Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Suvišni strahovi

Programa na hrvatskom jeziku, službenom u Vojvodini, nema ni nakon reorganizacije programske sheme TV Novi Sad. Nema ni redakcije na hrvatskom jeziku. Jedini napredak u tom smislu za ovdašnje Hrvate jest da se jedina emisija na hrvatskom jeziku – »TV divani« – više ne emitira u lutajućem terminu svakog drugog petka neodređeno iza ponoći, nego svake druge nedjelje u 18,30 na drugom kanalu TV Novi Sad. Termin je odličan, ali je minutaža prisutnosti hrvatskog jezika na kanalu namijenjenom za nacionalne manjine – uvrjedljivo mala.
    Pitanje je, međutim, tko se mora izboriti za redakciju na hrvatskom jeziku. I tko to može uraditi? Tročlana ekipa koja kao samostalna produkcija pravi emisiju? Bit će da je to ipak zadaća onih koji su izabrani da pred državnim institucijama zastupaju interese hrvatske nacionalne manjine, dakle članovi Hrvatskog nacionalnog vijeća. Njihova inicijativa i zahtjev uvijek će imati značaj koji izvire iz njihove zakonske uloge.
    Jasno je da bi formiranje redakcije na hrvatskom jeziku bio tek početak, a ne završetak posla utemeljenja TV informiranja na hrvatskom jeziku. Ostvariti pravo je jedno, a udovoljiti obvezama koje proizilaze iz tog prava, nešto je sasvim drugo. No, čak i ako na prvi pogled djeluje kao da se oskudeva s novinarskim kadrom sposobnim proizvoditi informativni, dokumentarni, kulturni, znanstveni, obrazovni, muzički i sportski program, valja se prisjetiti osnivanja redakcije na hrvatskom jeziku na Radio Subotici prije pet godina. Tada su također postojali slični strahovi, ali je ubrzo stvorena ekipa koja i danas s pri-lično uspjeha radi svoj posao.
    No, kad je već o radio programu na hrvatskom jeziku riječ, treba se pripremiti za blisku budućnost u kojoj lokalne samouprave neće imati pravo osnivanja medija. Čisto da ta redakcija, za koju se hrvatska zajednica jednom već izborila, ne postane problem koji će rješavati netko drugi, a ne oni kojima je njen program namijenjen. Predstavnici drugih nacionalnih manjina u Vojvodini već uveliko razrađuju organizaciju manjinske medijske sfere, svjesni da je to u općem interesu.
Z. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika