Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sla­mar­stvo i na fil­mu

U subotu 5. srpnja u Donjem Tavankutu je otvorena XVIII Kolonija slamarki, koja u tjedan dana tradicionalno okuplja renomirane slamarke i pletilje u tehnici izrade slika i predmeta od slame. Početak ovogodišnje Kolonije obilježio je bogat kulturni program HKPD-a »Matija Gubec« i slamarskog odjela, u okviru koga je rođena ideja o održavanju ove manifestacije koja ove godine slavi svoj osamnaesti rođendan. Kolonija je započela otvaranjem izložbe slika nastalih na prošlogodišnjem sazivu. Izložbu je otvorila Olga Kovačev Ninkov, viši kustos Gradskog muzeja u Subotici, koja je tom prilikom istakla veliku važnost ove umjetnosti i njenu ulogu u društvu, dodajući da se planira u Muzeju stvoriti jedan kontingent slika i predmeta od slame te na taj način i ovoj umjetnosti dati više prostora u društvenom životu kakav i zaslužuje. Novina ovogodišnje Kolonije, kako je istakla gđa Kovačev, je u odabiru najljepše slike od strane stručne komisije, sastavljene od istaknutih povjesničara umjetnosti, koja će biti poklonjena u trajno vlasništvo Gradskom muzeju u Subotici.
    Nakon svečanog otvaranja izložbe slika od slame, u Domu kulture u Tavankutu prikazane su dvije filmske projekcije, »Slamarke divojke«, film Ive Škrabala, koji prikazuje vrijeme početaka razvoja ove umjetnosti u nas, te noviji projekt Rajka Ljubiča pod nazivom »Tri slamarke – tri divojke«, svojevrsan noviji slijed u praćenju rada i života stvaraoca ove umjetnosti.
    Svoj tjedni rad slamarke su posvetile izradi slika, koje će javnosti tradicionalno biti prezentirane neposredno prije održavanja Dužijance u Subotici, kao sastavni dio centralne gradske manifestacije.
    Bogat umjetnički sadržaj u srijedu je upotpunjen i književnom večeri, na kojoj je promovirana knjiga Alojzije Stantića »Kruv naš svagdanji«, a o knjizi su govorili prof. Tomislav Žigmanov, vlč. mr. Andrija Kopilović te Lazo Vojnić-Hajduk.
    Svoj rad i tehniku izrade predmeta i slika od slame, u četvrtak umjetnice su prezentirale javnosti na trgu ispred Gradske kuće, što je pobudilo veliko zanimanje građana.
U okviru Kolonije predviđeno je i održavanje okruglog stola, za petak u 18 sati, na kojem će govoriti renomirani etnolozi, povjesničari umjetnosti, te teolozi (Bela Duranci, Olga Šram, Olga Kovačev Ninkov, vlč. mr. Andrija Kopilović, prof. Tomislav Žigmanov, i gošća iz Zagreba Lucija Franić-Novak). U okviru stručnog razmatranja značaja i razvoja rada slamarki predviđena je i promocija knjige »Krhka ljepota trajna vrijednost«, nastala kao rezultat promatranja problema umjetničkog oblikovanja i stvaralaštva u tehnici slame.
    Zatvaranje Kolonije je predviđeno za subotu 12. srpnja, također u Domu kulture u Tavankutu, kada će biti održana i svečana Akademija. U večernjem programu koji počinje u 19.00 sati nastupiće KUD »Mladost«, gosti iz Domaljevca, BiH, te posjetiocima zajedno sa domaćinima HKPD »Matija Gubec« upriličiti ugodan program, kada će biti predstavljeni i ovogodišnji bandaš i bandašica Dužijance u Tavankutu.                 L. S.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika