Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Fran­zer u Be­o­gra­du

U holu »Politike« u Beogradu 10. srpnja je otvorena izložba naslovljena »Iz majstorske radionice Franzer«. Izložbu radova pohranjenih u galeriji ovog glasovitog Subotičanina otvorio je potpredsjednik Republičke vlade Kasza Jozsef, a izložena su djela Blesića, Franzera mlađeg, Hangye, Edite i Emila Kadirića, Konjovića, Lubarde, Ede Murtića, Petrika, Price, Stojkova i Szajkoa. Izložba traje do 27. srpnja.

 

Fol­klor­ci u Ba­ji i Ga­ri

 

Bunjevački kulturni centar iz Subotice gostovao je od 11. do 13. srpnja u susjednoj Mađarskoj gdje se predstavio tradicionalnom narodnom igrom i plesom. Najprije su u Gari održali cjelovečernji koncert a potom u Baji učestvovali na Međunarodnom festivalu folklora.

 

Kon­cert man­do­lin­skog or­ke­stra iz Iz­ra­e­la

U Velikoj vijećnici subotičke Gradske kuće 17. srpnja je nastupio Mandolinski orkestar Konzervatorija iz izraelskoga grada Berscheva. Domaćin izraelskih tamburaša koji su po prvi puta nastupili u Subotici, bio je Subotički tamburaški orkestar. Ravnatelj je bio Lev Khaimovich.

 

Ve­te­ra­ni fol­klo­ra na Pa­li}u

U organizaciji Udruge veterana folklora »Spomenar« na Ljetnoj pozornici na Paliću održana je 12. srpnja Smotra veterana folklora koja je okupila veterane folklora iz 11 udruga s 500 učesnika iz Vojvodine i cijele Srbije.

 

Sni­ma se pr­va srp­sko-hr­vat­ska
ko­pro­duk­ci­ja

 

Na upravo završenom konkursu Republičkog ministarstva kulture i medija film »Točka bez povratka«, prva hrvatsko-srpska koprodukcija nakon raspada ex-Jugoslavije, čiji su scenaristi Boris Rašeta, Đorđe Milosavljević i Igor Galo, jedan je od devet filmova koji će biti sufinancirani. Film će režirati poznati hrvatski glumac Igor Galo (»Imam dvije mame i dva tate«, »Most«, »Zlatne godine«), a scenarist Boris Rašeta je novinar splitskoga »Feral Tribunea«. Beogradska producentska kuća »Tangram« ulazi u prvu koprodukciju s Hrvatskom nakon nesretnih 90-ih, i to sa »Historija filmom« iz Pule. Tema filma: autobus iz Zagreba pun putnika kreće za Beograd, godina je 1990. Kamion iz Srbije kreće za Zagreb, ali se sudaraju na pol puta. Sudar će prouzročiti vozač nepoznatog luksuznog automobila. U toku su razgovori s potencijalnim nosiocima glavnih uloga: Milenom Dravić (na slici), Radom Šerbedžijom i Mustafom Nadarevićem.

 

Ti­to­ve »Ku­pa~ice« u Mu­ze­ju po­vi­je­sti

Početkom ovoga tjedna otvorena je u beogradskom Muzeju povijesti Jugoslavije izložba naslovljena »Kupačice«. Radi se o skulpturama iz zbirke pokojnog Josipa Broza Tita na temu ženskoga akta izrađenih u mramoru. Aktove su isklesali: Antun Augustinčić, Vladimir Herljević, Boris Kalin, Vjekoslav Rukljača i Savo Sandić.

 

Ja­sna Ba­bi} i An­te To­mi} naj­pro­da­va­ni­ji

Najprodavaniji naslovi u hrvatskim knjižarama su u domeni beletristike novi roman Ante Tomića »Ništa nas ne smije iznenaditi« (u nakladi »Frakture«, 2003.), te, kada je o publicistici riječ, knjiga Jasne Babić »Zagrebačka mafija«. Veoma su tražene i knjiga pokojnog američkog spisatelja Raymonda Carvera »O čemu govorimo kada govorimo o ljubavi« i novi roman Miljenka Jergovića »Dvori od oraha«, te, u domeni beletristike »Hrvatska povijest« Ive Goldsteina.

 

Istar­ska en­ci­klo­pe­di­ja za dvi­je go­di­ne

Sljedeće godine radit će se na donošenju projekta Istarske enciklopedije, koja bi se trebala tiskati u tri tisuće primjeraka na po tisuću stranica, a obraditi tri tisuće pojmova u sto tisuća redaka. Sredstva je priskrbila Istarska županija - pola milijuna kuna.

 

De­se­ti Ra­o­so­vi da­ni

Dana 8. srpnja su u rodnom mjestu spisatelja Medovu Dolcu počeli, a prekjučer okončani 10. Raosovi dani, u povodu 80. obljetnice rođenja hrvatskog književnika Ivana Raosa.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika