Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ni­je valj­da da ni­ste zna­li za sušu

Poljoprivrednici, predstavnici zemljoradničkih zadruga i Udruge seljaka ponovno su u utorak, 8. srpnja, uputili republičkoj Vladi i resornim ministarstvima zahtjeve za saniranjem štete u poljoprivredi od suše, ali ovoga puta uz rok od tjedan dana. Ukoliko republička Vlada do tada ne izađe sa konkretnim prijedlozima, poljoprivrednici će se na sljedećem sastanku zakazanom za 16. srpanj dogovoriti o »mjerama pritiska na Vladu«. Ovo je već treći puta kako se iz Subotice upućuju zahtjevi, a da još nikakvi odgovori i prijedlozi nisu stigli od nadležnih, pa je i sastanak zbog nezadovoljstva poljoprivrednika protekao u nešto žešćem ozračju.
    Vojvođanski zamjenik tajnika za poljoprivredu István Bacs-kulin navijestio je kako bi sljedećeg tjedna novi ministar Stojan Jevtić trebao posjetiti Suboticu, ali je ravnatelj zadruge »Zrno-mag« Blaško Kopilović rekao: »Ako danas kada smo završili žetvu mi još niti jednu mjeru, niti jedan prijedlog i niti jedno razmatranje Vlade nemamo, pitam vas što ste vi radili dosad. Pa nije valjda da do danas niste znali da je suša ovdje«. On je spomenuo kako se ovdje štrajkovima postižu ciljevi, te »znači li to da bismo i mi trebali primijeniti rudarski način. Mislite li da je proizvodnja pšenice manje važna nego proizvodnja struje. Ovo nema smisla. To se graniči s nepoštovanjem dostojanstva ljudske i proizvođačke ličnosti. Oni nas dovode u situaciju vazalnog odnosa«.
    István Bacskulin je rekao kako je 18. lipnja Izvršno vijeće Vojvodine uputilo svoje prijedloge republičkoj vladi, »ali morate znati da još uvijek nismo samostalni s proračunom od Republike Srbije i nemamo ingerencije u poljoprivredi na stočarstvo, veterinu, poljoprivrednu inspekciju i dalje«. Bacskulin je rekao i to kako pokrajinska vlada maksimalno stoji iza toga da ovogodišnji rod žitarica bude otkupljen i najbezbolnije plaćen, ali vojvođanska Vlada nema novac.
    On je podsjetio da poljoprivreda nije imala ministra više od mjesec dana, te da se s njegovim izborom najvjerojatnije odugovlačilo i zbog toga se stvorila ova situacija.
    Na sastanku je zatraženo da u zahtjevima prema Vladi zajednički nastupe svi poljoprivrednici koji su zbog suše pretrpjeli štetu, jer »treba podsjetiti ovu Vladu da nismo mi zbog nje, nego je Vlada zbog nas i da osjeti već jedanput što znači poljoprivreda«.
Slavica Mamužić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika