Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sve više mla­dih bez po­sla

Statistika pokrajinske vlade govori kako je početkom travnja bilo 290 tisuća nezaposlenih, što je trostruko više nego početkom devedesetih godina prošlog stoljeća. Pomoćnik pokrajinskog ministra za rad i zapošljavanje Miroslav Vasin napominje da je među nezaposlenima sve više mladih, ali također i onih preko 50 godina starosti koji su u procesu privatizacije ostali bez posla. U Vojvodini je do sada nove vlasnike dobilo 200 poduzeća sa oko 17 tisuća radnika, a pred tim procesom se nalazi preko 600 poduzeća sa ukupno 80 tisuća radnika. To znači da će se rast nezaposlenosti nastaviti, jer većina novih vlasnika nema socijalni program zbrinjavanja viška radnika.
    Koncem prošle godine u Vojvodini je sedam općina imalo više od deset tisuća nezaposlenih. Među njima najviše su imali Novi Sad i Srijemski Karlovci – oko 35 tisuća ljudi bez posla. Iza njih slijede Pančevo (20.500), Subotica i Zrenjanin (preko 18.000), Sremska Mitrovica i Sombor (13.500) i Kikinda (10.500). Nezaposlenost je smanjena u samo dvije općine – u Baču i Vrbasu.
    Vasin također navodi kako se mijenja odnos zaposlenih u privatnom i društvenom sektoru, što može biti ohrabrujuće. Do sada je broj onih koji su ostajali bez posla prevazilazio broj novozaposlenih. Stvaranjem povoljnijih uvjeta za samozapošljavanje mogao bi se znatno smanjiti broj nezaposlenih. Jedno od rješenja je i donošenje zakona koji bi bio prilagođen jednostavnijem načinu samozapošljavanja.                                                               g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika