Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

PROLJETNA IZLOŽBA U SUBOTICI

Večeras će u  18 sati u subotičkoj galeriji Gradske biblioteke biti otvorena likovna izložba »PiO3«, u čast početka proljeća, a na kojoj će nazočni imati priliku razgledati djela renomiranih subotičkih  vizualnih umjetnika i slikara mlađe i srednje generacije: Laure Peić, Nevene Grković, Edite Kadirić, Zvonka Sarića, Roberta G. Tillyja, Béle Gyulaija  i Mileta Tasića. Izložbu će otvoriti beogradski književnik i te-oretičar suvremene umjetnosti Sreten Ugričić, a prigodni performance, naslovljen s »Frida Kahlo«, priredit će učenici Likovne škole »Art-atelje«, kao i srednje škole »Bogdan Šuput«, iz Novog Sada.

 

NIAL GRIFFITHS (PONOVNO) U HRVATSKOJ

Vodeći suvremeni spisatelj  iz Wallesa Nial Griffits, došao je 17. ožujka u Hrvatsku, i boravit će tamo sve do 23. ovoga mjeseca, u sklopu književnih susreta naslovljenih (s) »Write on!« (Daj, piši!). Ovo je već drugi službeni posjet velškoga književnika Hrvatskoj, a treći općenito.
 
 
GILLIAM REŽIRA »BRAĆU GRIMM«
 
Ex-član skupine »Leteći Cirkus Monty Pythona«, (jedini) Amerikanac  (u grupi) Terry Gilliam, koji je u zenitu djelovanja slavne komičarske ekipe bio zadužen za vizualnu animaciju, a kasnije se proslavio kao jedan od najekscentričnijih redatelja »off«-ostvarenja hollywoodske A-produkcije (»Krad-ljivci vremena«, »Brazil«, »Baron Munchausen«, »12 majmuna«, briljantni »Kralj ribara« s Robinom Williamsom  i Jeffom Bridgesom), jučer je krenuo s realizacijom novoga projekta: režiranja filma »Braća Grimm«, o glasovitim njemačkim piscima bajki. Naslovna rola bit će povjerena Gilliamovu omiljenomu glumcu, američkom komičaru Robinu Williamsu, a u uobičajeno »otkačenoj« Gilliamovoj viziji, braća će biti prikazana kao putujući istjerivači čini, koji tvrde da štite stanovnike srednjovjekovne Europe od bića što su otjelotvorena u njihovim bajkama.
 
 
IZLOŽBA CRTEŽA LEONARDA DA VINCIJA
 
U »Metropolitan« muzeju u New Yorku u tijeku je jedna od najrespektabilnijih i najsveobuhvatnijih retrospektiva ikada posvećenih stvaralaštvu renesansnoga genija Leonarda da Vincija, jednog od najblistavijih umova  cjelokupne povijesti ljudske znanosti i kulture. Ravno dvadeset i pet muzeja, institucija i osobnih kolekcija iz cijeloga svijeta posudilo je newyorškomu muzeju stotinjak crteža, skica, nacrta i shema glasovitoga slikara, kipara, arhitekta, izumitelja i spisatelja, rođenoga  prije točno 550 godina u malenome toskanskom selu, Vinci, a preminulog 1519. godine u  Francuskoj. Na izložbi je predstavljeno mahom njegovo rano stvaralaštvo, tek dio golemoga opusa iz posthumnoga legata što sadrži preko 4.000 crteža i gotovo jednako toliko slika, bilješke, što ih je gusto pisane, pisao poput odraza u zrcalu, zdesna u lijevo, te skice i sheme raznolikih izuma i budućih portreta, od onih sa sakralnom tematikom, do grotesknih karikatura, što su kasnije inspirirale serije sličnih ostvarenja umjetnika kasnijih razdob-lja, poput Goye i(li) Touluse-Lautreca.
 
 
NOVI SAD UGOSTIO »TEATAR U GOSTIMA«
 
Prošlog je tjedna  novosadsko Srpsko narodno pozorište ugostilo  glasoviti zagrebački  »Teatar u gostima«, na čijem je čelu od  davne 1973. godine, glumac, redatelj i povremeni dramaturg Relja Bašić, koji je nezaboravnom rolom gospon Fulira u kultnom ostvarenju hrvatske kinematografije »Tko pjeva zlo ne misli«, stekao zasluženi epitet »najurbanijega zagrebačkog glumca«, a kasnijim mnogobrojnim ulogama u inozemnim koprodukcijama i, uz Bekima Fehmiua, »najtraženijega vani«. Hrvatski umjetnici predstavili su se ovdašnjoj publici postavkom komedije Ronalda Harwooda »Kvartet«, a zapažene uloge ostvarili su i Sanda Langerholz-Kostadinov, Pero Kvrgić i Vanja Drach.
 
 
»HVATAŠ DUŠE« ZVONKA SARIĆA
 
Iz tiska je izašla nova knjiga subotičkog spisatelja Zvonka Sarića, roman »Hvatač duše«, u izdanju beogradskog »Signuma«, za koju je predgovor napisao utemeljitelj signalizma Miroljub Todorović.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika