Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sjećanje na ve­li­kog bi­sku­pa

U sklopu mjesne Dužijance u Đurđinu, 3. kolovoza održana je književna večer u Župi sv. Josipa radnika, na kojoj je predstavljena knjiga vlč. Josipa Temunovića »Zadužbina biskupa Budanovića«. Zadužbina biskupa Budanovića utemeljena je 1933. godine, kako se to razabire iz žiga Zadužbine.
    Prema prikupljenim podacima u knjizi vlč. Josipa Temunovića, Zadužbina je utemeljena na sjednici Senata crkvenih Općina 26. srpnja 1933. godine, kao humanitarno-prosvjetni odbor sa zadaćom da zaštiti interese rimokatoličkih crkvenih općina, te da razvija karitativnu djelatnost i širi katoličku prosvjetu i umjetnost.

U IŠČEKIVANJU POVRATA: Mr. Ivan Rudinski, predsjednik »Pučke kasine 1878. », u čijoj je nakladi objavljena knjiga, govorio je o procjeni vrijednosti Zadužbine. Brojnoj publici predočio je imovinu Zadužbine koja je dokumentarno prikazana i u knjizi Josipa Temunovića. Imovina Zadužbine u Subotici obuhvaća kuće u Harambašićevoj 7 i 5, kuću u ulici Braće Radića 9, te kuće u ulici Matije Gupca 8 i 10. Za kuću središnjicu poslovanja određena je kuća u ulici Paje Kujundžića br. 9, u kojoj se danas nalazi kino »Zvezda«. U zadužbinsku imovinu još je spadalo i 107 katastarskih jutara plodne oranice.
    »Procjenu vrijednosti građevinskih objekata izvršili smo na osnovu cijena novoizgrađenih objekata stambenog i poslovnog karaktera. Približno je uzimano 50 posto od cijene novoizgrađenih objekata poslovnog karaktera, a to je 300 eura po jednom kvadratnom metru. Za procjenu vrijednosti zemljišta uzeta je za proračun vrijednost od 1.000 eura po jutru«, rekao je mr. Rudinski.
    Prema takvoj procjeni vrijednosti Zadužbine, ukupna vrijednost zgrada i oranica iznosi 1.324.100 eura. Mr. Rudinski je rekao kako je predložen Zakon o oduzetoj imovini vjerskih zajednica, te se po njegovom usvajanju u dogledno vrijeme može očekivati i povrat imovine Zadužbine biskupa Budanovića. Na koncu svog izlaganja obavijestio je prisutne da  »Pučka kasina« u ovoj godini ima svoj jubilej – 125 godina od osnutka, te je i ova književna večer u znaku tog jubileja.
VAŽNOST ZADUŽBINE: Književna večer se nastavila izlaganjem Ljudevita Vujkovića Lamića, tajnika »Pučke kasine«, o pravno-teorijskim mogućnostima i drugim mogućim opcijama za oživljavanje i stvaranje uvjeta za nastavak rada Zadužbine biskupa Budanovića. Govoreći o utemeljenju i uspostavljanju organa za upravljanje Zadužbinom 1933. godine, te o Osnovnom listu koji je izdat 1941. kojim se crkveno-pravno utemeljila Zadužbina i sva imovina se stavila pod upravu »Subotičke Matice«, kao kuće središnjice poslovanja, Vujković je istaknuo da je u oporuci koju je biskup Budanović napisao 24. ožujka 1942. godine, jasno naznačena biskupova želja da se osnuje Zadužbina pod upravom »Subotičke Matice«. Potom je tajnik »Pučke kasine« zaključio da se iz rečenog može vidjeti da Zadužbina ima sve bitne elemente koji se u pravnoj teoriji traže za osnutak i postojanje zadužbine, a oni su sljedeći: volja o osnivanju, svrha, imovinska sredstva i odobrenje.
    Ljudevit Vujković Lamić je napomenuo da je uslijed brojnih neprijatnih okolnosti i komunističke vladavine, van njene volje, u određenom trenutku Zadužbina morala prekinuti svoj rad, te je istakao da smo »u savjesti obvezni da Zadužbinu obnovimo, a time ujedno obnovimo i sačuvamo uspomenu na jednog velikog, zaslužnog i u narodu omiljenog čovjeka i dobročinitelja, svećenika i biskupa Lajču Budanovića«.
    Mr. Lazar Ivan Krmpotić naglasio je veliko crkveno i kulturološko značenje koje Zadužbina biskupa Budanovića ima za hrvatsku zajednicu. Nakon što je upozorio na aktualnu opasnost sukobljenosti i rascjepkanosti na relaciji Bunjevci-Hrvati, mr. Krmpotić je ukazao na svrsishodnost okupljanja oko zajedničkog stola i na nužnost uspostavljanja dijaloga ovdašnjeg hrvatskog etnikuma, nakon čega je govorio o važnosti obnavljanja Zadužbine kojom bi se stvorila materijalna podloga za širenje kršćanske naobrazbe naroda, kao i za ostale humano-prosvjetne svrhe.
    »Biskup Budanović je ostavio materijalna dobra da bi osigurao našu budućnost i tim činom on se nadovezuje na dobročinstva što ih je crkva činila bunjevačkim Hrvatima. Biskup Budanović je osnovao Zadužbinu da bi ona bila temelj za mogućnost kulturno-prosvjetnog rada, a upravo takav rad jedino i omogućuje ostvarenje onoga što se danas moderno naziva kulturnom autonomijom«, rekao je mr. Lazar Ivan Krmpotić.         
                                                 Z. Sarić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika