Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kako, molim?

DE­FI­NI­TIV­NO
Stoljetni strah Hrvata od germanizacije, talijanizacije i mađarizacije generirao je jugoslavensku ideju. Dakako, stvaranjem države SHS koja je kasnije preimenovana u Kraljevinu Jugoslaviju doveo je u pitanje jugoslavenstvo kao ujedinjujuću ideju. Možda je Staljinov napad na Tita i njegovu Jugoslaviju ponešto ojačao jugoslavensku ideju, ali to je relativno kratko trajalo, pa je jugoslavenstvo izgubilo status ujedinjujuće ideje. Ovaj put definitivno. Josip Županov, sveučilišni profesor u mirovini i redoviti član HAZU, »Vjesnik«, 29. lipnja 2003.

 

JU­NA^ENJE
Kada je prošle godine Zagrebom prodefilirala povorka homoseksualaca, lezbijki, biseksualaca i transeksualaca okupljenih u »gay povorku«, ponosno joj se pridružio i ministar unutarnjih poslova Šime Lučin, član vladajućeg SDP-a, želeći pokazati i dokazati svoju i demokratičnost stranke kojoj pripada. Na njegovu žalost, njegova gesta obila mu se o glavu, jer njegovi podređeni nisu uspjeli spriječiti obračun hrvatskih nasilnika sa sudionicima parade u kojima je bilo razbijenih glava, krvi i svega onoga što smo navikli gledati u brutalnim navijačkim gladijatorskim borbama, poput Oluje u Kranju. »Gayevi« i oni koji podržavaju njihova prava na svom prvom organiziranom susretu u Zagrebu brutalno su prebijeni i jedina slaba utjeha im je bila da su njihove kolege jedino još surovije zlostavljane u jednoj drugoj balkanskoj metropoli – Beogradu. Branko Mijić, kolumnist, »Novi list«, 29. lipnja 2003.

 

OSTA­VIO SE
NA­VI­JA­NJA
Prestao sam navijati za bilo koji klub kad je počeo rat i kad je to ludilo s nogometnih stadiona preneseno u realan život. Naravno, čovjeku su i dalje dragi neki klubovi, sportovi, ali kad vidite sve te užase, pa evo i sada ova divljanja na stadionima, tome stvarno netko jednom treba stati na kraj. To nas čini vandalima i negativno se prenosi na sve sfere društvenog života. Rade Šerbedžija, glumac, »Jutarnji list«, 28. lipnja 2003.

 

AN­TI­MA­NJIN­SKI ZA­KON
Predlog zakona o političkim strankama u Srbiji je po svojim ideološkim i stvarnim posledicama, po mom uverenju, i duboko konzervativan i desničarski. On je antimanjinski zato što onemogućuje političko organizovanje u manjim nacionalnim zajednicama, kakvih je najviše u Vojvodini, a i zato što ni u tako važnom pitanju za politički život zemlje i ravnopravnost naroda, ne uvažava princip pozitivne diskriminacije. Predlog zakona s jedne strane velikom broju malih nacionalnih zajednica faktički onemogućuje formiranje novih ili opstanak postojećih političkih stranaka, a sa druge strane on onemogućuje da se u okviru jedne nacionalne zajednice razviju, politički organizuju i artikulišu različite političke opcije. Janko Drča, psiholog, »Danas«, 2. srpnja 2003.

 

BAL­KAN­SKI IDO­LI
Osnovno je obilježje prosječnog zagrebačkog gangstera da je beskrajno infantilan, onako kako to znaju biti adolescenti koji nemaju još istančan osjećaj za dobro i zlo, a u rukama im se nađu vrlo opasne igračke – pištolji, bejzbol palice… Razumije se, tako infantilni ljudi moraju se udruživati u grupe – kao i adolescenti koji stvaraju škvadre i iz »kolektiva« zvižde za curom, a kad ostanu sami s njom, srame se. Filozofija čopora, svojstvo infantilne kategorije ljudi. Svi zagrebački gangsteri fascinirali su se beogradskom kriminalnom scenom gdje su kriminalci puno beskrupulozniji i zapravo su izmislili taj tip balkanskog kriminala. Oni su njihovi apsolutni idoli! Međutim, razlika između hrvatskih i srpskih kriminalaca je i u tome što oni, ipak, u Hrvatskoj nikada nisu bili medijski junaci. U medije su ulazili samo po incidentima, međusobnim obračunima, a u Srbiji ne. Na srpskoj je televiziji čak i postojala TV emisija »Crni biseri«, u kojoj je svakom ubojici dan prostor da objašnjava svoju pustolovnu biografiju. Neki su doista i ubijali samo kako bi izašli iz anonimnosti svog kriminalnog miljea i dospjeli na TV. To je počelo u praskozorje Jugoslavije, zadnjih godina komunizma. Jasna Babić, novinarka iz Zagreba i autorica knjige »Zagrebačka mafija«, »Novi list«, 28. lipnja 2003.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika