Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Po­vra­tak sta­rih part­ne­ra

Subotica – U posjetu Regionalnoj privrednoj komori Subotica početkom tjedna boravila je delegacija gospodarstvenika Vukovarsko-srijemske županije, predvođena županom Nikolom Šaferom i predsjednicom tamošnje gospodarske komore Vinkom Ivanković. Ovaj susret privrednika dviju regija predstavlja na izvjestan način nastavak procesa gospodarskog povezivanja Hrvatske i Srbije, ocjenjeno je na zvaničnom dijelu susreta Regionalnoj komori.
    »Svjedoci smo da su gospodarske komore i jedne i druge države odigrale vrlo značajnu ulogu u ovom gospodarskom povezivanju, ali su naravno konkretni poslovi ovisili upravo od samih gospodarstvenika i ovakvih susreta«, rekla je dr. Jasmina Kovačević, generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici. Ona je ocijenila da će tome posebno doprinijeti uzlazni trend odnosa dviju država, unatoč incidentnoj situacija koja se desila prije nekoliko dana, a koja je na neki način »bacila sjenu na sve ono što je urađeno tijekom dugog razdoblja na diplomatskom planu, a što se okrunilo ukidanjem viznog režima Republike Hrvatske, čime je Hrvatska željela pokazati dobru volju, da bude dobar susjed i omogući što slobodnije kretanje roba i bolji promet između država.«
    Posjet gospodarstvenika Vukovarsko-srijemske županije je i župan Nikola Šafer ocijenio kao korak dalje u stvaranju kvalitetnih odnosa između regija, županija, općina, oblasti i same Vojvodine i Vukovarske županije. »Čini mi se da su političari dobrim dijelom ispred gospodarstvenika, budući da smo mi i kroz euroregionalnu suradnju, kroz projekt Dunav-Drava-Sava, i kroz niz bilateralnih kontakata stvorili mostove preko kojih mogu preći i kulturni djelatnici, i gospodarstvenici, i svi oni kojima je interes da se stvore određeni oblici suradnje s jedne i druge strane Dunava«, rekao je Šafer u razgovoru za »Hrvatsku riječ«.
    Susret u Subotici je iskorišten za razgovore o konkretnim projektima suradnje, i eventualnim dogovorima pojedinim tvrtki o zajedničkim poslovima. »Vjerujem da će gospodarstvenici pronaći svoj interes u ovim kontaktima, prije svega kako mogu zajedno osvojiti tržište, možda organizirati zajedničku proizvodnju ili nastupiti na trećim tržištima. Očekujemo da će se takav zajednički interes lako naći, budući da su naša gospodarstva kompatibilna u zadnjih 40-50 godina, pa i čitav vijek. Siguran sam da tu ima puno prostora, s obzirom da se gospodarstvo, i jedno i drugo nalazi u tranziciji, dakle u više-manje sličnom položaju, vezano za privatizaciju, i pretvorbu, kao i za nastupe prema Europskoj uniji. Siguran sam da tu ima jako puno potencijala. Bojim se da zbog objektivnih razloga nismo dovoljno ni iskoristili prednosti i mogućnosti koje nam stoje na raspolaganju, a čini mi se da je ovo upravo način da se neki procesi ubrzaju i stvore preduvjeti za suradnju. A naravno, kao i za svađu, i za suradnju je potrebno dvoje. Ja vjerujem da ćemo ovdje naći niz tvrtki koje će upravo u tom smjeru ići«, rekao je Šafer.
    Niz tvrtki, kao što je Vuteks, Borovo, Iločki podrumi, Županjska šećerana, PIK Vinkovci, Đuro Đaković, veliki proizvođač kombajna, dobro su surađivali s tvrtkama ovoga područja još za vrijeme bivše države, te se očekuje da će iskoristiti postojeći prostor da se nastave neki oblici suradnje, možda u izvjesnom smislu transformirani, ali i da se stvore novi poslovni kontakti. Takav prostor, kako je rečeno, postoji prije svega u poljoprivredi, u niskogradnji, prijenosu tehnologija, i zasigurno u trgovini. »Čini mi se da tu postoji veliki potencijal, budući da je i jedno i drugo tržište naviklo na određene marke proizvoda, na određene sustave, i to bi trebalo vratiti. A životni interes žitelja i Vukovarsko-srijemske županije, i istočne Slavonije, i Vojvodine upravo je u tome da se ti mostovi uspostave, i konačno se počne gospodarskim jezikom razgovarati«, istaknuo je Šafer.
    Među gostima iz Hrvatske našli su se predstavnici tvrtki iz oblasti poljoprivrede, prehrambene industrije, građevinarstva, proizvodnje rezervnih dijelova za poljoprivredne strojeve, elektronike, industrije obuće, transporta, ugostiteljstva i turizma.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika