Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Isušivanje močvare kriminala i zločina

Prošlo je deset dana otkako je uvedeno izvanredno stanje zbog ubojstva premijera dr. Zorana Đinđića. Ovo je ubojstvo, osim tragedije koju je izazvalo, istovremeno ugrozilo i ustavni poredak i sigurnost Republike Srbije. Stoga su policiji, ministru unutarnjih poslova i direktoru Bezbjednosno-informativne agencije su proširene ovlasti. 
Čini se da ove mjere, u kombinaciji s odlučnom akcijom, daju rezultate. Ministar policije Dušan Mihajlović iz-javio je da istraga zna tko su izvršitelji i nalogodavci ubojstva, da imaju dokaze i da te izjave mogu odmah biti iskorištene za sudski proces. Ministar je uvjeravao da će pohapsiti sve odgovorne za ovaj zločin i likvidirati svakoga tko pruži otpor policiji.
MUP Srbije hapsi osobe povezane sa zemunskim klanom koji je Vlada Srbije osumnjičila za ubojstvo premijera. Uhićenja su vršena u svim većim gradovima u republici i nastavlja se privođenje osumnjičenih. 
Domaći mediji prenose informacije o zatvaranju bivšeg načelnik Resora državne bezbjednosti Jovice Stanišića i nekadašnjeg komandanta »crvenih beretki« Franka Simatovića. »Glas javnosti« prenosi neslužbenu informaciju po kojoj je navedenoj dvojici određen pritvor od 30 dana. Nekoliko dana kasnije, dolijali su Dragan Ninković Prevara i Zoran Vu-kojević Vuk, vođe zemunskog narko-kartela.
MASOVNA UHIĆENJA: Prenose se informacije o uhićenju više od 400 osoba iz različitih kriminalnih grupa, te da će mnoga do sada nerazjašnjena uboj-stva biti rasvijetljena. Kod uhićenih lica pronađene su velike količine va-trenog oružja (revol-veri, lovačke i auto-matske puške), ru-čne bombe, suza-vac, eksplozivne naprave, samostrijeli specijalnih optičkih sredstava, narkotici, krivotvoreni dokumenti, veći broj lažnih registarskih tablica, kradena motorna vozila i razna sredstva veze. 
Neki od privedenih su zatražili i dobili status zaštićenog svjedoka, i njihove izjave dane pred specijalnim tužilaštvom potvrdile su osnovane sumnje da je ze-munski narko-kartel uz pomoć pripadnika državne i javne sigurnosti u vrijeme Miloševićeva režima sudjelovao u političkim ubojstvima organiziranoj trgovini drogom te bio izravno povezan preko europske mreže dilera s kolumbijskim narko-kartelom. Svoje aktivnosti nastavili su i nakon promjene vlasti 5. listopada 2000. godine, baveći se prvenstveno otmicama i trgovinom drogom. Također, u međusobnim razračunavanjima izvršili su preko 50 ubojstava. Uz pomoć mreže doušnika, svojih plaćenika iz redova policije i državne sigurnosti, kao i uz posjedovanje policijskih legitimacija, članovi ove grupe uspijevali su izbjeći uhićenja i skrenuti pravac istrage na pogrešnu stranu. Za veliki broj krivičnih prijava koje su protiv njih ipak pokrenute, uspjeli su pritiscima i potkupljivanjima usporiti i zaustaviti - naveo je MUP Srbije.
Načelnik zaječarske policije Ilija Matić izjavio je nakon uhićenja kako smo iz totalitarnog režima i ludila prešli u demokraciju koju nismo navikli, pa smo je shvatili kao anarhiju, što je dovelo do ovog stanja.
Vladan Batić otvoreno je rekao kako je neophodno premjestiti neke zatvorenike iz Centralnog zatvora u Beogradu jer je zatvor praktično popunjen, a potrebno je pripraviti kapacitete i za dalja hapšenja. 
PADAJU SIMBOLI: U tom smislu je pukla vijest o uhićenju Svetlane Cece Ražnatović, koja je uhićena zbog bliskih veza sa glavnim osumnjičenima Miloradom Lukovićem Legijom, Duša-nom Spasojevićem Šiptarom i  Dejanom Milenkovićem Bagzijem. Istraga je pokazala da je Ceca Ražnatović bila u kontaktu s Lukovićem i Spasojevićem prije i poslije atentata. Nakon oslobađanja Milenkovića iz zatvora, kada je izvršen prvi pokušaj atentata na premijera Zorana Đinđića, Svetlana Ražnatović je financijski brinula o Milenkovićevoj obitelji. Utvrđeno je i da su Luković i Spasojević više puta prenoćili u njenoj kući u razdoblju prije atentata.
Očevici navode kako je privatno osiguranje zgrade privedeno, a u njenoj kući pronađena je velika količina streljiva u specijalno napravljenom blindiranom bunkeru. 
Slična demonstracija odlučnosti zadesila je tržni centar u Šilerovoj ulici u Zemunu, čiji su vlasnici Dušan Spasojević Šiptar i Mile Luković Kum, osumnjičeni za organizaciju ubojstva premijera Srbije Zorana Đinđića. Rušilo se bagerima i eksplozivom, pred kamerama mnogih TV stanica koje se zabezeknule građane Srbije nenavikle da osioni moćnici dožive ovoliku količinu pravde.
NEODGOVORNI MEDIJI: Iz-vanredne mjere ne samo da su omogućile izvršenje ovih odlučnih koraka, već je njima zabranjeno i javno obavještavanje, rasturanje tiska i drugih obavještenja o razlozima za proglašavanje izvanrednog stanja, osim prenošenja službenih priopćenja nadležnih državnih organa. Među privedenim na razgovor u MUP bio je i direktor tjednika »Identitet« Srđan Mijailović, koji je dan prije mučkog umorstva na naslovnici objavio kako je Đinđić meta slobodnog strijelca, te da su ‘haaški Srbi’ naručili atentat. Prostorije ovog tjednika zapečaćene su početkom tjedna, »Identitetu« je zabranjen rad tijekom izvanrednog stanja, a dobili su rok od osam dana da plate kaznu od 500.000 dinara temeljem rješenja Ministarstva za kulturu i informiranje. Dan kasnije, zabranjen je i izlazak dnevnog lista »Nacional«.
Potpredsjednik Vlade Žarko Korać zamolio je podršku medija u smislu da ne prenose »takozvane nezavisne komentatore i naročito odvjetnike na naslovne strane, koji su konačno i plaćeni da brane svoje klijente, često laganjem«
Novi mandatar Zoran Živković zalaže se da izvanredno stanje traje što kraće, ali da to ovisi od brzine i uspješnosti borbe protiv organiziranog kriminala, što će trajati minimalno do konca travnja. Živković je dodao kako izvanredno stanje nije proglašeno protiv sloboda građana, već protiv kriminalaca.
Nakon više dana šutnje, predsjednik Skupštine Vojvodine Nenad Čanak rekao je da Vojvođani nemaju razloga da se osjećaju ugroženim jer sve institucije države u ovom trenutku surađuju u borbi protiv organiziranog kriminala. 
POLITIČKI CILJ: U prvom velikom intervjuu nakon tragedije potpredsjednik Vlade Žarko Korać je u emisiji »Kažiprst« Radija B92 ustvrdio kako su zločinci odlično obaviješteni, kako su znali da su se pojavili novi dokumenti koji bi ih otkrili i da je to ubrzalo njihovu akciju s političkim planom da destabiliziraju državu, izazovu nove izbore i da takozvane patriotske snage dođu na vlast, koje će imati razumijevanja za njihove takozvane ratne zasluge.                                
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika