Arhiv tekstova Arhiv tekstova

No­be­lo­vac, Pje­va~ i kultni film

William Butler Yeats
Na današnji dan davne 1865. godine rođen je glasoviti irski spisatelj i veliki pjesnik William Butler Yeats, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1923. godine. Bio je aktivni učesnik irskog nacionalnooslobodilačkog pokreta u mladosti, inspirator »keltskog preporoda« i irske kulturne ideologije, i gotovo je sam osnovao irsku kazališnu dramu. Bitnija su mu djela: poezija - »Oysinova lutanja«, »Vjetar u trsci«, »Otočić na jezeru Reysfry«, »Toranj«, drame - »Grofica Kathleen«, »Žuđena zemlja«, »Mačka i mjesec«, eseji »Keltski suton«, »Ideje dobra i zla«, »Sanjarenja o djetinjstvu i mladosti«, te djelo autobiografskog karaktera »Autobiografija«.

Davorin Popović
(1946. - 2001.)
Za koji dan navršit će se točno dvije godine od smrti gospodina »Pjevača« (kako se sam prozvao), Davorina Popovića (za prijatelje i sarajevsku »raju« -Pimpeka), legendarnog vokalnog solistu sarajevske pop-rock skupine »Indexi«. »Indexi« možda (i) nisu bili najbolji sarajevski bend (mada bi potpisnik ovih redaka za njih ruku desnu dao), sasvim sigurno nisu bili najpopularniji (od »Bijelog Dugmeta« nisu bili), ali su bili najdraži, u to nema sumnje. I najdugovječniji sastav s ovih prostora, i, uopće u rocku. Statistici skloni rock-fanatici ustanovili su 2002. godine da »Rolling Stones«, koji su tada obilježavali četiri desetljeća postojanja neće imati konkurenciju, jer su se njihovi ispisnici - »Indexi«, nakon smrti Pimpeka preselili u legendu. »Stonese« je, možda, i moguće zamisliti bez Jaggera, ali »Indexe« bez Davorina nikako. Skladbe poput »Jutro će promijeniti sve«, »Život koji živim«, »Tamo negdje na kraju, u zatišju«, »Plima«, »Balada«, »Sanjam« ili antologijska pjesma »Slovo o čovjeku« s konceptualnog albuma »Modra rijeka« na stihove najvećeg bosanskog pjesnika Maka Dizdara, mogao je (onako) otpjevati samo jedan pjevač - Gospodin Pjevač.

 »Putovanje«
(The Trip)
Nakon točno tri desetljeća britanski filmski cenzori su u srijedu 25. lipnja konačno dali »zeleno svjetlo« kultnom američkom filmu »The Trip« (»Putovanje« - u slengu, stanje pod dejstvom halucinogenih droga), kojeg je davne 1967. snimila ista autorska trojka koja je dvije godine kasnije 1969. proslavila jednako legendarni on the road movie, film koji je bio pravi proglas hippy – ideologije i svjetonazora, »Easy Rider«: Peter Fonda (sin pokojnog Henrya, brat Jane i otac Bridget Fonde), Dennis Hopper i Jack Nicholson. »The Trip« je režirao Nicholson, on u njemu i glumi, uz Fondu i Hoppera, a glazbu su za film snimili renomirani glazbenici američkog soula i jazza, okupljeni u super-grupi »Electric Flag«, koju su predvodili pokojni gitarist židovskog podrijetla, Michael Bloomfield i gorostasni crnoputi pjevač i bubnjar Buddy Miles. U poznatijem nastavku, filmu »Easy Rider« redatelj je bio Hopper, a Nicholson je prvi put bio nominiran za »Oscara« za epizodu. Koncem 60-ih film »The Trip« je u Britaniji bio odbijen zbog eksplicitnog prikazivanja korišćenja droge. Po scenariju Fonda glumi marketinškog direktora TV stanice u nekoj zabiti Novog Meksika koji s marihuane prelazi eksperimentirati sa sintetičkim halucinogenom LSD.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika