Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Etnografska večer u čast kruha

Hrvatski kulturni centar »Bunjevačko kolo« i Hrvatska čitaonica priređuju Etnografsku večer koja će se održati u petak 1. kolovoza s početkom u 20 sati u prostorijama HKC »Bunjevačko kolo«. U sklopu etnografske večeri »Kako sačuvati ono što imamo« bit će prikazana dva dokumentarna filma Rajka Ljubiča. Prvi dokumentarni film nastao je po knjizi Alojzija Stantića »Kruv naš svagdanji« dok je drugi dokumentarni film »Dužijanca 2002« filmski dokument o prošlogodišnjim žetvenim svečanostima bunjevačkih Hrvata. Knjiga Alojzija Stantića »Kruv naš svagdanji« koja je inspirirala R. Ljubiča da snimi film o starinskim načinima rada i života bunjevačkih Hrvata na salašima, daje iscrpan pregled uzgoja žita od pripreme zemlje pa do vršidbe, u knjizi je također prikazano obilježavanje svršetka žetve na kulturnim svečanostima Dužijance. Rajko Ljubič je ovim dokumentarnim filmom ilustrirao mnoge teme iz knjige i prikazao mašine i alate u radu s kojima se više ne obrađuju njive.
»U petak će biti održano jedno od prvih etnografskih večeri u Hrvatskom kulturnom centru. Na prvom mjestu je želja da se proba spojiti filmska slika i živa riječ, a u cilju očuvanja etnografskoga blaga bunjevačkih Hrvata koje postoji i koje nije malo. U prvom filmu živim slikama je pokazano ono što je u knjizi »Kruv naš svagdanji« Alojzije Stantić opisao. Mislim da će biti interesantno vidjeti kako rade stare mašine za poljodjelstvo, jer te mašine za koju godinu neće moći raditi čak ni za potrebe dokumentarnog snimanja, tako da će o radu tih mašina ostati samo ovaj moj dokumentarni vizualni zapis. Filmovi traju po pola sata, ali u tim sažetim pričama vidjet će se puno toga. Drugi moj film o prošlogodišnjoj Dužijanci, dokumentarni je materijal o svečanosti koja je svih ovih godina očuvala etnografsko blago bunjevačkih Hrvata« kaže je autor filmova Rajko Ljubič.
U programu etnografske večeri učestvovat će i nekoliko poljodjelaca koji su radili s mašinama koje su prikazane u filmu, dok će Alojzije Stantić govoriti o njegovom načinu rada na očuvanju tradicijske kulture i baštine bunjevačkih Hrvata, a također je predviđeno i učešće etnografa Pappa Arpada, koji će govoriti o pučkoj tradiciji i etnologiji kao važnoj znanstvenoj disciplini koja čuva prošlost za buduća pokoljenja.
Z. S.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika