Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Raz­mi­je­nje­na ti­je­la eks­hu­mi­ra­nih

Hrvatska je od Srbije i Crne Gore preuzela posmrtne ostatke osam osoba koje su identificirane DNA metodom. S druge strane, Srbiji i Crnoj Gori predani su posmrtni ostaci triju osoba koje su bile pokopane u Hrvatskoj. Predstojnik Vladina ureda za zatočene i nestale pukovnik Ivan Grujić pojasnio je o kojim se osobama radi: »Osam posmrtnih ostataka koji su preuzeti, ekshumirani su u Novom Sadu. Oni su ubijeni na području Podunavlja, prema svim pokazateljima, i bačeni u Dunav, gdje su tada pronađeni na teritoriju tadašnje SRJ. Ovaj proces utvrđivanja identiteta ne ide lako, ali od ukupno 60 preuzetih uzoraka DNA, s ovom isporukom imamo 33 riješena slučaja, odnosno potvrđena identiteta, što govori da smo bili u pravu kada smo rekli da među neidentificiranim posmrtnim ostacima koji su pokopani na teritoriju Srbije i Crne Gore zasigurno ima veći broj onih koji su na popisu traženja Republike Hrvatske. Hrvatska je Srbiji i Crnoj Gori predala posmrtne ostatke triju osoba koje su za vrijeme oružanih sukoba pokopane od strane njihovih obitelji, te se radi o premještaju posmrtnih ostataka. Njihove obitelji sada žive na teritoriju Srbije i Crne Gore i jasna je stvar da imaju pravo tražiti premještaj, što je sukladno potpisanom protokolu«, rekao je Grujić.
    Maksim Korać, predsjednik komisije savjeta ministara Srbije i Crne Gore, napomenuo je kako će Srbija i Crna Gora učiniti sve da bi se pitanje nestalih što prije riješilo.
    »Do sada je nakon identifikacije predano 25 tijela, a sa vaše strane je potvrđeno još osam putem DNA. Tom metodom ćemo nastupiti i dalje do konačnog rješavanja svih slučajeva ne samo u Novom Sadu, nego i na ostalim lokacijama koje se rade kod nas. To je proces s kojim se mnogo kasni, i jedna i duga strana će učiniti sve da se problem nestalih riješi. Mi sa svoje strane obećavamo, jer je Savjet ministara zainteresiran da se to uradi što prije i nećemo žaliti ni trud ni novac, jer kada se nešto ne uradi na vrijeme kasnije je to puno teže učiniti.«
    Hrvatska, inače, traži još 1.264 nestale osobe, a na teritoriji Srbije i Crne Gore do sada je ekshumirano 200 osoba. Također, Hrvatska želi riješiti pitanje masovnih grobnica na područjima koja su bila okupirana, a za što postoje podaci u arhivu Srbije i Crne Gore. S druge strane, Srbija i Crna Gora potražuju 2.701 osobu nestalu za vrijeme oružanih akcija Bljesak i Oluja. Međutim, Hrvatska ima suprotne podatke, o kojima pukovnik Grujić kaže: »Srbija i Crna Gora raspolaže informacijama o 2.701 osobi koja je nestala u vojno-redarstvenim akcijama Bljesak i Oluja. Naši podaci, međutim, govore nešto sasvim drugo, a utemeljeni su na informacijama koje smo dobili od Međunarodnog komiteta Crvenog križa koji je evidentirao 1.001 nestalu osobu u tim akcijama. I Hrvatska je nakon tih akcija iznijela službeni podatak da je tada smrtno stradalo oko 1.000 osoba. S obzirom da su podaci vrlo slični podacima Crvenog križa, držali su da su točni. Ali, da bi se sve do kraja razjasnilo, dogovorili smo se da provedemo akciju utvrđivanja nestalih osoba na cijelom području bivše Jugoslavije, pa čak i u trećim zemljama. Akcija je pri kraju i dobili smo podatke od Međunarodnog komiteta Crvenog križa za sada za 700 osoba koje su potvrdile nestanak. Mi smo se jasno dogovorili da će ti rezultati koji budu dobiveni do kraja akcije biti i službeni rezultati«, rekao je Grujić.
Janos Kery

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika