Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Vje{ti­ca Dru­goj Ve­ne­ci­ji

Hrvatski književnik i intelektualac »između egzila i azila«, Predrag Matvejević, prvi je dobitnik novoustanovljene »Europske Strege« (Europske Vještice) koja je ovogodišnje proširenje djelokruga najpoznatije književne nagrade u Talijana-Strega (Vještica). Hrvatski spisatelj podrijetlom iz BiH (Mostar) koji već godinama živi i radi u Italiji kao pisac i profesor slavistike na rimskome Sveučilištu Sapienzi, izborio se za ovo priznanje u iznimno jakoj konkurenciji. »U ovome času pomišljam na Bosnu i Hercegovinu koja i nadalje pati, na Hrvatsku koja je krenula dobrim putom, na mnoge prijatelje iz svih dijelova bivše Jugoslavije, te na Italiju koja mi je dala gostoprimstvo kada mi je to bilo najvažnije.«, bila je Matvejevićeva reakcija nakon saznanja da je baš on prvi dobitnik ove cijenjene nagrade.

 

La­lo{evi} u Som­bo­ru

U subotu 5. svibnja održao je Maestro Miloš Lalošević iz Zagreba orguljaški koncert u Karmelićanskoj crkvi u Somboru. Organizaciju su pomogli Svjetska konferencija religija za mir i Karmelićanski samostan u Somboru u povodu stogodišnjice Karmela i 40-godina umjetničkog djelovanja profesora Laloševića.

 

Ta­van­kut­ski »Se­fir« u Ma|ar­skoj

Folklorna udruga umirovljenika »Sefir« iz Tavankuta je na poziv KUD-a »Dola« gostovala u mađarskome gradiću Kaszad, gdje je uspješno nastupila na Festivalu »Zajedno-Zajedno«. Nakon nastupa je članovima »Sefira« uručen poziv za sudjelovanje na tradicionalnome »Brodskom Kolu« u Slavonskome Brodu.

 

Eu­ro­pa u Ze­mu­nu

Minulog je tjedna u Zemunu otvoren 26. festival monodrame i pantomime. Festival je trajao do 6. srpnja i na njemu je izvedeno devet monodrama i četiri pantomime umjetnika iz SCG i inozemstva (Velike Britanije, Švedske, Norveške, Bugarske, Moldavije i Republike Hrvatske). Hrvatsku je predstavljao Vili Matula, koji je u produkciji Kazališta Muovens iz Zagreba izveo komad »Baron Munchausen« (na slici). Beogradska je, pak, kazališna umjetnica Jelisaveta-Seka Sabljić nastupila s monodramom (u vlastitom dramskom predlošku) »Uho, grlo, nož« (u produkciji beogradskog Ateljea 212) hrvatske spisateljice Vedrane Rudan.

 

Ot­ka­zan na­stup »Fa­sa­de«

Na Međunarodnom festivalu alternativnog teatra u Novom Sadu, Infant, gostovanje Zagrebačkog kazališta mladih i Ansambla Fasade otkazano je, kako saznajemo, zbog »vaterpolo problema« koji su opteretili odnose SCG i Republike Hrvatske.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika