Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Omasoviti ćemo sekcije

Tridesetogodišnji Dejan Bukovac, rođeni Sonćan, profesionalni kuhar u Banji Junaković, dugogodišnji član folklornih skupina, od prije mjesec dana obavlja funkciju predsjednika KPZH »Šokadija«. Za sebe zna kazati da je počeo učiti šokačke plesove čim je prohodao.
4Kakve su Vas okolnosti dočekale nakon preuzimanja predsjedničke dužnosti?
Već ranije sam u predsjedništvu »Šokadije« bio blagajnik, tako da po preuzimanju predsjedničke dužnosti za mene nije bilo nikakvih iznenađenja. Financijsko stanje nam je jako loše, no to je boljka skoro svih kulturnih institucija. Veliki problem nam je to što smo, u biti, beskućnici. Izuzetno smo zahvalni sonćanskom župniku, vlč. Željku Augustinovu, što nam je omogućio rad u prostorijama župnog doma, a do sada nam je pružio i znatnu materijalnu potporu, no, rješenje bi bilo posjedovanje vlastitih prostorija. Isto tako, moramo poraditi na omasovljenju »Šokadije«. Stekao sam dojam da ima dosta osoba koje bi rado pristupile našim sekcijama, no, tu još uvijek postoje neke psihološke barijere, ljudi se još uvijek u priličnoj mjeri ustručavaju otvoreno pokazati tko su i što su. To je vjerojatno, posljedica svega onoga što se na ovim prostorima zbivalo u poslednjoj dekadi proteklog stoljeća.
4Kakva je suradnja s organima SO Apatin i MZ Sonta?
Tom suradnjom sam u potpunosti zadovoljan. Od općinskih struktura imamo potpunu podršku, a i materijalnu podršku od samog osnutka, a izuzetno dobru suradnju imamo i sa Savjetom MZ Sonta, na čelu sa predsjednikom Zvonkom Tadijanom i tajnikom Mićom Vidakovićem. Nedavno je Savjet MZ povukao najkonkretniji potez dodjeljivanjem »Šokadiji« jedne prostorije u prizemlju Doma kulture. Ta prostorija će biti uređena u ured, tu će biti sjedište »Šokadije«, samo da pribavimo sredstva za njenu adaptaciju. Ovih dana je izrađen i postavljen na fasadu Doma kulture i naš amblem, tako da više nismo potpuni beskućnici. Moja velika želja je da u suradnji sa strukturama Općine i Mjesne zajednice uspijemo dobiti jedan objekt u selu, kojeg bi uredili u stilu etno-kuće. To bi nam omogućilo nesmetan rad i neku vrstu samofinanciranja. Već imamo lijepu zalihu starinskih narodnih nošnji za sve namjene, te drugih predmeta i pomagala za razne djelatnosti, a sve to je sad smješteno u škrinjama zbog nedostatka adekvatnog prostora. Jako bi bilo lijepo da uspijemo u budućnosti urediti jedan mali etno-muzej.
4U Sonti momentalno postoje tri registrirana društva ili zajednice u oblasti kulture. Kakvi su odnosi među njima?
Nažalost, ne postoji nikakva suradnja. Izdvajanjem dijela članstva iz OKUD-a »Ivo Lola Ribar« i formiranjem KPZH »Šokadija« kao da su počele sve nesuglasice, da ne upotrijebim teže riječi. Nije mi jasno što pojedinci hoće, čemu spletke i podmetanje nogu, puno ljepše bi bilo da se okrenemo svaki svojim problemima i da uspostavimo kakvu-takvu suradnju. Na koncu, svi smo mi Sonćani i sve što radimo, treba da radimo na dobrobit sela. Za to je potrebno samo malo dobre volje i sluha za suradnju, a nadam se da će se vremenom ti odnosi stabilizirati. Tu neizostavno slijedi i pitanje »Grožđe-bala«, manifestacije sa sedamdesetegodišnjom tradicijom. Trebalo bi da organizator manifestacije bude Mjesna zajednica, a puni doprinos da daju sve kulturne institucije u Sonti. Ne bi bilo dobro da se ponovi situacija od prošle godine, da pripreme prođu u međusobnim optuživanjima i neuspješnim dogovaranjima, a da na koncu najviše trpi sama manifestacija.
4I, na koncu, kako vidite budućnost »Šokadije«?
Kad vidim naše dvije dječje folklorne grupe, optimist sam. To je naš veliki potencijal. Nadam se i da ćemo omasoviti sve sekcije, što nam je prioritetni zadatak. Pored postojećih, formirali smo i dramsku i likovnu sekciju, koje će s ozbiljnijim radom početi na jesen. Pred nama je gostovanje na »Đakovačkim vezovima«, što nam je veliko priznanje, ali i obaveza, no veliki problem nam je prijevoz. Bez financijske potpore nećemo uspjeti otići, no, nadam se da će se iznaći potrebna sredstva, da nećemo biti prinuđeni odustati od učešća u toj manifestaciji. Na koncu bih se zahvalio na potpori organima SO Apatin, MZ Sonta, kao i pojedincima na svim vrstama donacija. Na nama je da budemo ustrajni, te da svojom djelatnošću sve to opravdamo.
I.Andrašić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika