Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Jugonostalgčni roman i optimistički rock-album

Julijana Matanović
»Zašto sam vas
lagala«
U nakladi prestižne beogradske »Narodne knjige« koncem prošlog mjeseca pojavila se u elitnoj ediciji »Megahit« (urednik Vasa Pavković) pred ljubiteljima pisane riječi s prostora SCG knjiga hrvatske spisateljice Julijane Matanović - »Zašto sam vas lagala«. Matanovićeva je rođena 6. travnja 1959. u Gradačcu (BiH), a od 1962. živi u Republici Hrvatskoj. Diplomirala je književnost na Pedagoškom fakultetu u Osijeku, a magistrirala iz oblasti starije hrvatske književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Bila je urednica u književnim časopisima i bibliotekama suvremenih pisaca, organizator književnih tribina i znanstvenih projekata. Objavila je više od stotinu tekstova iz oblasti književno-povijesne i književno – kritičke problematike. S Krešimirom Bagićem, Miroslavom Mićanovićem i Vlahom Bogišićem koautorica je nagrađene knjige kritičkih čitanja »Četiri dimenzije sumnje« (1988.). Objavljene su joj i knjige »Barok iz suvremenosti gledat« (1992.), i »Ključ za interpretaciju književnog djela-Ivan Gundulić, Osman, Dubravka, Suze sina razmetnoga« (1993.) a uredila je i zbornik o slavonskoj baroknoj književnosti »Ključevi raja« (1995.). Knjiga »Zašto sam vam lagala« je prevedena na nekoliko jezika a kritičari Njemačke, Švicarske i Austrije dali su joj blistave ocjene. »Zašto sam vam lagala« je prva knjiga proze Julijane Matanović, čije se prvo izdanje rasprodalo za samo tri tjedna nakon izlaska knjige. Ovaj roman predstavlja, u biti, zbirku autobiografskih sjećanja i priča iz života. To je, s jedne strane, pitko, slatko i jednostavno štivo, a s druge, opet, bavljenje izabranim pojmovima i vrlo ozbiljno i smisleno u isti mah, više no što bi se iz šarmantna pripovijedanja pri prvom čitanju dalo zamijetiti. Knjiga je sastavljena iz dvanaest poglavlja koji nose nazive »Cipele«, »Ime«, »Šuškavac«, »Rima«, »Fotografija«, »San«, »Džemper«, »Kesten«, »Josip«, »Podravka express«, »Čitaona« i »Luster«. Ovih dvanaest riječi-pojmova-naslova poslužili su autorici kao dvanaest cjelina čijim će opisom predstaviti svoju neuljepšanu, bolnu i dirljivo otvorenu životnu priču, u kojoj se krije i odgovor na naslovno pitanje-zašto je i komu lagala Julijana Matanović. Idealno za jugo-nostalgičare: apsolutno preporučljivo.

Goran Bare i Plaćenici
»Izgubljen i nađen«
Goran Bare je nakon rasformiranja sastava Majke okupio ekipu iskusnih muzičara s kojima je snimio album »Izgubljen i nađen«. Prvijenac Gorana Barea i njegovih Plaćenika donosi devet pjesama. Album je Bare posvetio svim liječenim i izliječenim ovisnicima o heroinu i alkoholu. I na ovom albumu lirika pjesama je tipično za Barea samoistraživačka, ali za razliku od pjesama koje je radio sa sastavom Majke, muzičko-lirski materijal na albumu »Izgubljen i nađen« podvučen je općim tonom optimizma nakon »zbogom« heroinskoj ovisnosti.
   Goran Bare je zajedno s vinkovačkim rockerima u sastavu Majke, dosljednom ustrajnošću oblikovao svoj osobiti i beskompromisni rockerski svjetonazor. Godine 1987. Majke objavljuju istoimenu kasetu kod Zdenka Franjića, zagrebačkog neovisnog nakladnika, a svoj album prvijenac »Razum i bezumlje« objavljuju 1990. za neovisnu etiketu Aleksandra Dragaša. Ta ploča je danas pravi raritet, čija je tiraža od 1.200 primjeraka vrlo brzo rasprodana. Potom Majke objavljuju albume »Razdor« i »Milost« kojima stječu širu popularnost. U muzici sastava Majke prisutan je oslonac na tradiciju rocka šezdesetih, uz korišćenje obrazaca revivala sedamdesetih. Majke su objavile još tri albuma »Vrijeme je da se krene«, »Život uživo« i »Put do srca sunca«.
   Goran Bare je uspio promijeniti svoj način života nakon dugotrajne agonije tokom koje je bio frontman rock-banda Majke, vječito obješen o nit samouništenja zbog ovisništva o heroinu i alkoholu. Dokaz za to su i pjesme s albuma »Izgubljen i nađen«. Sve pjesme su na ovom albumu »šetnja« kroz korijenske žanrove. Primjetan je utjecaj od ranih Little Feat, Lynyrd Skynyrd, pa do sastava Black Crowes. Uz country-blues i rock obrasce, tu je i soul i funk-rock u pjesmi »Prolaznost te spoznala«, dok je neodoljivi motiv, odsviran na mandolini i violini koje još dopunjuje harmonika, sadržan u hit-pjesmi »Put k sreći«. Uspješan izbor muzičara je presudan za kvalitetu Bareovog albuma, koji je Ry Cooderovski osmišljen. »Izgubljen i nađen« je dokaz da za iskrenost i nadahnuće nisu potrebna stimulativna sredstva, a također je potvrda da univerzalnost izreke »blues liječi« nije upitna ni u kojem podneblju.
Z. Sarić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika