Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Incidenti nisu indikator raspoloženja večine

»Na putu prema Europskoj uniji Hrvatska i Srbija uspjele su normalizirati međudržavne odnose, što im u znatnoj mjeri otvara vrata priključenja Europi«, ocjenjuje između ostalog za »Hrvatsku riječ« Žarko Korać, potpredsjednik Vlade Republike Srbije.

HR: Kakvim ocjenjujete tempo normalizacije odnosa između Srbije i Crne Gore i Republike Hrvatske?
Taj proces je imao jednu relativno laganu uzlaznu liniju do prije nekoliko mjeseci kada je došlo do jednog dosta naglog pomicanja nabolje. Državna Zajednica Srbija i Crna Gora ukinula je unilateralno vize za Republiku Hrvatsku, istodobno Hrvatska je suspendirala vize na šest mjeseci za SCG i mislim da je značajno da je prvi put eksplicitno i jasno premijer Hrvatske Ivica Račan pozvao prognanike da se vrate. To je ranije radio i predsjednik Stjepan Mesić, sada je to učinio i premijer, i po mom mišljenju, bez obzira što su ovdje neke reakcije bile i negativne u političkom smislu, to je veoma značajno. Nažalost, mi smo poslije toga imali ovaj incident u Kranju, i Beogradu, gdje je napadnuto Veleposlanstvo RH. To naravno pokazuje da postoje velika iskušenja na tom putu, ali mislim da u svjetlu svega što se događalo na Solunskom samitu, gdje se razgovaralo o Zapadnom Balkanu kao cjelini u kojemu su i Srbija i Crna Gora ali i Hrvatska, dobro je da države tog Zapadnog Balkana počnu normalizirati međudržavne odnose. To znači poboljšanje odnosa između Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, Makedonije i Albanije. Mislim da su ti odnosi puno bolji nego ranije.

HR: Koliko bi novi pojedinačni incidenti, poput onih u Kranju i Beogradu, mogli poremetiti proces intenziviranja suradnje SCG i RH?
Ti incidenti obično negativno utječu na javno mnijenje. Ali je problem kako mediji i strukture vlasti reagiraju na njih. Najvažnije je da nema zloupotrebee događaja. To se može zloupotrijebiti i predstaviti kao izraz volje jednog naroda, ‘eto to je ono što zapravo misle’, ali to nije točno. Nikad se ne može grupa huligana i ponešto gore, profašistički nastrojeni ljudi, a to su uvijek male grupe, izmanipulirane ili svjesne svega, upotrijebiti kao indikator raspoloženja. Indikator raspoloženja su strukture vlasti koje su izabrane od naroda na izborima, tako da mislim da te opasnosti više nema. Ja sam u tom smislu optimista. Naravno, to ostavlja neki dojam na javno mnijenje, ali mislim ne dugotrajan. Ono što je bitno to je da se učine neki drugi koraci naprijed. Hrvatska je u izbornoj godini i to će sigurno specifično obilježiti odnose Zagreba, Beograda i Podgorice. Ne znam još kako, ali sam siguran da je jedna od mogućnosti za ovu koaliciju koja je na vlasti u Hrvatskoj da bude opreznija, a po drugoj da će sada biti spremniji vući poteze koji vode daljoj normalizaciji da bi se okrenuli većinskom biračkom tijelu u Hrvatskoj koje želi normalne odnose u regiji, tako da ja očekujem da u mjesecima koji dolaze bude još inicijativa koje bi mogle biti prilično pozitivne.
Dušica Dulić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika