Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Objavljena prva dva sveska Mato{evih sabranih djela

U povodu 130. obljetnice rođenja hrvatskog književnika Antuna Gustava Matoša (1873. - 1914.) samoborski nakladnik »A. G. Matoš« objavio je »Iverje-Novo iverje-Umorne priče« i »Novele, humoreske, satire-scenski tekstovi«.

 

Dodijeljena na­gra­da
»Vla­di­mir Na­zor«

Državne nagrade Republike Hrvatske »Vladimir Nazor« dodijeljene su za najbolja umjetnička ostvarenja na području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti, te arhitekture i urbanizma. Nagradu za životno djelo u književnosti dobio je Gajo Paleš, a Adrijana Škunci nagrađena je za zbirku pjesama »Predivo sve užih dana«. Ostali su laureati: Božena Ruk-Fočić za glazbenu umjetnost (životno djelo), te u istom domenu Željko Brkanović, za likovnu umjetnost - Julije Knifer (životno djelo) i Duje Jurić, za filmsku umjetnost - Ivan Faktor i Borivoj Dovniković za životno djelo, u kazališnoj umjetnosti - Milko Šparemblek (životno djelo) i Elvis Bošnjak, te u domeni arhitekture i urbanizma Ante Marinković Uzelac za životno djelo i Lenko Pleština. Ove se godine nagrade dodjeljuju po 43. put, jer su prvi put dodijeljene davne 1960. godine.

 

»Dru­ga Ve­ne­ci­ja« u pr­voj li­gi

Žiri najprestižnije talijanske književne nagrade »Srega« (Vještica) uvrstio je u najuži izbor laureata i osam pisaca iz zemalja Europske unije i onih koje su kandidati da u nju uđu. Među njima su i hrvatski spisatelji Dubravka Ugrešić (za roman »Muzej bezuvjetne predaje«), koja živi u Nizozemskoj, te Predrag Matvejević, koji jednako dugo živi i stvara naizmjenično u Parizu i Rimu, za roman »Druga Venecija«.

 

Hr­vat­ski rock-sa­sta­vi na
Bel­gra­de Be­er Fe­stu

Uz Eho-festival, koji će biti održan na Velikom ratnom otoku, od 10. do 13. srpnja, Beograd će ovoga ljeta imati još jedan veliki glazbeni spektakl na otvorenom. Od 21. do 24. kolovoza na platou kod Nebojšine kule održat će se prvi Belgrade Beer Fest, uz mnogo piva i kvalitetne glazbe. Među brojnim gostima s ex-jugoslavenskih prostora valja istaknuti hrvatske rock-skupine »Hladno pivo«, »Psihomodo pop«, »Pips, chips & videoclips«, te Nena Belana i »Fiumens« (na slici).

 

Otvo­ren de­ve­ti  »In­fant«

U petak 27. lipnja otvoren je u Novom Sadu deveti po redu »Infant« (Internacionalni festival alternativnog i novog teatra), kog je zvanično otvorio potpredsjednik gradske vlade Ozer Gyorgy. Sljedećeg dana je u Kulturnom centru Novog Sada od 20 sati publika mogla pratiti predstavu hrvatskog »Daska teatra« - »Društvo ubijenih pjesnika«.

 

Pre­mi­nu­la Cat­heri­ne Hep­burn

U ponedjelljak, 30. lipnja, okončan je životni put hollywoodske legendarne filmske dive: u svom domu u američkoj državi Connecticut preminula je, u snu, Catherine Hepburn, glumica koja je osvojila rekordan (rekli bismo nedostižan) broj Oscara - čak četiri. Imala je 97 godina. Oscara je dobila za filmove: »Jutarnja slava« (1933.), »Pogodi tko dolazi na večeru« (1967.) - sa Spencerom Tracyjem i Sidney Poitierom, »Zima jednog lava« (1967.) - s Peterom O Tooleom, i »Na zlatnom jezeru« (1981.) - s Henry Fondom. Znana po svojoj strasnoj i dugotrajnoj ljubavnoj vezi s (oženjenim) kolegom Spencerom Tracyjem, novoengleskom akcentu i radikalnim feminističkim stavovima, Hepburn je vjerojatno (bila) najveća karakterna glumica »zlatne ere« Hollywooda.

 

Po~elo No­vo­sad­sko mu­zi~ko lje­to
U srijedu 2. srpnja zvanično je počelo ovogodišnje izdanje Novosadskog muzičkog ljeta. Manifestacija traje sve do 15. rujna, a među brojnim gostima nastupit će i hrvatski glazbenici iz skupine »Los caballeros mariachi«.

John Malkovich u Puli
Američki glumac (hrvatskog podrijetla) John Malkovich, dvostruki kandidat za Oscara, u srijedu je s obitelji do-putovao u Pulu, gdje će biti posebni gost organizatora jubilarnoga 50. Pula film festivala.  Slavnom glumcu ovo je drugi posjet Hrvatskoj, odnosno Pulskome filmskom festivalu. Naime, Malkovich je posjetio Pulski filmski festival 1991, kada je zbog napada na Hrvatsku Kostajnicu, festival bio prekinut.

Gi­bon­ni UNI­CEF-ov
am­ba­sa­dor
Organizacija koja se bavi zaštitom djece i dječjih prava diljem svijeta, UNICEF, proglasit će hrvatskog pjevača Zlatana Stipišića Gibonnia svojim ambasadorom na prijemu koji će se održati 9. srpnja u hotelu Sheraton. Tako će se popularni glazbenik pridružiti svjetskim zvijezdama poput: Diane Ross, Petera Ustinova, Rogera Moorea, Harrya Belafontea, Vanesse Redgrave, te pokojnih Danny Kayea i Audrey Hepburn.

Nagrada publike za
»Moju pismu«
Nagradu publike na III. Festivalu bunjevačkih pisama, održanom prošlog tjedna, osvojila je pjesma pod nazivom »Moja pisma« koju je otpjevao Antun Letić Nune, za koju je tekst napisao Marijan Kiš, glazbu potpisao Antun Letić Nune, a aranžman napravio Marinko Piuković.
Ki­ne­ma­to­gra­fi­ja BiH
u Za­gre­bu
Prošlog tjedna je u kinu Studentskog centra u Zagrebu završena retrospektiva »Pedeset godina bosansko-hercegovačke kinematografije« koju su skupno organizirali Kinoteka Bosne i Hercegovine, Studentski centar u Zagrebu, Kinoteka »Zlatna vrata« iz Splita i ambasada BiH. Osim u Zagrebu filmovi iz BiH su prikazani i u Splitu, a najavljeno je i njihovo prikazivanje u Rijeci tijekom mjeseca srpnja. Prikazane filmove, njih deset, od »Malih vojnika« Bate Čengića do »Žene s krajolikom« Ivice Matića, biralo je trinaest filmskih kritičara iz BiH.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika