Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Koma­dić kr­pi­ca za plažu

Ljetni  mjeseci pružaju vam mogućnost za konačno opuštanje i prepuštanje suncu i ljetnim morskim čarolijama.
    Ukoliko namjeravate na ljetovanje,  a niste još kupili svu neophodnu opremu - kupaći kostim,  krajnje je vrijeme da krenete u obilazak dućana i da tržite taj »najosetljiviji« ženski odevni predmet. Jer on treba i otkriti ali i sakriti. Na što ćete staviti akcenat zavisi od vas i stanja vašeg tijela.
    Prvi kupaći  kostim bio je ljudsko tijelo. Izgled druge kože prvi put dobija u Grčkoj oko 300. godine prije nove ere, a mozaici pronađeni nešto kasnije u vili Pijaca Armenija na Siciliji prikazuju ženu u nečemu što je gotovo indentično današnjem bikiniju. Ali to pada u zaborav raspadom Rimskog carstva, vodeni sportovi izlaze iz mode, a more počinje  služiti samo za terapiju...
    U XVIII. stoljeću u Europi počinje javno kupanje. U to vrijeme kupaći kostim bila je haljina za kupanje s metalnom konstrukcijom da se ne bi zalijepila za damine noge i njihovu siluetu izložila muškim pogledima.
    Nešto kasnije, kupaća toaleta podrazumijevala je čak i čarape, bluzu i hlače, sve iz jednog dijela, a preko se nosila suknja do koljena i pojas oko struka da što bolje prikrije figuru. U to vrijeme moto je bio nešto drugačiji  »sakri svoje tijelo«. Mnogim ženama XXI. stoljeća to se ne bi nikako svidjelo. Danas važi parola »pokaži svoje čari«.
    Kada je čovjek shvatio besmislicu stida počelo je svlačenje. I tada žena oblači kupaći kostim koji prianja uz tijelo. Za historijski važan datum uzima se 5. srpanj 1946., kada dizajner Luis Reard na reviji u Parizu predstavlja prvi bikini. Njegovo visočanstvo dobilo je ime po malim ostrvima na južnom Pacifiku: Bikini Atol... 
    Tijelo je pobjedilo i pokriva samo koliko je neophodno.    
    Pošto je ljepota pobjedila stid i odlučili ste se da ovoga ljeta otavite po strani stare kupaće kostime krećete u potragu za novim, koji će odgovarati ovom ljetu i koji će konačno pokazati svu ljepotu vašeg tijela. Na samom početku morate se naoružati strpljenjem, dobrom koncentracijom i dobrom dozom samokritike. Nije lako izabrati taj mali komadić krpica i pokazati se svijetu.
Probajte sve, ali se dobro pogledajte u ogledalo da možda ne biste nešto previše otkrili, a opet nešto drugo previše sakrili.
Ako imate figuru kao pješčani sat – široka ramena, bujne grudi, uzak struk....probajte kostim čiji se gornji dio veže oko vrata. Ovaj detalj izdužuje bistu. Jednodelni kostim može učiniti čuda s viškom oblina i dovesti figuru u idealne proporcije. Nabran dekolte na jednodjelnom kostimu čini da djelujete vitkije. Izbjegavajte kostim bez naramenica jer on skraćuje torzo.
    Figuri bez istaknutog struka – dobro stoji  jednodjelni kostim s remenčićima ili prugom u boji koja ga zamjenjuje. Kostim sa širokim naramenicama sužava torzo. Dijagonalni i valoviti dezen izdužuje figuru i može  imitirati grudi.
    Ako kojim slučajem imate male grudi, probajte gornje dijelove s košaricama i umjetnutim jastučićima. Široko potstavljene naramenice proširuju ramena. Izbjegavajte košarice trouglastog oblika jer one pritiskaju grudi uz tijelo.
    No, problem velikih grudi rješavaju košarice sa žicama jer održavaju idealan oblik. Četvrtasti dekolte ili visoko vezan gornji dio ili nabran dekolte,  vizualno ublažavaju istaknute grudi. Dubok  donji dio postavlja ravnotežu s teškim gornjim dijelom i ujednačava siluetu. Tamnija boja gornjeg dijela smanjuje grudi, vizualno makar za jedan broj. Izbjegavajte gornji dio bez naramenica jer je veoma nepraktičan i teži padu.
    »Dječačka« figura lišena oblina zahtjeva jednodjelni kostim s trakastim kopčanjima i vezivanjima jer će podići i postaviti sve što je potrebno. Kostim tufnastog ili cvijetnog dezena daje dodatnu ženstvenost. A sjajni materijali dodaju i obline.
    Ovi savjeti bi vam mogli pomoći prilikom odabira kostima mada ne zaboravite da je kompleks zbog nesavršenog tijela konačno OUT, a dobro raspoloženje i opuštenost u sopstvenoj koži IN.
    Pored odabira kupaćih kostima, ako vam budžet dozvoljava, pokupujte i važne sitnice, detalje.
    Odmjerenost je najvažnija. Svoju bijelu ljetnju bluzu ili haljinu do koljena možete ukrasiti kožnim naramenicama nalik na remenje. Ralph Loren preporučuje, ukoliko vam se dopadaju sitni tufnasti dezeni, da od komada materijala napravite ešarpu i obmotajte kosu. Bit će to efektan dodatak jednostavnoj odevnoj kombinaciji. A vi ćete biti dosljedni stilu koji vas određuje i bit ćete u trendu.
    Trendovi se prate ukoliko materijalna situacija dozvoljava... a vi obucite ono što vam najbolje stoji, prodavaonice su prepune - vi ste na potezu.
M. M.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika