Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Šef misije OESS-a
u Subotici

U Subotici je u utorak boravio šef misije OESS-a Mauricio Massari koji se tijekom boravka susreo s čelnicima grada, te predstavnicima nacionalnih manjina i nevladnih udruga. Tijekom jednosatnog susreta s predstavnicima nacionalnih manjina, koje žive na teritoriju sjeverne Vojvodine, Massari je predstavio djelokrug rada OESS-a u Srbiji i Crnog Gori u sferi zaštite prava manjinskih etničkih skupina, a zatim odgovarao na pitanja nazočnih. Najviše pitanja gostu uputili su predstavnici hrvatske zajednice koje je zanimalo može li OESS utjecati na proces vraćanja nacionalizirane imovine pripadnicima te manjine, zatim na usvajanje novog izbornog zakona i uvođenje pravila pozitivne diskriminacije. Šef misije OESS-a u SCG na kraju im je poručio, kako će o svim primjedbama obavijestiti nadležna tijela u državnim organima.

Zakazana izvanredna Skupština DSHV-a

Provodeći odluku Vijeća i Predsjedništva DSHV-a od 23. veljače 2003. godine Subotička podružnica DSHV-a izvještava članove i simpatizere stranke da će se izvanredna Skupština DSHV -a održati 6. srpnja s početkom u 10 sati u prostorijama Hrvatskog kulturnog centra »Bunjevačko kolo« u Subotici. Subotička podružnica poziva svoje članove da budu prisutni ovom sastanku, a na dnevnom redu je samo glasovanja o nepovjerenju predsjedniku stranke, ne računajući izbor osoba koje će rukovoditi Skupštinom.

Novi termin za
»TV divane«

Prema odluci rukovodstva Televizije Novi Sad, od 29. lipnja televizijska emisija na hrvatskom jeziku »TV divani« emitira se u novom terminu i na novom kanalu. Poslije više od godinu dana emitiranja u kasnim noćnim satima, »TV divani« će se od sada moći pratiti svake druge nedjelje (počevši od 29.6.) s početkom u 18.30 na drugom kanalu TV Novi Sad, koji je prema novoj odluci određen za sadržaje na manjinskim jezicima.

»Lira naiva 2003«

Hrvatska čitaonica i Katolički institut za kulturu, povijest i duhovnost »Ivan Antunović« priređuju 28. lipnja pjesničku večer u povodu Prvog susreta hrvatskih pjesnika iz Srijema, Podunavlja, Sombora i Subotice pod nazivom »Lira naiva 2003«. Pjesnička večer će biti organizirana u Velikoj dvorani Hrvatskog kulturnog centra »Bunjevačko kolo« u Subotici s početkom u 19 sati, a u programu će sudjelovati predsjedavajući Katoličkog instituza za kulturu, povijest i duhovnost »Ivan Antunović« mr. Andrija Kopilović, pjesnik, književnik i publicist Lazar Merković, književnik i glavni i odgovorni urednik »Subotičkih novina« Milovan Miković, te ravnateljica Hrvatske čitaonice Katarina Čeliković. Sudionici prvog pjesničkog susreta će publici darivati stihove, a bit će predstavljena i knjiga »Lira naiva 2003« – izbor pjesama. Ovaj susret se odvija pod motom »Pjesnici narodu svome«.

U prijateljskoj
nogometnoj utakmici
pobijedila ekipa OESS-a
U ponedjeljak je na terenu u Prvomajskoj ulici odigrana prijateljska nogometna utakmica između predstavnika misije OESS-a i predstavnika nacionalnih manjina u Subotici. Pobijedila je ekipa misije OESS-a s 2:0, a oba gola je dao Roberto Montanela.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika