Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Želiš li po­bi­je­di­ti, ne smi­ješ iz­gu­bi­ti

Krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća, točnije 1969. godine rođen je »Alan Ford«, strip koji je naročito na prostorima ex Jugoslavije našao mnoštvo pristalica. Svojom ironijom i dozom crnog humora uspio je izgraditi kultni status koji je ostao prisutan i do današnjeg dana. Rađen kao parodija na super tajnog agenta koji u zadnji čas spašava Zemaljsku kuglu od sigurnog uništenja (James Bond?), Alan Ford je prvi pravi antijunak stripa.
    Kao član svjetski poznate grupe TNT Alan Ford »hrabro« juriša u borbu protiv zločina, a kao »pomoć« tu su Bob Rock, niski nosonja, mješavina Šerloka Holmsa i Cyrana de Bergeraca, vječito nezadovoljan svime i svačim. Sir Oliver, plemić i vrhunski lopov, suradnik Binga, čiji je brat uvijek u zatvoru (»Halo Bing, kako brat…«); Grunf, karikatura izumitelja i nekadašnjeg njemačkog bojnika koji plijeni svojim natpisima na majicama (»Kad vidiš duha napij se Pik piva do uha«); vječito uspavani debeli Šef koji je parodija aristokrate i Jeremija koji boluje od svih bolesti ovoga svijeta (»i masne kolere pride«). A svi su oni vođeni čvrstom rukom (ili štapom, što najbolje može potvrditi Bob), Broja Jedan, nekoliko tisuća godina starog škrtca (»jedan za sve, sve za jednoga« bio bi njegov odgovor na pitanje o plaći) u invalidskim kolicima, koji je kod kažnjavanja neposlušnosti znao biti izuzetno okrutan. Za kaznu, slijedilo je pričanje njegovih doživljaja sa Cezarom, Odisejom i ostalim mladcima, budući da je on već tada bio »odveć star…«.
    I mada »Alan Ford« još uvijek izlazi on je već odavno izgubio onu snagu koja ga je krasila naročito u prvih 75 epizoda. No i pored toga, za sve nas ljubitelje ovog stripa uvijek ostaje divno sjećanje na sate i sate provedene u čitanju našeg omiljenog štiva, i ono nesumnjivo ostaje kultno štivo u sferi stripa.
Thomas Šujić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika