Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tajni vrt mode

Dok John Galliano sebe smatra običnim momkom iz južnog Londona, drugi ga vide kao neizlječivog romantika, pravog majstora koji tretira modu kao umjetnost, stvarajući glamur i sjaj. Posljednjih godina oživljava modnu kuću Dior.
    Rođen je u Gibraltaru 1960. godine. Galliano je pola Španjolac pola Enlez. Za Španjolce ga vezuje strast, a za Engleze ironija. Najvažnije doba u njegovom djetinjstvu bilo je vrijeme provedeno na jugu Londona s tamošnjim Pakistancima i Jamajčanima.
    Jedan od najkontroverznijih i najuspješnijih modnih kreatora potekao je iz sasvim obične obitelji, kao dječačić između dvije sestre koje su dominirale. Njegova brilijantna karijera počela je poslije dvije godine studija slikarstva u umjetničko-industrijskom smjeru. Tamo je prvi put otkrio materijale, štampu, tkanine, perje, trikotažu…. Usavršavanje je nastavio u slavnoj Sent Martin školi u kojoj je ostao pet godina. Prvu ponudu dobio je iz New Yorka, ali jedan od profesora ga je nagovorio da ostane i završi diplomski rad: osam kompleta inspiriranih modom francuskih postrevolucionarnih kicoša. Modeli su izgledali kao da su stigli nekakvim vremeplovom iz doba Francuske revolucije. Kolekcija se zvala »Les Incroyables«, a dočekana je s velikom pohvalom. Cijelu kolekciju kupila je Joan Best iz slavne modne kuće »Brauns«. Radnja je izgledala kao muzej kostima.
Inspiraciju za svoj rad nalazi u kafićima, knjižari, na izložbama, u kinu…ali najviše u muzici. Mladi engleski DJ-evi puni su nove energije vezane za tu sredinu. Moda je za njega postavljena na istom principu kao i miksanje diskova – osnovni ritam i bluz, par elemenata rock and rolla, malo fanka i sasvim malo hip hopa.
    Počeo je surađivati sa stilistom Amandom Greev sredinom devedesetih. Tada je osmislio originalni modni koncept da se jakne mogu nositi kao suknje, pantalone kao jakne, donje rublje preko pantalona, itd. Svaka njegova modna revija u svijetu se doživljava kao prvoklasni teatarski performans. Njegovi manekeni i manekenke su poput glumaca u kostimiranoj operi.
    Prije izlaska svake nove kolekcije Galliano sa svojim timom odlazi na odmor. Putuju, posjećuju izložbe. Upijaju sve iz svoje okoline i potom se uz punu koncentraciju udube u kreiranje nove kolekcije.
    Na današnjim ženama Gallianu se najviše dopada njihova unutrašnja snaga. Obožava žene sa smislom za humor i sudbinom u svojim rukama. Njihovoj ljepoti odaje počast. Divi joj se.
    Gallianov prelazak kod »Diora« u svijetu mode propraćen je kao zemljotres. Pojavio se s potpuno novom siluetom. Sve je kipjelo od nabora i podsuknji. Gospodarska situacija je tada bila takva da je ta vrsta mode odgovarala svakome.
    Prije nego što je preuzeo posao, mjesec dana je bio zatrpan Diorovom arhivom. Htio je do savršentstva naučiti što ovu kuću čini posebnom i drugačijom od drugih. Htio je ući u suštinu, shvatiti, osnovni unutrašnji kod. Dosta je znao o Diorovoj inspiraciji u umjetnosti gdje je presudno mjesto odigrala njegova majka – njena pojava, parfemi, njeno lice. Dior je bio veoma blizak i s jednom neobičnom ženom – Micom Brikar. O njoj su kružile priče da je svojim obožavateljima vraćala bukete cvijeća s posvetom »Moj cvjećar zove se Cartije«.
    Galliano ne podnosi kritiku, jer smatra da nije dovoljno samo doći na reviju, pogledati je i reći »to se ne može nositi«.
    Njegova modna marka »Galliano« je njegov tajni vrt. I to veoma lijep vrt.
    Danas je John Galliano, uz Jean Pol Gotiea i Aleksandra Mekvina najutjecajniji modni dizajner.
    Britanska kraljica mu je dodijelila titulu komandera. Do Sira još nije stigao, ali je na dobrom putu.
M. M.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika