Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Hr­va­tska manjina u zbirnim izvješćima

35.) Poulton, Hugh, Balkan – manjine i države u sukobu, Čikoš Holding, Subotica 2002., str. 224.

Bavi se pitanjem statusa manjina u državama bivše Jugoslavije, te Bugarskoj, Grčkoj i Albaniji iz perspektive povijesnog razvoja svakog naroda ponaosob i suvremenih zbivanja. Autor je povjesničar i dobar poznavalac teorije ljudskih prava, a knjigu je prvi puta objavljena u Londonu 1991. u nakladi Minority Rights Group, a drugo, dopunjeno izdanje imala je kod istog nakladnika 1993. Knjiga izravno ne tematizira pitanje Hrvata u Vojvodini, već se uzgredno piše o opće poznatim činjenicama kada se elaboriraju Hrvati ili Srbi.

36.) Glasnik Foruma hrvatskih manjina, Hrvatska matica iseljenika, Zagreb 1996., str. 62.

U ovome zborniku, koji donosi izlaganja s okruglog stola o položaju hrvatskih manjina u europskim državama, s tekstom o stanju Hrvata u Jugoslaviji zastupljen je Bela Tonković (str. 27-37). U njemu se informativno govori o povijesnim obilježjima prostora na kojemu žive Hrvati u SRJ, zatim statističkim podacima, te o tadašnjem aktualnom položaju Hrvata, kroz prizmu političke situacije, zatim one u prosvjeti, kulturi, informiranju, gospodarstvu i dobrotvornim udrugama. Prilog završava natuknicom o budućnostu Hrvata u SRJ i raspravom koja je uslijedila iza toga.

37.) Glasnik II. Foruma hrvatskih manjina, Hrvatska matica iseljenika, Zagreb 1997., str. 72.

Osim s kratkim ali cjelovitim izvješćem o „stanju hrvatske manjine u SR Jugoslavije“ (str. 20-22), Bela Tonković donosi i usporedbu o ostvarenju prava hrvatske nacionalne zajednice u SRJ i srpske nacionalne zajednice u Republici Hrvatskoj (str. 22-24). U dijelu zbornika u kojemu se govori o medijima, zastupljen je Andrija Anišić sa člankom „Medijska situacija hrvatske manjine u SR Jugoslaviji“ (str. 56-58), u kojemu se informativno i pouzdano govori o svim glasilima na hrvatskom, a isto prati i kratka rasprava (str. 58-63) na tu temu.

38.) Glasnik III. Foruma hrvatskih manjina, Hrvatska matica iseljenika, Zagreb 1998., str. 64.

Kratko izvješće o položaju hrvatske manjine u SRJ za 1998., prati i pregled političke situacije, što je iznio predsjednik Foruma hrvatskih institucija i organizacija u Vojvodini Branko Horvat. U dijelu zbornika u kojemu se govori o odnosu crkve i hrvatskih manjina, radnjom je zastupljen Andrija Kopilović – „Crkva i hrvatska manjine u SRJ“ (str. 43-45), koju prati i kratka rasprava (str. 45-51), iz koje izdvajamo prilog Josipa Pekanovića o procjeni broja Hrvata u SRJ (str. 47-48).

39.) Opća i građanska prava i prava nacionalnih manjina u SR Jugoslaviji koja se ne primjenjuju na Hrvate, dokument je dostupan samo u elektronskoj verziji na internet adresi: www.crowc.org/hrvatski/hrindex.htm

Dokument Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini iz siječnja mjeseca 1999., koji ima naziv Položaj Hrvata u SR Jugoslaviji. Sadrži dio o pravima Hrvata u SR Jugoslaviji, u kojemu se taksativno navode primjeri nemogućnosti ostvarenja prava, te dio o najtežim povredama ljudskih prava Hrvata u Vojvodini, s popisom ubijenih i nestalih Hrvata iz Srijema.

40.) Kuburić, Zorica, Vera i sloboda – verske zajednice u Jugoslaviji, Jugoslovensko udruženje za naučno istraživanje religije JUNIR, Niš 1999., str. 156.

U dijelu (str. 46-50) u kojemu se govori o vjerskoj naobrazbi i uopće školovanju katolika u Jugoslaviji, donosi se i kratka objektivna informacija o školovanju na hrvatskom u ckrveno-školskoj ustanovi Gimnazija Paulinum Subotica, te na Teološko-katehetskom institutu Subotičke biskupije.

41.) Salopek, Hrvoje, Položaj hrvatskih manjina u Europi, u: Hrvatski iseljenički zbornik, Hrvatska matica iseljenika, Zagreb 1999., str. 113-125.

U tekstu se u kratkim crtama i načelno govori o položaju svih autohtonih hrvatskih manjina, a o Hrvatima u Jugoslaviji se izravno piše na str. 121-124, pri čemu autor iznosi već opće poznate podatke i standardne činjenice.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika