Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Seminar za očuvanje narodnog ruha

ZAOSTROG - U organizaciji HMI (Hrvatske matice iseljenika) od 22-29. lipnja u Zaostrogu kraj Makarske održan je seminar pod nazivom »Hrvatsko narodno ruho«. Osnovna ideja je učenje izrade hrvatskih narodnih nošnji i tradicijskih tekstilnih vještina. Voditelj seminara je bio istaknuti poznavatelj narodnih nošnji prof. Josip Forjan, stručni suradnici su bili Jasminka Lugarec, Lidija Šudec te Melita Horvatek Forjan, dok je demonstratorica bila Mara Ercegovac, tkalja i vezilja iz sela Kijevo.
    Polaznici ovoga seminara imali su prilike upoznati se s krojenjem i izradom narodnih nošnji te raznovrsnim načinima njihovog ukrašavanja tradicijskim tekstilnim tehnikama (vezenje, aplikacija ukrasa). U toku tjedan dana seminarci, pored stručnog i praktičnog upoznavanja s vezovima, oprobali su svoje umijeće i u krojenju i šivanju pojedinih dijelova nošnji i to iz raznih krajeva Hrvatske (Prigorje, Posavina, Dalmatinska Zagora te Krk).
    Od 16. sudionika koji su pohađali ovaj seminar bilo je predstavnika iz Njemačke, Kanade, Hrvatske te iz Vojvodine (Jelisaveta Dulić-Subotica, Jolika Raič-Sombor, te Kata Žigmanov– Tavankut). Predstavnice iz Vojvodine su prisutnima prezentirale bunjevačku nošnju u njenim konstrukcijskim i umjetničkim elementima te značaju koji je imala i ima u narodnim običajima, kao i povijesni razvitak nošnje.
    Obzirom da je ovo novi projekt HMI, kako je istakla Srebrenka Šeravić-voditeljica odsjeka za folklor HMI, pokazao se kao izuzetno uspješan te se razmatra mogućnost njegovog ponovnog organiziranja u toku zimskog perioda, obzirom na njegov značaj u očuvanju i oživljavanju izrade tradicijske nošnje.
    Seminar je pratila i Davorka Lenac– savjetnica za djelatnost centra za kulturu, Ministarstva za kulturu R Hrvatske.        g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika