Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Za horgoški prijelaz 65 milijuna dinara
 
 Vlada Srbije odobrila je 65 milijuna dinara kao prvu tranšu novca koje SCG treba uložiti u izgradnju novog drumskog graničnog prijelaza Horgoš, priopćila je ministrica prometa i veza u Vladi Srbije Marija Rašeta Vukosavljević. Nakon što je obišla gradilište novog graničnog prijelaza, ministrica prometa je održala konferenciju, na kojoj su se novinarima obratili i direktor Građevinske direkcije Srbije Zoran Popović, te vođa projekta Nicolas Marcoux iz Europske agencije za rekonstrukciju koja u najvećem dijelu financira izgradnju prijelaza. Rašeta Vukosavljević je rekla kako očekuje da će prijelaz biti izgrađen u roku, do srpnja 2004. godine, iako je u startu bilo malo zakašnjenja. Granični prijelaz kod Horgoša najfrekventniji je prijelaz SCG, procjenjuje se da je prošle godine tamo granicu prešlo oko 3,5 milijuna putnika, dva puta više nego preko zračne luke u Beogradu. Europska agencija za rekonstrukciju odvojila je za izgradnju ovog prijelaza 9,2 milijuna eura, dok Srbija i Crna Gora treba izdvojiti 150 milijuna dinara, tj. oko 2,5 milijuna eura.

Susret gospodarstvenika Slovenije i Subotice

U organizaciji Udruženja Slovenaca u Subotici »Triglav«, održan je susret izaslanstva Gospodarske komore Slovenije i subotičkih gospodarstvenika te predstavnika općine. Na susretu je bilo riječi o unapređenju suradnje, a najavljeno je da će Suboticu uskoro posjetiti i nedavno osnovan Slovenački poslovni klub.

I građani o općinskom proračunu

Pristupanjem Programu za reformu lokalne samouprave u Srbiji, Skupština općine Subotica je oformila Povjerenstvo za suradnju s građanima. Prva vidljiva aktivnost ovoga povjerenstva je uključivanje građana u proces definiranja smjernica općinskog proračuna za sljedeću godinu.
Tako je povjerenstvo već sačinilo upitnike koji će imati edukativno i informativno dejstvo, a ujedno će dati odgovore na pitanje što građani smatraju za prioritete. Anketiranje građana će se sprovoditi do 20. srpnja, a 34.000 upitnika će se distribuirati putem lokalnih listova: Subotičke novine, 7. Nap, Dani, Hrvatska riječ i Magyar szo. Od građana se očekuje da do 20. srpnja predaju popunjene upitnike na porti Gradske kuće ili u mjesnoj zajednici, a upitnik se može popuniti i putem općinskog web-sajta www. subotica. co. yu. Nakon obrade podataka i prezentacije stavova građana organizirat će se javne tribine na razini grada i mjesnih zajednica, te će se paralelno s njima odvijati i rad stručnih službi.

Filmski festival
pod pitanjem

Deseti međunarodni filmski festival na Paliću bit će održan od 25. srpnja do 1. kolovoza, a prvi put će se prikazivati isključivo europski filmovi. Osim natjecateljskog programa s 15 ostvarenja, predviđen je i prateći program. Ipak, održavanje je festivala još uvijek upitno, jer nije osiguran glavni sponzor.
    Predsjednik Izvršnog odbora SO Subotica Arpad Pap rekao je na ovotjednom brifingu kako je filmski savjet od općine tražio 2,5 milijuna dinara, a da je za sada osiguran jedan milijun od Vojvođanske banke. Istaknuo je kako se nada da će općina »izgurati« i ovogodišnji festival, mada konstatira kako je Skupština općine kao osnivač i do sada uvijek bila stavljena pred svršen čin.

U Subotici osnovan Građanski savjet

Na inicijativu Cesida, u Subotici je osnovan Građanski savjet, koji čini petnaestak nevladinih organizacija koje djeluju u ovoj općini. Cilj osnivanja ovakvog tijela je povećanje stupnja suradnje u samom nevladinom sektoru, ali prije svega veća participacija građana u javnom životu. Ideja Cesida, koji je ovu inicijativu pokrenuo u 23 grada u Srbiji, je da se građani počnu intenzivnije baviti svojim okruženjem, kaže Miodrag Milosavljević, predstavnik Cesida. Na prvom subotičkom skupu NVO koje su ušle u ovaj Savjet potpisan je protokol o suradnji, i izabrano tročlano koordinaciono tijelo koje će realizirati ovu suradnju.
    Gabor Kudlik, predsjednik otvorenih perspektiva napomenuo je da Građanski savjet ne smije biti teren »frustriranim političkim opcijama«, koje bi željele da na ovaj način dobiju prostor za napade na lokalnu samoupravu.
V. L.

Pola godine Pravnog
savjetovališta za žene

Već pola godine Subotičanke imaju mogućnost dobiti besplatnu pravnu pomoć ukoliko dožive povrjedu nekog prava na radnom mjestu ili prilikom upošljavanja. Dovoljno je da utorkom poslije podne svrate u prostorije Centra za ženske studije u Ulici Đure Đakovića br. 23 ili pozovu telefon 557-399. Pravno savjetovalište, prvo ovakve vrste u Subotici, organizirao je Ženski centar za demokraciju i ljudska prava, zahvaljujući podršci Fonda za otvoreno društvo.
    Dosadašnja iskustva Milke Gabrić, dežurne pravnice u Savjetovalištu, potvrđuju da je inicijativa za pružanje ovakve vrste pomoći ženama i opravdana i potrebna.
    Najčešći razlozi obraćanja Savjetovalištu za pomoć su dobivanje otkaza, premještaj na slabije plaćeno radno mjesto, smanjivanje plaća i neisplata zarada.
    Pravno savjetovalište za žene radit će do 15. srpnja, a daljnji rad ovisi od podrške donatora.
M. D.
 
Voda iz Tise
za oporavak Palića

Zbog tropskih vrućina i dugotrajne suše, razina vode u jezeru Palić dnevno je opadala za 1 santimetar i bila je na kritičnoj crti, zbog čega je jezeru prijetila ekološka katastrofa. Zahvaljujući novčanoj pomoći republičkog Ministarstva za zaštitu životne sredine, Izvršnog vijeća Vojvodine, lokalne samouprave i »Vojvodina-vodama« osigurano je oko 2,5 milijuna dinara za upumpavanje oko milijun kubnih metara vode iz kanala »Tisa-Palić« koje je otpočelo u nedjelju navečer.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika