Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti



Vojvođanski Mađari traže od Budimpešte dvojno državljanstvo

Pet stranaka vojvođanskih Mađara uputit će zajedničko pismo premijeru Mađarske tražeći da se zauzme da pitanje dvojnog državljanstva za vojvođanske Mađare razmotre nadležni mađarski forumi, priopćeno je u sjedištu Saveza vojvođanskih Mađara u Subotici.
    Dvojno državljanstvo će »omogućiti vojvođanskim Mađarima da lakše održavaju odnose s matičnom državom i ostalim članovima mađarske nacionalne zajednice u Karpatskoj nizini, bez napuštanja otadžbine«, stoji u zaključcima Savjeta SVM.
    Komentirajući izjavu glasnogovornika ministarstva inozemnih poslova Mađarske da se mađarska vlada nema namjeru baviti pitanjem dvojnog državljanstva, predsjednik Saveza vojvođanskih Mađara József Kasza je rekao kako SVM i vojvođanska mađarska nacionalna zajednica takvo omalovažavanje ne mogu prihvatiti. »Mi smo za dijalog i očekujemo i sada, kao i ranije, da se za ovako značajna pitanja kroz pregovore nađu prihvatljiva rješenja.
    Smatramo da bi dvojno državljanstvo nakon ulaska Mađarske u EU i uvođenja viza omogućila opstanak i ostanak mađarske nacionalne zajednice u Vojvodini i osiguralo njezinu budućnost«, istaknuo je József Kasza.

Uposleni u subotičkoj »Mlekari« formirali udruženje akcionara

Dio akcionara subotičke »Mlekare« osnovao je Udruženje akcionara preko kojeg žele zaštititi svoja prava i prije svega svoje akcije kako ne bi bile prodane ispod cijene. Na osnivačkoj skupštini ovog udruženja, održanoj u subotu, bilo je nazočno preko 350 vlasnika akcija »Mlekare«, a zajednički cilj je, kako je naveo predsjednik udruženja János Szalai, da se spriječi dokapitalizacija koja bi, kako strahuju, dovela do obezvrjeđivanja tvrtke. Nezadovoljni akcionari tvrde da nije dovoljno jasan princip dokapitalizacije, što znači da nije izvjesno tko će od nje u krajnjem imati koristi, odnosno tko će u tom slučaju biti oštećen.
    Inozemna investicijska tvrtka »Salford« zainteresirana je za kupovinu većinskog dijela subotičke »Mlekare«, tj. za dokapitalizaciju ove uspješne mljekarske industrije. »Salford« je inače već kupio nekoliko većih mljekara u Srbiji (Imlek, Zaječarsku i Novosadsku mlekaru) i time postao vlasnik gotovo 80 posto ove industrije. Subotička »Mlekara« je procijenjena na 12 milijuna eura, a »Salford« u svojoj ponudi spominje investicijski program od pet godina i razvojne investicije. Odluka o prihvaćanju ponude inozemnog kupca trebala bi se donijeti 7. kolovoza, ali se dio akcionara protivi sustavu dokapitalizacije, smatrajući da će time njihova akcionarska prava biti ugrožene. To se prije svega odnosi na male akcionare, koji su zbog toga formirali Udruženje, kako bi zaštitili svoj interes. Rukovodstvo Mlekare, naprotiv, smatra da je dokapitalizacija dobra šansa za tvornicu, te da će se na taj način osigurati socijalna sigurnost za uposlene, i očuvati postojeći proizvodni program.

Predstoji rekonstrukcija subotičke filološke
gimnazije
»Dezső Kostolányi«

Predsjednik Mađarskog nacionalnog savjeta László Józsa, predsjednik Izvršnog odbora Skupštine općine Subotica Árpád Papp i predstavnik tvrtke »Skanzen« potpisali su prošlog tjedna ugovor o korištenju sredstava za rekonstrukciju zgrade subotičke Filološke gimnazije »Dezső Kostolányi«. Kako je naveo predsjednik Mađarskog nacionalnog savjeta László Józsa, sredstva u iznosu od preko 4,5 milijuna dinara koje je ovaj savjet dobio od Fonda »Pakt za stabilnost Europe« namijenjen je za nabavku materija za grube građevinske radove Gimnazijske zgrade u Ulici Trg žrtava fašizma 21. Nabavka građevinskog materijala bit će pod striktnom kontrolom Mađarski nacionalnog savjeta, a prva faza radova trebala bi se završiti u okviru 110 građevinskih dana, naglasio je László Józsa dodavši, da će sam obrazovni rad biti započet u prostorijama Otvorenog sveučilišta, dok će drugo polugodište učenici nastaviti u rekonstruiranoj zgradi. Prvo odjeljenje Mađarske Filološke Gimnazije u Subotici u koju se upisuju daroviti učenici imat će ove godine 25 đaka, rekao je László Józsa i dodao, kako pokrajinska skupština ima namjeru otvoriti nekoliko novih specijaliziranih gimnazija u Vojvodini, kao što je poznata Karlovačke gimnazija.

Osvećenje temelja
novog pravoslavnog hrama na Paliću
U subotu su subotičku općinu posjetili prestolonasljednik Aleksandar II Karađorđević i princeza Katarina Karađorđević u povodu osvećenja temelja hrama Svetog Proroka Ilije i parohijskog doma Srpske Pravoslavne crkvene općine na Paliću. Hram je osvetio Irinej Episkop Bački. Visoki gosti su posjetili lokalnu samoupravu, te izbjeglički centar u Bajmoku, a subotičkoj bolnici su Karađorđevići darivali EKG aparat sa šest kanala.

 

Proslava 13. obljetnice DSHV-a

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini poziva svoje članove i simpatizere da dođu na proslavu 13. obljetnice DSHV-a, u petak, 8. kolovoza, u 18 sati, u Dom DSHV-a, Beogradski put 31.

Umanjenje naknade za odvodnjavanje

Izvršni odbor Skupštine općine je na svojoj prošlotjednoj sjednici usvojio prijedlog da se Javnom vodoprivrednom poduzeću »Vode Vojvodine« uputi zahtjev kojim se za sve katastarske općine na teritoriju Subotice traži za 50 posto umanjenje naknade za odvodnjavanje poljoprivrednog i šumskog zemljišta.

Odobren kredit za
popravak putova

Budući da je s »Delta bankom« sklopljen ugovor o dobivanju kredita od 50 milijuna dinara za popravak prometnica, u Fondu za razvoj i izgradnju općine sačinit će se plan rekonstrukcija po važnosti i prioritetu putova. Ukupan iznos sredstava za sanaciju, s učešćem općine i Fonda, iznosit će oko 75 milijuna dinara, što će biti dovoljno za obimnije popravke ali ne i izgradnju novih prometnica -tvrde u Fondu.

Otvorena izložba
preslica

U subotičkom Gradskom muzeju 5. kolovoza otvorena je izložba »Presličin krug«. Izložbu je otvorila predstavnica zaječarskog Narodnog muzeja Suzana Antić, kratkim predstavljanjem ovih kulturno-povijesno vrijednih predmeta. Potom su uslijedile tradicijske izvorne pjesme timočke krajine u izvedbi subotičke grupe »Čuvari tradicija Slobodana Stojkovskog«. Do 18. kolovoza zainteresirani građani mogu vidjeti preko 140 preslica raznih oblika prožetih motivima kao što su mitska bića, životinje, ljudi a pogotovu žene, jer je preslica prije svega povijesno vezana za nju.

»Susretanje kultura«
na Paliću

»Susretanje kultura« naziv je dječjeg ljetnog kampa koji do 10. kolovoza na Paliću organizira Otvoreni klub u suradnji s La benevolencijom. U kampu će sudjelovati 60-oro djece od 12 do 15 godina koji pripadaju različitim urbanim, socijalnim i nacionalnim grupacijama, a s kulturom i običajima drugih upoznavat će se kroz kreativne i umjetničke radionice, druženje i sport. Desetodnevni boravak u kampu je besplatan zahvaljujući donaciji koju je subotička La benevolencija dobila od istoimene organizacije iz Berlina.

Održana
»Humana subota«

»Humana subota«, naziv je akcije dobrovoljnog davanja krvi, koju je krajem proteklog tjedna na Paliću organiziralo Povjerenstvo za dobrovoljno davanje krvi subotičkog Crvenog križa. Akcija je bila uspješna i prijavio se 101 Subotičanin, dok ih je devet odbijeno iz zdravstvenih razloga. Prikupljena je ukupno 41 litra krvi. Ova, sada već tradicionalan akcija dobrovoljnog davanja krvi organizirat će se i naredne godine u isto ovo vrijeme.

Nova emisija TV divana

Nova emisija TV divana emitira se u nedjelju 10. kolovoza na drugom programu Televizije Novi Sad s početkom u 18.30.
Iz sadržaja emisije: posjet MO DSHV u Bačkom Bregu, rezultati sociološkog istraživanja o međunacionalnoj toleranciji u Vojvodini, Dužionica u Somboru, 10. međunarodni filmski festival na Paliću, Etnografska večer u Subotici, dužijance u Maloj Bosni i Đurđinu.

Zahtjev »Kolevke« za otvaranje posebnog odjeljenja

Dom za djecu »Kolevka« u Subotici podnio je zahtjev republičkom Ministarstvu za socijalna pitanja za otvaranje jednog posebnog odjeljenja. Riječ je o Odjeljenju za dnevni boravak djece s posebnim potrebama, za čega je potrebno osigurati oko 5 milijuna dinara. Dnevno bi se moglo smjestiti oko 30 umjereno, teže i teško retardirane djece iz Subotice, kojoj bi se osigurao i fizikalni tretman. Inicijativu »Kolevke« podržali su lokalna samouprava i pokrajinsko Tajništvo za socijalna pitanja.

Dvije stranke
bez prostorija

Iz prostorija u novoj zgradi Općine Subotice, do 31. kolovoza treba se iseliti Općinski odbor političke organizacije »Srbija zajedno« i Bunjevačko-Šokačka stranka. Kako je zaključeno na sjednici Izvršnog odbora, »Srbija zajedno« imala je prostorije u novoj općini za edukaciju djece na računarima, ali ih nije namjenski koristila. Bunjevačko-šokačka stranka nema vijećnike u Skupštini općine, pa im je Izvršni odbor otkazao dalje gostoprimstvo.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika