Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vlada osigurala 400 milijuna kuna pomoći

Hrvatska će s 400 milijuna kuna ublažiti posljedice dugotrajne suše, a taj će se novac osigurati preraspodjelom u državnom proračunu, odlučila je Vlada RH. Polovica te svote namaknuta je preraspodjelom u stavkama Ministarstva poljoprivrede, a polovica preraspodjelom u stavkama drugih proračunskih korisnika. Tako će se, primjerice, od Ministarstva znanosti uzeti 46 milijuna, Ministarstva pravosuđa 36,5 milijuna, Ministarstva rada 14,5 milijuna i Vlade 5,8 milijuna kuna.
    Za ublažavanje šteta od svih elementarnih nepogoda proračun je ove godine predvidio tek dvadesetak milijuna kuna, pa je premijer Ivica Račan upozorio da se ubuduće za izvanredna i krizna stanja mora izdvojiti više novca. Štete od suše u Hrvatskoj procjenjuju se na 1,8 milijardi kuna, a elementarnu nepogodu zbog suše proglasilo je 15 županija. Točni podaci o štetama znat će se sredinom kolovoza, do kada bi sve županije trebale dostaviti konačne procjene o štetama.
    Ministar javnih radova Radimir Čačić rekao je da država s 400 milijuna kuna zapravo plaća ukupnu proizvodnju pšenice – ukupna proizvodnja od 800.000 tona pomnožena s 50 lipa po kilogramu vrijedi 400 milijuna kuna. Od seljaka su do sada prispjele ponude za otkup oko 350.000 tona pšenice. U Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva (MPŠ) ugovoren je otkup pšenice za područje Osječko-baranjske i Istarske županije. Ministarstvo je zaduženo da neposrednom pogodbom ugovori otkup pšenice od seljaka s područja Istarske i Osječko-baranjske županije, za koje na dva pozivna natječaja nisu pristigle prijave za ukupnu količinu pšenice. Ukupno je riječ o otkupu 112.000 tona, tj. cjelokupne procijenjene količine pšenice od seljaka za tu županiju.
D. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika