak osjećati znatnu razliku.

Alergijske reakcije: Ukoliko vam je koža sklona alergijama, bilo na sunce, prekomjerno znojenje ili vrućinu, nakon sunčanja, plaže ili treninga pokušajte sljedeće: stavite vrećicu zelenog čaja u 1 dl mlake vode i nakon 5 minuta pomiješajte sa pireom od 5 jagoda i žličicom maslinovog ulja. Jagode će vam na koži napraviti blagi voćni peeling, zeleni čaj će ju osnažiti antioksidansima, a maslinovo ulje vratiti dio izgubljene vlažnosti. Masku možete nanijeti čak i na lice i ostaviti da djeluje oko 15 minuta.

Opekline od sunca:  Zadnjih nekoliko godina, kako UV zračenje jača, potrebno je sve manje vremena provedenog na suncu da bi koža neugodno pocrvenjela. Čak i šetnja gradom po ljetnoj vrućini ili jutarnje trčanje može ostaviti crveni oblik v-izreza ili bijeli trag od bretela majice. U ovom slučaju nabavite u prodavaonici kozmetike čisti Aloe vera gel i pomiješajte ga sa 6-8 kapi lavandinog ulja. Ovakav pripravak potiče obnavljanje stanica kože, a lavanda pruža dodatno analgetsko i protuupalno djelovanje. Pripravak je najbolje nanijeti nakon tuširanja. Čini li vam se ovaj postupak prekompliciranim, kožu jednostavno namažite jogurtom iz hladnajka, ohladit će ju i umiriti.

Suha koŽa: Za kožu dehidriranu na suncu, idealna stvar je tonik od krastavaca koji ne samo da umiruje, nego i pruža blagi lifting. Krastavac sadrži siliku, prirodni protuupalni sastojak koji umirujuće djeluje na slojeve epiderme.
 Sitno narezani svježi krastavac pomiješajte sa 1 dl vode i procijedite nakon sat vremena. Procijeđenu tekućinu ulijte u bočicu sa sprej-zatvaračem i poprskajte nakon tuširanja cijelo tijelo. Pripravak će se u hladnjaku održati do 5 dana i pružiti koži vrlo ugodno osvježenje.

Tvrda koŽa stopala: Stopala se prilagođuju ljetu i otvorenoj obući ili hodanju bez nje i vrlo često reagiraju tvrdim naslagama zadebljane kože, najčešće na peti, ali i na drugim dijelovima. Ovo je jedan od rijetkih »kozmetičkih« problema koji nije rezerviran za žene, već ga sve češće prepoznaju i muškarci. U trenucima odmora, uz knjigu ili televizor, napravite jednostavan pripravak za mekša stopala. U posudu s toplom vodom dodajte ružine latice, ružmarin, voće, mlijeko ili aromatično ulje i držite stopala 5-10 minuta u njoj. Nakon toga ih osušite i namažite medom ili kremom i umotajte plastičnom folijom, te ostavite dvadesetak minuta. Već nakon jednog ili dva ovakva tretmana, stopala će biti osjetno mekša.
    Ako vas ni tropske temperature ne mogu spriječiti u odrađivanju treninga, samo naprijed, ali pružite svojoj koži ono što joj dugujete nakon toga. I još nešto – sve dok su temperature iznad 25 stupnjeva, preporučujemo vam trening isključivo prije 10 sati prije podne ili nakon 19 sati uvečer, kako ne biste nepotrebno opteretili krvožilni i dišni sustav.

Bojana Muačević

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika