Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Prvi susret KUD-ova »Matija Gubec« u Lisinskom

ZAGREB – U Velikoj dvorani »Vatroslava Lisinskog u Zagrebu 14. lipnja 2003. god. održan je koncert za Matiju Gupca, pod nazivom »Pjesmom i plesom Hrvatsku spaja ime junaka iz Stubičkog kraja«.
Bio je to ujedno i prvi susret KUD-ova koji nose naziv ovoga povijesnog velikana, a kako su organizatori istakli, želja je da ovi susreti prerastu u tradiciju, te se svake godine održavaju.
    Pokrovitelj ovoga programa je predsjednik Hrvatskog sabora Zlatko Tomčić, a organizatori KUD »Matija Gubec« iz Gornje Stubice, Društvo Zagoraca »Kaj« te Općina Gornja Stubica.
U dvosatnom programu koji su u vodili Anita Kolar i Željko Novosel, kajkavskim narječjem, nastupilo je šest društava.
    Među sudionicima su bili: KUD »Matija Gubec« Gornja Stubica, KUD »Matija Gubec« Slavonski Kobaš, Folklorni ansambl »Matija Gubec« Karlovac, KUD Hrvatskih Zagoraca »Matija Gubec« iz Zagreba, KUD »Matija Gubec« Donji Miholjac te HKPD »Matija Gubec« iz Tavankuta.
    U programu su nastupili i Ivica Kontent– bariton, te Božidar Staroveški– pučki pjesnik, koji je kratkom scenskom izvedbom približio doba u kojem je živio Matija Gubec.
    HKPD »Matija Gubec« iz Tavankuta kao jedino društvo iz inozemstva posebno je najavljeno prije nastupa što je publika nagradila velikim aplauzom.
    Svoje umijeće Tavankućani su prikazali u glamuroznom stilu svile i šlinga, što je publiku podiglo na noge prateći ih pjesmom i aplauzom.
    Nakon programa upriličeno je druženje svih društava na zajedničkoj večeri na Sljemenu.
    Program je nastavljen sutradan ujutro u Gornjoj Stubici u 9 sati, kada je krenula povorka kroz centar G. Stubice do mjesne Crkve sv. Jurja gdje je održana svečana sv. misa.
    U 11.30. sati na trgu podno »Gupčeve lipe« (zaštićeni objekt prirode) koja je stara oko 400 godina, održan je kulturni program na kojem su nastupila sva društva pred velikim brojem žitelja G. Stubice, nakon čega je uz pjesmu i veselje održan zajednički ručak. »Gupčeva lipa« koju je načeo zub vremena prkosi žilava i neuništiva kao i njezini puntari-Stubičanci.
Generalni sponzor spomenutog programa je bio grad Zagreb, a medijski pokrovitelj Hrvatski radio– Zagreb.
    Program je upriličen u prigodi 430. godina od povijesne hrvatske Seljačke bune.
    Bitno je naglasiti da je HKPD »Matija Gubec« iz Tavankuta gostovao u G. Stubici 1968. godine, kada je rodjena ideja o okupljanju svih Durštava koja nose naziv »Matija Gubec«, međutim, zbog svih događanja, do ove godine nije se ideja uspjela realizirati. Na inicijativu, koja je potekla od Društva Zagoraca »Kaj«, upriličen je ovaj veličastveni program.
Vidno oduševljeni Tavankućani poručili su svojim domaćinima da čuvaju »Lipu« simbol okupljanja, koju će nastojati čim prije ponovno pohoditi i zalijevati svojom pjesmom i igrom, kako bi još više rasla i još ljepše cvala te svoj miris širila Stubičkim gorama.
Ladislav Suknović

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika