Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vla­ko­vi uspo­me­na

RUMA – Knjiga »Pruge i vozovi u Vojvodini« predstavljena je u ljetnoj bašti Hrvatskog kulturno-prosvjetnog Društva »Matija Gubec« 2. kolovoza a događaj je privukao pažnju većeg broja Rumljana ali i gostiju iz drugih mjesta Vojvodine i Srijema.
Radi se o sedamnaestoj knjizi koju je izdalo kulturno-historijsko društvo »PČESA« iz Novog Sada čiji je predsjednik prof. dr. Veselin Lazić i vodio promociju. On je podsjetio da je prva pruga u Vojvodini Jasenovo-Bazijaš otvorena za saobraćaj 20. kolovoza 1854. godine i služila je za prijevoz ugljena od rudnika do Dunava. I »Orijent – Ekspres«, koji je na putu od Pariza do Istanbula kroz Sjeverni Banat prvi put protutnjao 1883. godine, je dio povijesti vojvođanske željeznice. Tada je izgrađena i prva pruga u Srijemu a vodila je od Novog Sada do Zemuna u dužini od 71 kilometar. Pruga Ruma – Vrdnik izgrađena je 1889. godine a elektroinženjer Luka Georgijević iz Rume, smatra da je ona elektrificirana daleko prije pruge Beograd-Zagreb. Zbornik radova više od 170 autora sadrži šest poglavlja počevši od eseja, priča, željezničkih objekata i postrojenja do šaljivih priča i anegdota vezanih za željezničke radnike i službenike, i posebno za putnike, od kojih su mnogi bili sudbinski upućeni na vlakove. O tome koliko je izgradnja željeznice značila za napredak medicine govorio je u Rumi prof. dr. Jovan Maksimović, a sa pričama o životima Srijemaca koji su bili neodvojivi od putovanja vlakovima, su mu se pridružili Ratko Racković mr. Đorđe Čanadžić i Ilija Žarković.
    Predstavljanje knjige pratili su »Golubinački tamburaši« koji su između ostalih izveli i pjesme »Posljednji vlak« i »Na štaciji bircuz mali«. Prof. Veselin Lazić, predsjednik i osnivač »PČESE« najavio je za 3. listopad promociju 18. knjige tog Kulturno historijskog društva koja će biti posvećena vašarima, dućanima i pijacama u Vojvodini, a biće predstavljena na čuvenom Rumskom vašaru koji ima tradiciju dugu dva i pol vijeka.
J. Kravić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika