Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

»Vje­sni­ko­ve«na­gra­de za umjet­nost

24. lipnja na Svetog Ivana Krstitelja dan prije Dana državnosti Republike Hrvatske (25. lipnja) u Zagrebu su uručene nagrade za umjetnost koje laureatima tradicionalno dodjeljuje ugledna informativna kuća »Vjesnik«. U Maloj sali koncertne dvorane »Vatroslav Lisinski« nagrade su dodijeljene: za književnost (»Ivan Goran Kovačić«) Nedjeljku Fabriju za roman »Trimeron«, nagrada za likovnu umjetnost Nini Ivančić, »Josip Štolcer Slavenski« za glazbenu umjetnost Miroslavu Miletiću, Fadilu Hadžiću za filmsku umjetnost (»Krešo Golik«), te Luki Dragiću za kazališnu umjetnost.

 

Iv{i} u »Gal­li­mar­du«

Najglasovitiji francuski nakladnik objavit će tri djela hrvatskog autora Radovana Ivšića. U prvom će biti odabir iz njegovog bogatog pjesničkoga opusa, ponajprije sve što je napisao na francuskom jeziku. Drugi će svezak biti izbor iz Ivšićevih dramskih djela, a treći će svezak donijeti esejistiku. Kulturna sredina, u kojoj Ivšić djeluje i stalno boravi (Francuska) tako mu se na najbolji i najljepši način odužuje za njegovo sudjelovanje u kreiranju bitnih tokova suvremene francuske književnosti.

 

Gif­ford u Hr­vat­skoj

Ugledni američki spisatelj i filmski scenarist Barry Gifford (na slici) gostovao je od 9. do 14. lipnja u Hrvatskoj. Renomirani pisac je najpoznatiji po svojoj veoma uspješnoj suradnji s kultnim redateljem i zemljakom Davidom Lynchom, posebice u filmovima »Divlji u srcu« i »Izgubljena cesta«, te po scenariju za film »Perdita Durango«, redatelja Alexa de la Iglesije. Plodni i svestrani pisac 56-godišnji Gifford je objavio više od 30 naslova koji uključuju poeziju, pripovijetke, romane, putopise, eseje, memoare, biografije, filmske scenarije i drame. Najpoznatiji romani su mu objavljeni i u Hrvatskoj. Nakladnik »Celeber« mu je objavio romane »Divlji u srcu« i »Priča iz Sinalloe«, dok je VBZ objavio roman »Noćni ljudi«. Gifford je boravio u Zagrebu, gdje su mu domaćini u klubu »Gjuro II« bili spisatelj Borivoj Radaković, Nenad Rizvanović (VBZ) i Ivo Ceput (Celeber), a nakon toga je posjetio Rijeku i Poreč.

 

No­va knji­ga Pe­tra A. ]osi}a

U pravoj bujici književnih naslova iz dječje literature, što se javljaju nakon uspjeha knjiga o Harry Potteru, ističe se u Hrvatskoj nedavno objavljeni roman za djecu »Dobri vuk i ostale životinje«, hrvatskog spisatelja Petra A. Ćosića. Knjigu je izdala Matica hrvatska Petrinja.

 

Ma­to{evi da­ni

Nedavno su završeni »Matoševi dani«, manifestacija organizirana od strane Matice hrvatske Tovarnik, koja je u cijelosti posvećena 130. obljetnici rođenja velikog hrvatskog književnika. Osim Tovarnika, prigodni programi su se održali i u Rijeci i Osijeku.

 

No­vi ro­man - no­vi hit An­te To­mi}a

Roman Ante Tomića (na slici) »Ništa nas ne smije iznenaditi« u izdanju nakladničke kuće »Fraktura« iz Zagreba doživio je drugo izdanje u roku od samo tri tjedna. Tako je premašio uspjeh prethodne Tomićeve knjige, »Što je muškarac bez brkova«, koji je osim u Hrvatskoj, sjajno prošao i u SCG (gdje ga je objavio novosadski IKA »Prometej«). U novom romanu Tomić opisuje dešavanja u karauli s jugoslavensko-albanske granice polovicom 80-ih godina 20. stoljeća, i to na, za Tomića, već prepoznatljiv osobeno humorističan način.

 

Li­kov­nja­ci »Bu­nje­va~kog ko­la« u Kri­va­ji

Likovni odjel subotičkog HKC »Bunjevačko kolo« u subotu je 21. lipnja boravio na P. P. »Krivaja« u Krivaji, gdje im je domaćin bio direktor te ustanove Milan Božanić. Upriličena je jednodnevna likovna kolonija, za koju se i domaćin i gosti nadaju da će prerasti u tradicionalnu.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika