Arhiv tekstova Arhiv tekstova

»Mo­dre zo­re« naj­bo­lja pje­sma

U HKC »Bunjevačko kolo« 20. lipnja održan je Treći Festival bunjevačkih pisama, na kojem je sudjelovalo 15 izvođača.
    Po završetku takmičarskog dijela kao specijalni gosti nastupili su gosti iz Vinkovaca – tamburaški sastav pod nazivom »Tamburaši za dušu«, a nakon njih goste je zabavljao Zvonko Bogdan uz pratnju tamburaškog ansambla »Hajo«.
    Za ovu prigodu oformljen je Festivalski tamburaški orkestar »Bunjevačko kolo« pod upravom Vojislava Temunovića koji je pratio sve izvođače. Za ovaj Festival oformljena su i dva žirija – prvi stručni žiri, kojeg su činili: maestro Berislav Skenderović, prof. Mira Temunović, prof. Jozefina Skenderović, prof. Jelena Piuković i mr. Đuro Molnar, koji je birao prvu, drugu i treću pjesmu, nadalje, birao je najbolji aranžman i najboljeg interpretatora.
Drugi je žiri za tekst, kojeg su činili: Milovan Miković, Katarina Čeliković, Tomislav Žigmanov, Ljiljana Dulić, Ivana Petrekanić. Oni su birali najbolji do sada nepublicirani tekst, pisan namjenski za Festival. Naravno i publika je imala učešće u biranju svog favorita putem glasačkih kupona po završetku takmičarskog dijela programa. Poseban žiri je nagradu za najbolji tekst dodijelio Tomislavu Kopunoviću za pjesmu »Kad smo kadgod gazde bili«, dok je nagrada za najbolji aranžman dodijeljena Vojislavu Temunoviću za pjesmu »Molitva«, koju je otpjevala Marija Jaramazović. Titula najboljeg interpretatora pripala je Josipu Franciškoviću za pjesmu Jakova Kujundžića »Subotici«.
    Prema odlukama stručnog žirija treće mjesto osvojila je pjesma Stipana Prćića Baće »Subotice grade od davnina« koju je otpjevao Boris Godar. Drugo mjesto pripalo je Branku Ivankoviću Radakoviću za pjesmu »Subotici« koju je otpjevao Josip Francišković, a titulu najbolje pjesma ponijela je pjesma Nele Skenderović »Modre zore« koju je izvela Antonija Piuković. Kako su istakli organizatori dr. Marko Sente i Vojislav Temunović cilj ovoga Festivala je afirmacija mladih i talentiranih, te njihovo ohrabrenje u komponiranju, pisanju aranžmana i tekstova, apostrofirajući da je Festival volonterskog i neprofitabilnog karaktera.
    Pjesme koje se izvode na festivalu trebaju obrađivati tematiku iz bunjevačkog života, pisane ikavicom ili ijekavicom, a tekstovi mogu biti već ranije objavljeni ili pisani namjenski.
    Slušatelji Radio Subotice mogli su pratiti direktan prijenos Festivala kraj radio prijemnika.
L. S.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika