Arhiv tekstova Arhiv tekstova

S ko­som u prošlost

U Subotici će po 93. put biti organizirano proslavljen završetak žetvenih svečanosti poznat pod nazivom Dužijanca. Davne 1911. godine organizirana je prva koja se u mnogome razlikovala od današnjih. U tih više od devedeset godina nekoliko svečanosti nije bilo održano zbog nepovoljnog društvenog okruženja. Nije se na organizirani način svetkovalo svake godine, ali je kontinuitet ostao. Posljednjih desetak godina program proslave je proširen na puna četiri mjeseca i broji više od dvadeset manifestacija etnografskog, kulturnog, sportskog, zabavnog i drugačijeg sadržaja a sve kroz prikazivanje narodnog stvaralaštva bunjevačkih Hrvata na sjeveru Bačke. Subotičani slave Dužijancu, a Somborci Dužionicu. I jednu i drugu podržavaju i potpomažu lokalne samouprave.
    Najmasovnije manifestacije u okviru Dužijance su Natjecanje risara i središnja svečanost, svečano euharistijsko slavlje, povorka i predaja kruha koji se održavaju oko Velike Gospe. Ove godine natjecanje risara održat će se u Tavankutu 12. srpnja, a razlog tome je činjenica da će ove godine u Tavankutu biti održana 75. organizirana proslava žetvenih svečanosti. Glavni domaćini će biti članovi Hrvatskog kulturno prosvjetnog društva »Matija Gubec« iz Tavankuta, organizator je Hrvatski kulturni centar »Bunjevačko kolo«, a natjecanje će biti organizirano prije svega zahvaljujući pomoći Skupštine općine Subotica i brojnim donatorima. Natjecanje će se održati na njivi obitelji Balažević (na ljutovačkom putu) i po običaju kosit će se ručno.

U TIJEKU PRIPREME: »Pripreme koje radimo sada su vrlo intenzivne«, kaže predsjednik Organizacijskog odbora »Dužijanca 2003« Grgo Kujundžić. »Angažirani su brojni dugogodišnji natjecatelji koji će i ove godine okupiti kako starije tako i mlade sudionike natjecateljskog dijela programa te risare izvan Općine Subotica, pa i iz Mađarske. Treba spomenuti Stipana Kujundžića, Stipana Romodu i druge koji ih organiziraju unatoč tome što je risara sve manje. Ris se danas ne radi, mladi to ne uče, a stariji polako umiru. U tijeku je i servisiranje i održavanje starih strojeva, kosačiča, vršalica, traktora, koji će pokazati kako je nekad vršeno žito pomoću konjske zaprege. Svi koji se okupe moći će vidjeti kosačicu-samovezačicu, nošenje, voženje, divenje u kamare i vršenje na vršalicama koje su još prije pedeset godina radile isti posao. Ti su strojevi sad već muzejski eksponati i pokazujemo ih samo za Dužijancu. Neposredno prije natjecanja uslijedit će i pripreme »risarskog ručka«, odnosno doručka, kako ga zovu bunjevački Hrvati. To će biti starinski doručak na slami, a jest će se po nekadašnjem običaju debela slanina, kiselna u zemljanim sudovima, domaći kruv iz parasničkih peći, luk, a sve uz crvenu papriku, sol i vodu. Moram reći da će ovaj kompletni »meni« spremiti žene iz Tavankuta. Ja se nadam da će i ove godine, kao i prethodnih, ova ponuda biti zanimljiva za velik broj posjetitelja a mi ih željno očekujemo«.

U ZORU RANU: Za one koji su zainteresirani otpratiti cjelodnevni program, te tako u isto vrijeme biti i sudionici natjecanja risara na spomenutoj njivi, koja je uz samo selo, trebaju biti prisutni još prije 6 sati. Dočekat će ih domaćini na rakiju, a potom će uslijediti pletenje uža. Zatim oko 7.30 slijedi risarski ručak koji će moći probati svi okupljeni, a oni koji budu zainteresirani za sudjelovanje u natjecanju trebaju u paru biti obučeni u narodnu nošnju i svakako ponijeti alat za rad. Gosti iz lokalne samouprave će po tradiciji na njivu biti dovezeni konjskom zapregom, te će glavni domaćin natjecanja risara, gradonačelnik Subotice Geza Kucsera zvonom označiti početak natjecanja. Za one koji bi kosili samo zabave rade, a bez namjere natjecanja, bit će osigurane i posebne parcele. Košenje žita će početi oko 8.30. Poslije svršetka ručnog košenja, u posao kreću konjske zaprege s kosačicama koje će kositi žito na starinski način, te će se žito konjskim zapregama voziti u kamare. Oko 11 sati počet će vršidba na starim vršalicama. Radni će program ove manifestacije trajati punih šest sati, od šest do dvanaest. Predviđeno je i organizirano natjecanje u kuhanju tarane koju će potom posjetitelji moći kupiti za ručak. Organizatori će imati posebni ručak pod šatrom koja će ostati postavljena do navečer pa će i u subotu i u nedjelju u Tavankutu biti organizirana dva kola. Prošle godine su sudjelovala tri mlada i 13 starijih risarskih parova iz Općine Subotica i okolice, a i ove se godine očekuje bar toliki broj. Natjecatelji se mogu prijaviti do samog početka kosidbe, a kao i ranijih godina za najbolje su osigurane nagrade. Po tradiciji najbolji risari će dobiti žita, te druge prikladne nagrade.

PRATEĆI PROGRAM: Tavankućani se spremaju brojnim gostima izvesti i nekoliko starih dječjih igara. Osim kasalisice, moći će se vidjeti klisanje, vrepčanje i druge igre. Neće izostati ni kulturno-umjetnički program za koji će biti zaduženi domaćini, članovi Folklornog odjela Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva »Matija Gubec« i mladi tavankutski tamburaši. Ono što je zanimljivo i drugačije – očekuje se prisustvo i likovnih umjetnika koji će svojim radom ovjekovječiti šarolikost tradicionalne kosidbe. Kako kaže pročelnik Likovnog odjela Hrvatskog kulturnog centra »Bunjevačko kolo« Josip Horvat, najmanje 15 slikara iz Subotice, te nekoliko gostiju otići će u Tavankut i slikati natjecanje risara. Svake godine se na ovoj manifestaciji pojavi i veliki broj zvanica, te se očekuje da ni ove godine neće izostati. Ranijih godina dolazili su predstavnici subotičke općine na čelu s gradonačelnikom, zatim gosti iz republičkog ministarstva i pokrajinskog tajništva za poljoprivredu, Generalnog konzulata Republike Hrvatske, te drugi brojni gosti.                              g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika