Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pjesnici narodu svome

U Velikoj dvorani Hrvatskog kulturnog centra »Bunjevačko kolo« u Subotici 28. lipnja održana je pjesnička večer »Lira naiva 2003«. U organizaciji Hrvatske čitaonice i Katoličkog instituta za kulturu, povijest i duhovnost »Ivan Antunović« okupili su se pjesnici amateri iz Srijema, Podunavlja, Sombora i Subotice. Ravnateljica Hrvatske čitaonice Katarina Čeliković, govoreći o potrebi pisanja stihova na hrvatskim dijalektima, istakla je važnost očuvanja jezika zbog duhovnog opstanka naroda u jeziku.
    Sudionici prvog pjesničkog susreta pročitali su po jednu pjesmu. Svoja pjesnička ostvarenja čitali su: Kata Ivanković iz Subotice, Emilija Dorotić iz Sombora, Marija Matarić iz Sombora, Đula Milodanović iz Subotice, Tereza Ostrogonac iz Male Bosne, Hermina Malković iz Sombora, Cecilija Miler iz Sombora, Nedeljaka A. Šarčević iz Subotice, Antun Kovač iz Sombora, Ivan Pašić iz Bačkog Monoštora, Ilija Žarković iz Golubinaca, Katarina Firanj iz Sombora, Josip Dumendžić Meštar iz Bođana, Mato M. M. Groznica iz Sremske Mitrovice, Dominika Ćakić iz Subotice, Zlatko Gorjanac iz Bačkog Brega i Katarina Miloš iz Sombora.
    Publika je srdačnim aplauzima pozdravljala stihove pjesnika, a potom su recitatori vodili publiku kroz poruke i intimu ljepote pjesnika-sudionika ovog susreta. Pjesme su recitirali Snežana Nović, Ivana Stipić, Andrea Biro, Filip Čeliković i Marija Jaramazović. Recitatore je okupila Katarina Čeliković i uvježbala ih u okviru aktivnosti Hrvatske čitaonice.
    Nakon recitatora Katarina Čeliković je predstavila knjigu »Lira naiva 2003«, koja sadrži izbor pjesama sudionika susreta. Knjigu su objavili Izdavački odjel Katoličkog instituta za kulturu, povijest i duhovnost »Ivan Antunović« i Hrvatska čitaonica. Najstariji hrvatski dijalekt – bunjevačka i šokačka ikavica dominira u stihovima izabranim u ovoj knjizi, dok su pjesme tematski i stilski različite. Katarina Čeliković je posebno naglasila da riječ naiva ne daje rđav smisao, nego nam svojim značenjem ukazuje na iskrenost, otvorenost, jednostavnost i neizvještačenost koja je sadržana u objavljenim stihovima u knjizi »Lira naiva 2003«.
    Svaki pjesnik je poklonio po jednu knjigu »Lire« nekome od prisutnih, a zatim je predsjedavajući Katoličkog instituta »Ivan Antunović«, mr. Andrija Kopilović ovu pjesničku večer okarakterizirao kao duhovni susret, »jer čovjek ima potrebu život staviti u duhovno vrijeme ne obitavajući samo u materijalnom, krutom vremenu, zbog toga što je čovjekov duh svovremenski, a pjesnici su upravo zaustavili vrijeme u ambijentu stvaranja, nadilazeći materijalno poezijom, izričući vanvremensko«. Na kraju prvog susreta hrvatskih pjesnika »Lira naiva 2003«, mr. Kopilović je uručio diplome svim sudionicima.
Z. Sarić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika